2000.09.09 19:41
Szerző: Anonymous
szia Mónika!
először is kérdéseidre a válaszok, aztán, ha még eszembe jut vmi, az is :).
1. a labor hamar megy, nekem egyszer kellett fél órát várnom, egyébként 5-10 perc. az UH már nem ilyen egyszerű dolog, ott ui. hiába kapsz időpontot és ott is ülsz már tíz perccel előtte, MINIMUM egy órát vársz, mire bejutsz. de vpolt, hogy másfél órát vártam (és majd' bepisiltem, mert tele hólyaggal kellett menni...). ez többek között azért van, mert nagyon be vannak szorítva az időpontok, és a sürgős esetekre nem hagynak üres időt, ilyenkor odakocog v. telefonál az orvos, és beprotezsálja a betegét (eleinte lázadoztam ez ellen, egész addig, míg megcsúsztam a fürdőkádban, rohantam a klinikára, és engem is úgy dugtak be UH-ra. Szerencsére nem volt semmi baj sem a babával, se a méhlepénnyel).
2. az eredményxt a dokinek küldik le, pár nap, míg kész, szóval a követkwező vizsgálatkor már ott van a doki kezei közt
3. ezek egyikéről sem tudok nyilatkozni, sajnos, ui. gyesen vagyok a két éves lurkómmal, akit nem igazán tudok rábízni senkire, így nem tudtam elmenni. De a dokim kb. egy hónapja ügyelt szombaton, akkor bementünk a barátnőmmel (ő lesz velem a férjem helyett, aki külföldön van) és megnéztük a szülőszobát, és kérdezgettünk egy kicsit. De az első látogatáskor kapsz egy tájékoztató füzetet a klinikáról, ami nagyon jó, csak néhol már nem érvényes (de ettől függetlenül nagyon hasznos). ha nem kapnál, kérj!! Abban benne van a terhestanfolyam, okatás, mikor-miről-ki tartja, időpontok stb. Ha jól rémli9k, csüt-ként van, utána pedig feliratkozáés alapján szülőszoba látogatás. De ha a papa nem jár veled a tanf-ra, attól mlég beengedik a szülőszobára (van olyan kórház, ahol a tanf. látogatása feltétele annak, hogy az apuka bemehessen... Amihez egyébként törvényben előíret joga van.)
4. Hát, ez nagyon változó. Volt, hogy fél óra, mostanában már több, mert nekem most már (a 36. héttől) CTG-re is kell járnom, arra külön kell várni (ugyanott van az is, a terhesambulancián). aztán az ember még külön vár a dokira. Egyszer voltam a klinikán 3 órát, de ebbe beletartozik a CTG is.
5. Az én dokim (persze csak róla tudok nyilatkozni) csak annyit mond mindig, hogy akkor jövő héten találkozunk, tőlenm függ, mikor megyek. Én sdzerdánként megyek, ui. akkor lépek a következő tewrhességi hétbe. Nem tudom, ez más dokiknál hogy van.
6. Többekkel beszéltem, akik a vizsgáletokért nem adtak pénzt, csak szülés után, de persze vannak olyanok is, akik adnak. vki írta, hogy ő pl. minden második vizsgálatnál adott a dokinak 4000 Ft-ot. Szóval szerintem ez teljesen tőled függ. Azt is hallottam (és a dokim is ezt monsdta), hogy itt a klinikán a dokik nem modnanak a szülésre fix összeget, hanem a betegre bízzák.
A szülőszobáról még egy pár szó: egy hárpomágyas és három v. négy egyágyas szülőszoba van, ezek egyben a vajúdók is (tehát amikor "jön az idő", nem kell négykézláb átkúsznod a szülőszobára). Az egyágyasoknál két szülőszobának van egy közös zuhanyzója és wc-jwe, a háromágyasdnál ezt nem tudom, hogy van. Ahogy elnéztem, a szülőágyak (legalábbis abban a szülőszobában, ahol voltunk) nem szülőszékek, ezek az új külföldi csodák, hanem szülőágyak, de állítható támlával. Ha szerencséd van és nincs épp forgalmi dugó, valószínűleg aegyágyas szülőszobába mehetsz. Borotválás, beöntés van. Mi is még? Ja, úgy tudom, hogy minden szoba baba-mama szoba (de gondolom ha "le akarod adni a babáét", hogy pihenhess, leadhatod. Dita írta, hogy minden vizsgálatra erlkísérte a kicsit, van, aki ezt nem szereti, nem szereti látni, ahogy a babát szurkálják. Ez azért jó, ha tehetem, én is vele fogok menni...
Ennyi jutott ewszembe hirtelen, kérdezz még, szívesen válaszolok, ha tudok.
üdv
Zsóka