Mariann: a baba miatti aggodas termeszetes, de ne vidd tulzasba. Ha szunnek kicsit a tuneteid az normalis lehet, a tunetek jonnek, mennek, lehetsz meg rosszul ket nap mulva, vagy egy het mulva ujra, ha teljesen elmult, akkor lehet, hogy szerencses vagy. Ne arra gondolj elsokent, hogy baj van a babaval.
Nekem peldaul meg mindig semmi babas tunetem, semmi panasz, csak puffadok meg mindig. Pedig ennek meg mar mulnia kellene, de en annyi zoldseget, gyumolcsot eszek, hogy csak na, gondolom emiatt a puffadas.
A baba nagysagat kivulrol te nem tudod befolyasolni, ez inkabb genetika. A mi csaladunkban szinte kivetel nelkul 3,5-4 kg kozotti babak szulettek, szuletnek mindket agon, mi ilyenek vagyunk. Amit tehetsz az annyi, hogy megprobalsz nem tul sokat hizni, mert ugyan termeszetes a terhesseg alatti hizas, akkor is, ha sok, terhessegtol es pocaklakotol fugg, de ha tetje van a dolognak, tehat ha mondjuk egeszsegugyi okok miatt nem ajanlott a sok plusz suly a szervezetnek, akkor nem art odafigyelni.
En kakiltam erre amikor Kristofot vartam, vekony voltam mindig is, tudtam, hogy ha akarok le tudok fogyni, igy nem alltam ellen a vagyaimnak. Semmi nem indokolta, hogy figyeljek oda, ettem rendesen, joval tobbet, mint kellett volna, hiztam is jo sokat. Bajunk nem lett tole, de hazudnek, ha azt mondanam, hogy utolag nem bantam meg valamennyire. Nem voltam kibekulve a testemmel mar a vege fele (es nem a nagy pocak nem tetszett, hanem az egyebb hajas reszeim), szules utan kaotikus volt a kinezetem. A szules elotti hetekben fajtak az izuleteim, a terdem es a csipom, derekam, hiszen 25 kg-mal cipeltem tobbet, mint az elotte levo evekben. Lement minden, mire Kristof 3 honapos lett, de akkor azt mondtam, hogy meg egyszer ilyen felesleges terhelesnek nem teszem ki a testem, sem a lelkem.
Most "oda figyelek", ami annyit jelent, hogy nem vacsorazom nehezet, csak gyumolcsot, zoldseget, vagy zsirszegeny joghurtot, eszem mindent reggelire es ebedre, amit kivanok, de nem csipegetek csak azert, mert van mit. Nem uzok sportot a kaja szamhoz valo emelesebol es meg mindig tornazom amit szabad, illetve Kristof is mozgat, plusz napi harom orat setalok vele minimum. Igy eddig meg en sem hiztam es sokkal fittebb vagyok, mint tavaly ebben a terhessegi korban (ilyenkorra mar het kg volt rajtam, ami rengeteg), jobban is elvezem az egesz babavarast, valamint az sem utolso szempont, hogy meg mindig csinos vagyok, nincs lelkiismeret furdalasom semmi miatt. A baba mindent megkap es en is elvezem a helyzetet, ez igy kerek.
Bocsi, hogy ennyit irtam a hizasrol, de nekem most ez a mumusom.
Szivhanghallgato: en az ebayrol rendeltem.
http://cgi.ebay.co.uk/Fetal-Doppler-Ang ... 286.c0.m14
En konkretan ezt rendeltem meg, ehhez zsele is van, kicsivel dragabb, de a zsele hasznos, mert szarazon nem nagyon hallani semmit, zsiros kremmel sem, esetleg olajjal mukodik meg jol, de az meg ossze-vissza pecsetelte a ruhamat, lepedot, amikor bena voltam:
http://cgi.ebay.co.uk/ANGELSOUNDS-FETAL ... 286.c0.m14
Ha rakeresel, akkor lathatod, hogy HongKong-bol is lehet rendelni, tavaly en onnan vettem, de az kb ket het, mire ideer es nem sokkal olcsobb. Raadasul ugy voltam vele, hogy a hongkongi garanciat eleg nehez ervenyesiteni, ha gond van a keszulekkel, ugyhogy inkabb vasarolok a UK-bol es kuldom vissza konnyen, ha baja van.
Azert kellett iden ujat venni, mert a tavalyit sikeresen megtortem az egyik utazasnal es mar nem mukodik tokeletesen, mukodik, hallani a szivhangot vele, de nagyon-nagyon zuk, sipol.
Van sok mas marka is, arra figyelj oda, hogy olyat vegyel, amivel a 12. hettol hallhato a szivhang, mert van olyan is, amivel csak a 7. honaptol hallhato, annak fogalmam sincs, hogy mi az ertelme, mert akkor mar a gyerek szetrugja egyebkent is az oldalunkat, ez eleg megnyugtato.
Nalam a szivhanghallgato akkor kerul elo 2-3 naponta, amikor meg nem mozog rendszeresen a baba, illetve, ha aggodom, hogy egy ideje nem moccan.
Ezt a fajtat akkortol tudod hasznalni, amikortol a mehed elhagyja a szemeremcsont vonalat, ez kb a betoltott 11 hetes kor utan van, de egyeni adottsagok es a baba fekvese befolyasolja. Peldaul vastagabb hasfal, elol fekvo lepeny eseteben lehet, hogy kesobb hallani. Kristoffal ugy emlekszem, hogy csak a 13. hetben talaltam meg, a 2. pocakbabammal most joval hamarabb.
Eskuvo: gratulalok hozza. Erdemben sokat nem tudok segiteni, mi otthon hazasodtunk. De az tuti biztos, hogy a nagykovetsegen kell lejelenteni es ok vegzik a magyar hazassagi anyakonyvi kivonatot, a nevvaltoztatast. Es az is biztos, hogy joval tobbe kerul igy, mint otthon, mert eleg szepseges dijakat tudnak felszamitani.