Kukk, én is csak gyorsan, mert van pár sürgős elintéznivalóm, és most vannak kinn a fiúk... De Editnek mindenképp akarok válaszolni, mert közeleg az este
Szóval én határozottan úgy gondoltam régen, hogy úgy 1 éves korában abbahagyom majd a gyerekem szoptatását, na de aztán ezzel jól elúsztam
Andrisnak esze ágában nem volt az én elméleteimhez alkalmazkodni, és így másfél éves lett, mire lebeszéltem a szopiról. Szinte szó szerint... És igen, akkor más terhes voltam, bő két hónapja ugye legalább, és vártam is, hogy ahogy mondják, megváltozik a tej íze vagy mi, és a gyerek elválasztja magát - háháhá, ennyit a népi bölcsességekről. (Jó, tudom, hogy van akinél így működik tényleg - az én fiam szerintem aludttejet is szopizott volna, csak jöhessen mamázni. Egyébként az aludttej, most hogy így leírtam, nem is rossz kifejezés, ha belegondolok abba az utolsó másfél hónapnyi éjszakai szenvedésbe
) Na mert egy másik szabálytalanság: Andriskám az éjszakai szopit hagyta el legkésőbb. Nekem már mindenki mindent mondott, hogy "a végén már csak reggel" vagy "a legvégén már téééényleg csak elalváshoz" fog kérni - hát nem.
Egy szó mint száz: én ősszel (akkor már 15 hós is elmúlt ugye) elkezdtem kibekkelni a délutáni alvások előtti szopit, mert látványos volt, hogy már csak itthon, kettesben jut eszébe. Tehát alvásidőben elindultam vele babakocsival, mint mikor kicsi volt, és fél órát toltam, míg nagyjából bealudt. Egy-két hét után megint az ágyában alhatott már, és bár kérte még a szopit, le tudtam beszélni róla. Melléfeküdtem, simogattam, mondtam, hogy most már nincs szopi, mert az a mamának nem jó... És enyhe nyikorgások voltak még párszor, de nem éreztem drámainak, aztán ez megvolt. Azóta az aventes itatójával alszik, azt ölelgeti
Éjszaka jóval nehezebb volt, talán azért, mert nem volt annyira magánál, hogy megértse, amit mondok. De azért az is hasonlóan ment, csak pár hónappal később: én magyaráztam neki, hogy értem, hogy ez most neki rossz, de mégis így lesz, mert nekem meg az rossz, hogy mindig szoptatnom kell, és ezért most nem fogok. De cserébe itt maradok, míg elalszik, adok puszit, stb. A szomorúságot meg kibírjuk, ő is meg én is. És ezt addig-addig mondogattam, míg megnyugodott és elaludt. Eleinte gyakori volt, hogy elaludt ugyan, de utána fél órával megint kezdte, akkor újra mentem. Ezen segített kicsit a mellette alvás az ő szobájában, mert különben nem bírtam volna. És persze voltak visszaesések: mikor úgy éreztem, hogy egyáltalán nem reagál arra, amit mondok, mikor kétségbeesetten, egyre hangosabban sírt, akkor végül egy idő után mégis megszoptattam. Nem kétségbeejteni akartam, hanem csak szerettem volna, ha nem kell szoptatni, mert nekem már tényleg rossz volt (egy idő után a mellem nagyon érzékeny lett, állati vacak érzés volt a szoptatás). Összesen úgy másfél hónapig tartott ez az éjszakai projekt (november közepén kezdtük, szilveszterre voltunk "kész"), és nagyon kellett hozzá a saját meggyőződésem, hogy neki is szüksége van rá, hogy megértse: néha mást akarunk, és az is fontos, hogy nekem mi jó, még ha ez olykor csak az ő rovására történhet is, a számára még elviselhető mérték keretein belül.
Pocak: hát ez érdekes, eleinte én is tartottam tőle, hogy majd mi lesz, ha engem is jól oldalba rúg a gyerek, mint az apját, és az egyáltalán nem lesz vicces egy kisbabával a hasamban - de eddig még egyetlen egyszer sem fordult elő! Valahogy asszem érzi, hogy ez más kategória.
Nna. Hát így lett nálunk szopistop. Pfű, nem sikerült röviden...
Ritmit, ne fogd vissza magad, olyan jókat írsz! A vasalós tanácsodat külön ki fogom nyomtatni - a többi mehet egy lapra valami főfaliújságra itt nálunk