Sziasztok!
Kata,amig el nem felejtem a recept:
FOSZLÓS KALÁCS
Hozzávalók :
* 90 dkg (finom)liszt
* 20 dkg kristálycukor
* 1 tojás + még egy sárgája
* még egy tojás a megkenéshez
* 3 dl tej
* 5-6 dkg margarin
* 5 dkg élesztő
* csipet só
* ízlés szerint mazsola
Elkészítés:
1. Keverd össze az élesztőt fél deci langyos tejjel, és öntsd bele a cukorral, sóval elkevert lisztbe. (Hagyd állni összekeverés nélkül 10 percet)
2. Öntsd hozzá a maradék langyos tejben felolvasztott margarint, a tojást, meg a plusz sárgáját, a mazsolát.
3. Gyúrj jó nyúlós, de nem ragadós tésztát belőle. Vigyázz, hogy ne nyomkodd le a tésztát miközben gyúrod, inkább alulról emelgesd, próbáld elválasztani az edény falától. Ha nagyon ragadós, tehetsz hozzá pici lisztet, ha meg nem akar összeállni, langyos tejet.
4. Rakd letakarva langyos helyre 1 órára.
5. Ha szépen megkelt, válaszd 2felé (két kalács lesz belőle), és az elsö darabot megint 3felé. Nyújtsd ki mind a három darabot, fond össze, és csináld meg ugyanezt a másik felével is. Margarinnal kikent tepsibe rakd.
6. Megint hagyd kelni langyos helyen kb. 30 percet, kend meg egy elkevert tojással, majd rakd be a sütőbe, süsd aranybarnára 190 - 200 fokon.
Megjegyzés:
Akkor lesz finom, ha nagyon türelmesen várjuk a tésztát, hogy megkeljen, ha sietünk vele, könnyen lehet tömött, morzsálódó.
Jó étvágyat!
A képen amit feltettem,ennek a mennyiségneka a felét készítettem el,igy lett belőle az a 2 szép darab!
Megcsináltam evvel a ,majdnem 1 kilonyi liszttel is,abból 3 nagyon nagy jött ki nekem (alig fért a tepsibe,mikor sült, azt hittem betölti az egész sütőt
)
Nagyon okos akartam lenni,és nem akartam két adagot sütni,de legközelebb kétszer 2-t fogok sütni,akkor szép lesz,és nem ragad majd össze!!!
Orsi:
A Dózsa felőli részen voltunk,ahol a benzin kut is van!
A db-árasra azért nem indultunk be,mert kinéztem 1 nagyon cuki kis ruhát ,(csak igy kiszurtam a fogason) 950.- volt,azért majdnem fél kilót kapok még a bosin is... Féláras napon meg többet is!
Lehet hogy a Bosnyákos turira még kevés is lenne a fél nap!!!Mi kb 2 és fél órát voltunk abban ,pedig tudod akkor hogy az mekkora...A 10-ede.vagy még kisebb..
És szigoruan csak gyerek nélkül!
Multkor én is vittem,és hát nem lehet vele rendesen " turni"...
Bocsi,hogy nem kerestelek,de apát VÉGRE rátudtam venni,hogy csináljuk meg már a kertet,és VÉGRE!!! befüvesítettünk délelött!!!
Kiváncs vagyok megmarad-e a fű,vagy a nyamvadt macska kikaparja ...
Kint volt velünk Amina is,hát ha láttatok már agyig sáros,fekete gyereket,akkor azt képzeljétek el még durvábban!!!
Még a pelusa is tele volt homokkal!!!
Annyira élvezet a drágám!!! Turta ,fetrengett benne,"segített " nekünk...
Többiek,hogy vagytok?
Pankaa,bölcsiben az ott alvás hogy ment? Belerázódott már Emili a csoportba? Neked papirokat sikerült elintézni? 1-én munka...?
Amugy,igen ,ahogy Orsi is mondta,jo lenne egy tali már ....