Sziasztok,
először is dinoo-nak
hozzátápi csak elsőre tűnik olyan bonyolultnak, meglátod a második/harmadik/negyediknél már milyen lazán fogod venni
neked is jó, mint nekem a srácokkal, mert pont kezdődik a friss gyümölcs-zöldség szezon, amit érdemes kihasználni
első ételek egyike (vmelyik, ami könnyen elérhető): meggy, alma, répa, krumpli, (téli babáknak sütőtök). Nekünk az alma egyik gyereknél sem jött be első kajának, de a répa (később répa+krumpli) elég jól futott
A répát nálunk a kecskeméti répapüré jelentette, finom, és nincs vele macera!
Én a srácoknál már úgy csináltam, hogy déli szopi után volt egy kiskanál 3 napig, aztán két kiskanál 3 napig stb stb, tehát ugyanaz az adag 3 napig, aztán dupláztam. Ezzel a tempóval nagyjából 8 hós korukra cserélődött meg a sorrend, vagyik előbb kanál és aztán szopi, mert akkorra már megettek nagyjából 3-4 evőkanálnyit fejenként ebédre --- aztán ivás gyanánt szopiztak, persze ekkor már nem túl sokat. És amikor már egy hétig ettek egy normális adagot ebédre, akkor a fentieket megismételtem uzsival, aztán tízóraival. A reggeli és esti tej, még ma is kell nekik, persze ez már tehéntej
és 13 hós koruk körül teljesen elhagyták a szopit, maguktól. És még azt is hozzá kell tennem, hogy 9 hós koruk után az esti tej már tápszer volt, egyéves koruktól pedig a reggeli tej is tápszer volt, csak az uzsinál szopiztak már, azt hagyták el legkésőbb. 14 hós koruktól pedig tehéntejet isznak.
Na és akkor visszatérve a hozzátápira: a fenti zöldségek, gyümölcsök lazán beterítik az első hónapot, ami inkább szól a kísérletezésről és a kanállal való ismerkedésről, mint a táplálkozásról
olyan 7 hós koruktól adtam nekik húst. Anyósom isteni húslevesében főtt cs.mell, 8 hótól cs.com, pulyka, 9 hósót sovány sertéshús. ezt kevés leveslével leturmixoltam, és eleinte jégkockatartóban, később danoninos poharakban fagyasztottam, és egy-két-három kockákat olvasztottam fel a frissen főtt krumplihoz, répához, rizshez (szintén turmixolva), almához stb stb. Ahogy jöttek a szezonzöldségek, adtam nekik aprajával! Borsót kessé sós vízben főzve, gyümölcscentrifugán átnyomva (így a héj kintmarad, a belseje krémes), és persze a gyümölcsöket is.
A tilalmakat szigorúan megtartottam, hiába szopiztak tök sokáig, tehát: cseresznye első nyáron nem, másodikon is csak módjával, mert szeles, eper-köszméte 2 éves korig nem, dió-mák két éves korig nem, többi mindent ettek, amikor termett szabadföldön (málna, ribizlilé, dinnye, barack stb stb) hüvelyeseket gyümölcs-centrifugáztam (babot), a többit csak turmixoltam, illetve a K-betűseket módjával a szelesség miatt (bár nálunk ez csak pelenkaropogást eredményezett, hasfájást sosem), ja és a krumpli a B-betűs (burgonya)
Soha nem használtam hőállós tányérkát, mert amikor még keveset eszik, akkor minek, később meg már úgy tátogtak, hogy nem volt ideje elhűlni az ételnek
viszont hőre elszíneződő kanalat igen, az elég (zöld házak alatt, disney-s, két db-os kiszerelés, puha, hosszú nyelű)
nagyjából ennyi
Nálunk is jól telt a hosszú hétvége és nekünk ötnapos volt, már pénteken kezdődött
volt szülinap, Galytető, új autó --- úgyhogy elvoltunk