A hálapénzrõl talán nem itt kéne vitát nyitni, hanem a megfelelõ topikban.
Röviden mégis, ha már Ti is...
Én is "átszámoltam" a. doktor eszmefuttatását, kevésbé vehemensen, mint Névtelen kicsit feljebb, de én sem tartom reálisnak.
Miért is?
A 672 órából min. 20x8=160 óra munkaidõ, 4x12=48 óra ügyelet, heti 1 éjszakát számolva, amit ugye a kórház fizet, úgy-ahogy.
Marad 464 óra, erre leosztva az 50000 Ft: 107,76/óra.
Heti 2 azülést gondolva egy orvosnak, a 4 hét alatt 8 várandóstól jön ez az összeg, vagyis 862 Ft/óra, a készenléti ügyeletért. Több-kevesebb "beteg" ill. hálapénz természetesen változtatja a kondíciókat.
Sok ez vagy kevés? Nem tudom. Azt hittem, horribilis összeget fogok kapni, de ez azért annyira nem az.
Másrészt viszont: Kik fizetik ezeket a pénzeket? Pl. az a tanár, aki gyógyszertárba jár takarítani, egy kis pluszpénzért. Az a szociológus, aki minimálbért kap a munkahelyén. Az a gyesen lévõ anyuka, aki kb. 18 ezer gyest kap havonta.
Nyilván nem csak õk, vannak milliomosfeleségek, üzletasszonyok, mittudoménmik, de gondoljatok bele doktorok, nekik erre gyûjteni kell!
Ez a jelen helyzet, tetszik, nem tetszik, rossznak vagy jónak látjuk.
Valami engem nagyon megdöbbentett mostanában. Mindegy melyik kórházban, nyilván nem egyedi eset: több esetben a szülésre bemenõ várandós anyák, miután az ügyeletes megvizsgálta és hívni akarta a terhesgondozást végzõ "fogadott" orvost, az anya kérte, hogy ne hívja be, mert nem tudná kifizetni a "doktor úr/nõ" tarifáját. És szül inkább az ügyeletesnél, bár addig végig egy másik orvoshoz járt.
???
Nem vigasztalásként, csak úgy a doktoroknak:
" Ha nagyon szerencsétlennek érzed magad, gondolj arra, hány ember cserélne szívesen veled."
Én mindenesetre nem. A világ pénzéért se lennék orvos ( bár ki tudja, talán van az a pénz...
), és igazából nem kívánom, hogy nálam tévedjen bárki. A rövid helyett jó hosszan csak azt szerettem volna kinyögni, hogy a dolgok nem fehérek és feketék, még a hálapénznek is ezer vonatkozása van...
Gyuri! A tévedés joga hogy jött ide? Akit jól megfizetnek, az nem téved, nem fárad stb?
Másról:
Magányos! A talit én említettem többek között, de még nem szervezõdik, eddig kevés az "elvileg" jelentkezõ, és Húsvét elõtt nincs is már rá idõ, másrészt pedig én akkorra gondoltam, mikor már lesz vmiféle jogszabály, akármi készen. Vagy legyen hamarabb?
GEA-ról: internetezni azért külföldrõl is lehet, sokan teszik.
Geréb Ágiról: Valamit már régesrég szeretnék tudni. Minden szakmában szükség van idõnként a tudás felfrissítésére, újdonságok megismerésére, továbbképzésre stb. Jelen helyzetben Ági hogy oldja meg ezt? Kizárólag autodidakta módon és könyvekbõl képzi tovább magát? Vagy nem képzi?
Itthon eddig nem volt otthonszülést kísérõknek fórum tudtommal, vagy igen? Csak saját magától tanul? Vagy már neki se lehet újat mondani az otthonszülésrõl? Vagy ha kimegy pl. külföldre egy konferenciára (nem tudom, van-e ilyen), addig nincs otthonszülés?
Jól elnyújtottam, bocs.
Edóka