Sziasztok!
Noéminek három hónapos korában derült ki a tejfehérje allergia. Mivel akkor még szopizott, nekem kellett kihagynom a tejterméket az étrendemből. Emellett még a tojás ,szója, hal, mogyorófélékről is le kellett mondanom. Kapott gyógytápszert: Neocate. Iszonyat rossz. De megissza.
Gyötrelmes volt a diéta, amit megéltem, illetve csak az elején, utána már teljesen megszoktam.
Most, hogy már 1 éves elmúlt, nem is szopizik, Ő nem kap tejterméket. De ezt olyan szinten kell érteni, hogy még a felvágottakban, kenyérben, sütikben, szóval mindenben lehet tejszármazék, ezeket kihagyjuk.
Nagyon sokféle választék van ám azért. Nagyon jók a Pick és a Sága termékek.
Kenőmájasból a Gyulai, abban sincs semmi tejszármazék.
Amire én rájöttem, a szójára talán már nem allergiás, de lehet, hogy csak nem annyira fokozottan.
Tudom, hogynem szabad Őket itthon tesztelni, csak kórházban, de egyszer mégis megpróbáltam neki olyan tejpépet adni, mint amit a "rendes" babóknak szoktak. Két perc múlva öklendezett, hányt, kiütéses lett, azt hittem megfullad. Utána elmúlt.
Akkor azt mondtam, hogy soha többet ilyet.
Tojás sárgáját adtam neki kétszer, de pöttyös lett tőle.
Viszont: érdekes, hogy most már a tejes kiflitől semmi baja, péksütiktől, mármint ami nem túróval töltött, hanem mondjuk fánk, vagy fonott kalács, ilyesmi, semmi baja. Nem értem. Egyszer azt mondta egy védőnő, hogy az ilyen sült sütikből sütés közben kicsapódik a fehérje és emiatt nem reagál rá rosszul a szervezete.
Kenyérre, kalácsra Liga margarin, vagy Delma Light. Amúgy lekvár, pici mennyiségben. Én ált. meggylekvárt szoktam neki rákenni hajszálvékonyan.
Mostanában pl. szójapudingot eszik, szójajoghurtot eszik. Talán picit lazább a széklet, de lehet, hogy csak beképzelem. De ez is akkor, ha túlzásba visszük ezeket a kajókat.
Reggel rizstejet iszik, natúr vagy vaníliás változatban. Sőt kókusztejet és kukoricatejet is szokott inni. És ami jó, ezekkel ugyanúgy lehet főzni, sütni, mint a rendes tehéntejjel. A rizstej szerintem fúj, legjobban a kukoricatej hasonlít a rendeshez, főleg, ha picit töményebbre készítem.
Ja, az elejéről lemaradt, hogy nekünk tünet hasfájás, kiütések a pofin, de a legsúlyosabb a véres széklet volt. Dr. Veres Gáborhoz mentünk. Most kellene menni terhelésre, de én tudom, hogy nem nőtte ki, akkor meg minek vigyem. Majd 2 éves korában talán.
Félek, hogy nem fogja kinőni.
A húgom kislánya öt hónap alatt kinőtte.
Na, hirtelen ennyi, kicsit hosszú lettem, de nem tudtam lerövidíteni.
Ha valaki szeretne valamit kérdezni, csak bátran, mert én már szinte levizsázhatnék ebből a tantárgyból.