Sziasztok!
Objektivitásom latba vetve. Kb. 50 ember volt a lakossági fórumon, ebből 20 fiatal szülő és 10 gyerek. A PM tartott egy 40 perces beszámolót a város ügyeiről, majd kértem, hogy a bölcsőde, óvoda és általános iskolai helyzetről beszéljen részletesen, mielőtt a gyerekek szétszedik a házat. (a lekenyerező ropi készlet nem érdekelte őket annyira, mint a csendes teremben eddig megtanult szókészletük bemutatója) Sajnos adatokat nem tudtunk meg. Nem tudni, hogy most hány 0-6 éves gyerek él itt és hány pocakos kismama van. Engem ez érdekelne a legjobban, ha valaki tudja, írja meg.
A megjelentek többsége támogatni látszott az ügyet, sokan elkérték az aláíró ívet is, volt egy fiatalember a Katalin hegyről, aki szintén Pátyra hordja a kislányát, mivel ide nem vették fel, ő nagyon fel volt háborodva. Sajnos nem tudtunk végig maradni, aki esetleg tudja, hogy később mi volt, örömmel vennénk, ha leírná.
Többen említették, hogy a 9-1000 férőhelyes iskola sem lesz elég, hiszen csak a lakóparkban kb. 1000 gyerek él (fog élni) és az önkormányzatnak kötelező az általános iskolába férőhelyeket biztosítani.PM: A régi iskolák bevonásával gondolják megoldani. 40 fős osztályok lehetnek.
Az is elhangzott, hogy jó a "zúgolódás" (valahogy így fogalmazott), mert ezzel őt támogatjuk, aki szeretné megoldani a helyzetet, de a képviselőtestület nem támogatja és hiányzik az önkormányzatti forrás a beruházási és fenntartási költségekre. Többen jeleztük, hogy alapítványi hozzájárulásokkal, társadalmi munkával segítenénk, de az 50-90 ezer forintos magánóvodát a 23 ezer forintos gyesből nagy művészet finanszírozni. Ez állítólag jogilag nem lehetséges. Ennek is utána lehetne menni. Itt hangozott el valami olyasmi, hogy tudták az új kiköltőzők, hogy mi vár rájuk, amikor bevállalták a több tízezer forintos törlesztőrészleteket. Aztán az, hogy Bpen üresek az óvodák, várják a gyerekeket. Többen jeleztük, hogy nem szeretnénk napi 2 órát utaztatni a gyerekeket, a szmogban tartani őket egész nap, lokálpatriótákat szeretnénk nevelni.
Egy anyuka kérdezte (azt hiszem Orsi), hogy esetleg konténer ovi szóba jöhet-e, de erre azt a választ kapta, hogy már körbejárták ezt a lehetőséget és az Ántsz nem engedélyezi. Az országban több konténer ovi működik, nyugat európában abszolút elfogadott, itt van egy cikk is erről
http://www.nlcafe.hu/noklapja/20070829/ ... led_ovoda_
Probléma a PM szerint hogy sokan máshova jelentik be a gyerekeket, többen jelezték, hogy csak így van esély, hogy óvodába járhassanak.
Elhangzott, hogy a beruházókat kellett volna infrastruktúra kiépítésére kötelezni, de erre nem jött válasz. Állítólag voltak tervek. (semmi konkrétum)
Többször elhangzott, hogy a törvényi kötelezettségüknek eleget tesznek, az állam lehetetleníti el az önkormányzatokat.
Volt egy Úr, aki a Füzes újságnak jegyzetelt és diktafonra is vette a fórumot, talán ő több mindent feljegyzett.
Azzal egyetértek, hogy nem érzi át a PM 100%osan a problémát, de ő is részese annak, hogy Biatorbágy jó hely (a problémák ellenére, más településekhez viszonyítva).. Biztos, hogy nem a legjobb a gazdasági helyzet, de azért van a világon összefogás, ügyeskedés, párbeszéd és nyitottság, magyar kurázsi meg ilyenek, nem? Vagy túl naív vagyok?
Mi nagyon szeretünk itt élni, szeretnénk, ha a gyerekünk is kötődne, semmi kedvünk visszamenni a városba. 150 aláírás gyűlt össze kb. 3 hét alatt. Ez nem kevés. Csak azt nem tudom, hogyan tovább
Na most jó sokat írtam.
Sziasztok!