2000.07.13 21:04
Szerző: Anonymous
Szia Gyöngyi!
Holnap (pénteken) találkozom a lánnyal, meg fogom tőle kérdezni, lés este majd megírom.
A magzatvédő vitaminokról: anno a nőgyógyásazom azt mondta, hogy a hetedik hónap után már nem szokta tanácsolni, mert túl nagyok lesznek tőle a babák, és erős lesz a csontozatuk (ami szülésnél ugye nem mindig előny, egy buci nagy koponya...). Aztán alig hittem a fülemnek, amikor még a kilencedik hónapban is tukmálta (volna) berlém a vitamint (Maternát persze). A végén már azt hazudtam neki, hogy opersze hoigy szedem, csak hagyjopn már vele békén. Én kéthavi adagot szedtem be, de azt is kb. négy hónap alatt. Hát hiába óvatoskodtam, (a férjem 4250 gr-mal született, 196 cm magas), lett egy 4220 gr-mos "kis"fiunk. Császár lett a dologból, rossz szívhangok miatt, de lehet, hogy a nagy méretek miatt egyébként is ez lett volna a vége, ki tudja. Jaj, majd elfelejtetteM: a legelején, a második hüónapban szintén beszedtem egy doboz vitamint, de akkor ez szükséges volt, mivel nem tudtam megfelelően étkezni (gyümölcs, tejtermék, hús stb).
A mai napig azt gondolom, hogy ezek a vitaminok olyanok, mint a műtrágya: csak "felfújják" a babát, vagyis nagyobbak lesznek tőle, de nem feltétlenül egészségesebbek. Ha az ember rendesen eszik (Magyarországon nem lehet elmondani, hogy bármelyik kismama olyan rettenetes hiánybetegségben szenvedne), akkor esetleg csak vasra-folsavra van szükség. Egyébként dr Marton István a Terheskönyv. c. könyvében ugyanezt írja.
Minket is megszületk anno anyáink, mindenféle multivitamin nélkül, és itt vagyunk, épen-egészségesen.
szóval: most nem szedtem semmit, kíváncsi vagyok, mekkora lesz a gyerkőc!! Szeptemberben kiderül...
üdv
Zsóka