Szia Ancsa!
A privid nem érkezett meg, kérlek, ha lehet, küldd el ismét!
A gyakorlatok, amiket leírtál (pl. gördeszkázás) most is megy, csak nem kell hozzá semmit mondania, mivel nem beszél. Válogatni sem tud, s kissé figyelemzavaros is. De a terapeuta biztosan tudja, miket lehet vele csináltatni, pláne, ha volt már dolga autisztikus gyerekkel.
Az egyensúlygyakorlatok közül nálunk nagyon megy a hinta egy pontban felfüggesztve, illetve mi rettentő sokat táncolunk vele (az ölünkben fogjuk). Kedvence még Borónak a vonalon járás, imádja pl. a járdaszegélyeket. Mi szerencsére kertvárosban lakunk, sok az olyan hely, ahol nem kell rettegnem a közel jövő autóktól. Borka imádja még az "apukás" játékokat: ilyenkor apja megpörgeti minden módon, bukfenctől kezdve az oldalra átforgásig. Borót a korai időszakban megtanítottuk kitámasztani, így az eséssel nincsenek gondok, s ha játék közben bizonytalannak érzi magát, leguggol vagy leül. A nagylabdán való üldögélés lényege kezdetben az volt, hogy a felső testét ne fogjuk, csak a combjánál szorítsuk rá a labdára. Mára ott tartunk, hogy egyedül ül rajta, s a tükörnél támaszkodik. Igaz, ez nem óriás labda, ha picit billen, leér a lába. Mostanában kezdtünk rendszeresen "úszni" járni, az is nagyon jót tesz, még ha nem is spec. terápiát csinálunk.
Finommozgás: lapozás újságban, önálló ivás, evés, rajzolás, gyöngyfűzés, homokozás, mondókázás. Mi nagyon sok játékot vettünk a Fakopáncsban, tudom ajánlani!
Könyvajánló (ötletbörzének): Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem!
Korai fejlesztésre nem jártok? Abban minden benne van a nagymozgástól a beszédfejlesztésen át. Az Ayres-terápia eszközei is nagyon jók, általában azokat használják.
Snowflake!
A szemészeten mindent rendben találtak, bár lencsét nem engedett a szeme elé tenni (s ez le is van írva a vizsgálati papírjára!!!!
), max. +/- fél dioptria lehetne az eltérés, azt meg az ő szeme még korrigálja. Ilyen szempontból felesleges volt elmennünk, de azért megnyugodtam. Ezek után a fülészetre már el sem mentünk, nagyon figyeltük, mikor csinálja a fülütögetést, s jellegzetesen akkor, ha valami nem tetszik neki, vagy nem akarja. Aztán meg rájön, hogy úgy másképp hall, s akkor azért fogja be a füleit!
Most épp Borka is beteg, elkapta ezt a fránya vírust. Remélem, hétfőre helyrejön (már 2 napja hőemelkedése van, előtte 1 napig volt láza). Érdekes, hogy amióta nem szopizik, kétszer volt lázas, s mindkétszer magasabbra ment neki, mint előtte.
Igazad van, hogy nem terheled a lányod most plusz fejlesztésekkel, én is ezért örülök, hogy ebben a félévben (értsd: januártól) még Borkát sem macerálják. Ahogy mondod, elég lesz neki megszokni az ovit!
Hű, elszaladt az idő, megyek aludni! Jó pihenést nektek is!