Sziasztok!
A sétáló epidurál létezõ dolog, de még csak kevés helyen csinálják. Ami ágyhoz köthet egyébként egy kismamát az lehet környezet, pl infúzió, magas ágy (reméljük egyre kevesebb helyen), CTG, ill az EDA hatása, merthogy ha számodra erõsebben hat az érzéstelenítõ, akkor nem csak nem fáj a hasad, de nem is érzed a lábaidat, így rájuk állni sem tudsz.
Ami viszont nem jelenti azt, hogy az ágyon ne vehetnél fel olyan testhelyzetet, amilyet akarsz, ha nem pottyansz le. Amikor 10-15 percig nem célszerû elforogni a megadott testhelyzetbõl az a beadás utáni percek, merthogy ilyenkor kötõdik az érzéstelenítõ az idegrostokhoz és ha elfolyik, akkor a rost nem tud utána szaladni.
Az EDA, ha jól állítják be a dózisokat, akkor onnan, hogy éppen csökken a fájdalom a vajúdás alatt, egészen addig, hogy (más mûtõben) leamputálják a beteg lábat nagyon széles határok között változik. Ha mozogni akarsz minél többet, akkor inkább gyakrabban kérj kevesebb érzéstelenítõt. Ami azt illeti, inkább elõbb kérjétek az EDA-t, mint késõbb, mert a kanül bennléte még nem jelenti azt, hogy gyógyszert is kaptok bele, azt kérhetitek késõbb, ha viszont késõn kéritek az EDA-t egyáltalán, akkor mondhatják azt, hogy erre a kis idõre meg már minek? Ami nem azt jelenti, hogy az a 20 perc, vagy 2 óra ne lehetne fájdalommentes, ha a kanül már benn van.
Igaz, hogy segíti az izomellazulást, de inkább a nagyobb adagok. A gátvédelem viszont fontos, hiszen nem elég az izomnak lazulni, de a kötõszövetnek is kell, hogy ne legyen sérülés.
Azáltal is gyorsíthatja a szülést, hogy ha érzéstelen a kijárat, akkor a doki is bátrabban mer segíteni a tágulásban.
,
EDA után nagyon-nagyon ritkán van fejfájás, migrén ida, vagy oda. Személy szerint még csak olyan esetben hallottam róla, amikor a tû mélyebbre csúszott, megsértette a "durát", azaz olyan mélyre ment, mint a spinálnál a tû, csak ez sokkal vastagabb, így több agyvíz tudott kifolyni a nyíláson(állítólag a spinálnál ez okozza a fejfájást).
Normálisan viszont a tû nem ér hozzá a durához, így nem is bánthatja.
Hátfájás: Nekem volt EDA-m, elõtte volt egy nem teljesen összenõtt gerincem és volt egy csigolyatörésem arratájt.
Nem fáj jobban a hátam, mint a csigolyatörés elõtt, de mindenképpen kevésbé fáj most, mint pocakosan.
Egyébként rejtélyes dolog, még sosem volt, akinek én csináltam az EDA-t és utána megkeresett, hogy fáj a háta, mert akkor biztosan nyomon kísértem volna a kivizsgálását, hogy mitõl is fáj.
Hivatalosan egy jól kivitelezett EDA után nem marad hátfájás. Maga a luk lehet érzékeny, amíg be nem gyógyul, kb 3 nap.
Remélem minden kérdésre válaszoltam, (ahogyan tudtam), ha mégsem, akkor nyugodtam kérdezzetek rá, OK?
Snoopy