"Nem ellensúlyozza ez a tény azt, hogy az elsõszülõ még nem bizonyított, hogy át is fér a hüvelyén egy gyerek?"
Szándékosan nem írom, hogy ki mondta, mert csak a jelenség "ragadott meg"
.
Lehet ilyet komolyan gondolni? Bocs, de az élet nem ilyen! Nem úgy megy, hogy "balra kanyarodok", akkor az tuti 90 fok! Itt nem azokról a miliméterekrõl van szó, ebben biztos vagyok, hiszen 4 kilós gyereket is lehet szülni vágás, repedés nélkül, elsõre is...
(Jaj, bocs, de "ez fájt"
)
"A biologia messze nem mindíg logikus. Az igazság az, hogy akár volt epis. az elsõ szülésnél, akár nem, a hüvely lényegesen tágabb lett (ezt aki átélte tapasztalhatta, és persze a szülészek látják) Ami esetleg nem lett tágabb az a hüvelybemenet (illetve "bentrõl nézve" kimenet), de a lényeg az, hoyg a többedik szülésnél már mind a két esetben kisebb a repedés veszélye. Ha az elsõ esetben volt epis. akkor a repedés esélye valamivel nagyobb..."logikus" nem logikus ez a tapasztalat. És az orvoslás lényegében tapasztalati szakma." ez Csákány doktor válasza.
(Nem vagyok orvos. Szakmai vitába velem nem lehet bocsátkozni, de ezzel nem tudok egyetérteni.)
A biológia logikus, de jóval összetettebb annál, amit ma látunk, használunk, értelmezünk belõle.
Gondoljunk csak arram hogy az elsõ éjszaka sem olyan jó sohasem, mint a sokadik, amikor a testünk megtanulja, hogyan is kell mûködnie abban a helyzetben. Szerintem ugyanez van a szülésnél is, ezért tágulhat gyorsabban az anya a többedik szülésnél. És fontosak a lelki tényezõk is, amire számtalan példa van: hogy valaki csak bizonyos szavak kimondása után, vagy egy telefonhívás után, vagy bármi más után egyszercsak "feloldódik", "el tudja engedni" (?) a babáját és a baba megszületik külsõ beavatkozások nélkül.
(Egyszóval a tapasztalaltot én más okokkal magyarázom.)
Örülök, hogy a szülészet tapasztalati szakma, de akkor hadd kérdezzem meg, hogy látott-e már a doktorúr olyan nõt (belülrõl
úgy értem vizsgálat során), akinek (mindegy hány) háborítatlan szülése volt korábban? Aki látott már, az azt állítja, hogy igen-igen jelentõs a különbség. Nemcsak a hegesedés, stb. tekintetében, de ebbe nem nekem kell belemennem.
Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy nem gondolom, hogy nem létezhet olyan, hogy egy baba "nem fér ki", de ez szerintem nagyságrendekkel kevesebbszer fordul elõ, mint ahányszor a kórlapra kerül okként (császármetszésre). (késõbb rekonstruálhatatlan, nem?) A húgom az egyetlen eset, aki ugyan súlyra átlagos babát szült, de a feje akkora volt, hogy az tényleg nagyon ritka. A párja családjában ez öröklött adottság, de tudtommal UH-n mérnek fejkörfogatot is, úgyhogy ezt a dokinak elõre lehetett volna látnia - ha bárkinek eszébe jut. És megszülhetett volna így is, ha arra készül (õ nem arra készült, csak túl akart lenni rajta.)
Most én is bocs a hosszúért... kicsit nagyon összetett.
Ilon