2001.10.11 20:36
Szerző: Anonymous
Kedves Moni
idoszakokben (pl. éjjel, hétvégén) csak egy aneszteziológus van bent, és ha éppen ekkor szül az ember, akkor azt az egyszem anesztest nem hívják szüléshez, csak császárnál, mert ha pont ekkor beesik valami komoly eset, hirtelen mutét, amihez kellene az aneszteziológus, akkor ugye mi van.
Tegyük fel a kérdést fordítva. Beesik egy sürgos gyomorvérzo, vagy hasi sérült, vagy koponya sérült. Az egyszem anesztes elaltatja a beteget, majd 2 perccel késobb hirtelen lelasssul egy magzat szívhangja. Vagy eloreesik a köldökzsinórja. És akkor ilyenkor mi van??? Mennyivel másabb ez az eset annál, amit Te leírtál? Csak a sorrendet cseréltem meg. Abban a kórházban, ahol akut ügyeleti felvétel és szülészetiosztály együtt van, ott kijár(na) két anesztes. Persze ennek a bekövetkezte nagyon valószínutlen, legalábbis addíg, mig valaki meg nem hal.
A sima szülésnél mégsem élet-halálról van szó...
Sajnos van most elég szörnyuségrol szó világban, de tudnék mesélni...
Mi a véleményetek a szülés alatt használt Dolargan-ról?
Világszerte elterjedt a használata, elsosorban az EDA elotti idöszakban volt nagyon népszerü. Rövid hatású, opioid tipusú fájdalomcsökkento, szülésnél kizárólag izomba szabad adni. Átmegy a placentán, okozhat magzati légzésdeprssziót, de van azonnal ható ellenszere, és az ajánlott dózisban adagolva ez nagyon ritkán fordul elo. Angliában a szülésznoknek is van joguk ezt adagolni.
Császár utáni hüvelyi szülésnél, amikor szülés után átvizsgálják a méhet, akkor ugyanazt az altatási módszert alkalmazzák , mint muvi terhességmegszakításnál?
Budapestrol Debrecenbe el lehet jutni vonattal, kocsival, biciklivel, gyalog, talán mostmár repülovel is. Hogy melyiket választod az ugye sok mindentol függ, mennyi ido alatt akarsz odaérni, fáradtan vagy frissen, mennyi pénzt áldozol a közlekedésre, bírod-e szusszal a gyaloglást, stb. Valahogy így van az altatással is, nagyvonalakban: bevezetjük, fenntartjuk, majd megszüntetjük bizonyos fájdalomcsillapítást hátra hagyva. A pontos kivitelezése függ a betegtol, a mutéti követelményektol, a rendelkezésre álló eszközöktol, stb.
(Egy szúri, a végére aztán fel is ébred az ember.)
Igen, Neked csak ennyit kell látni és érezni belole. De a szuri és a felébredés között igen sok minden van.
És ez egyébként mi? (Én úgy képzelem, mindenhol ugyanazt használják valami eloírás szerint
Nos javaslatok tényleg vannak, de mindenki úgy csinálja, ahogy o szereti, és ami a betegnek, lehetoségeknek megfelel. Egy nem veszélyeztetett betegnél több választási lehetoséged van, de pl. egy olyan betegnél aki malignus hyperpyrexiában szenved (ne kérdezzétek mi az, az anesztes rémálma) igencsak leszukül néhány gyógyszerre. Ha van rá igény, esetleg leírhatom egy átlagos altatás menetét, de az már tényleg off topic lesz.
Kedves Luca
[i]A különbözö panaszok, perek indítása tényleg jobban elterjedt angolszász országokban, mint nálunk. Ök magabiztosabbak, jobban ki tudnak állni jogaikért mint mi.
Nem errol van szó, szerintem, hanem arról, hogy az orvosok és a szakértok igazat mondanak a bíróság és a különbözo vizsgáló szervezetek kérdéseire, és abból megállapítható az igazság. És ha valaki állandóan hímezikhámozik mint szakérto, akkor többet meg sem hallgatják, saját magát pedig eláshatja.
Viszont attól is sok függ mit látsz magad körül. Ha például nagy port kerver egy olyan per, ahol az altatóorvost felmentették, mert noha annak ellenére, hogy maradandó agykárosodást szenvedett az ö mühibájából egy nö, és bünösnek is találtatott... hát nem tudom, én ezekután az általad említett nö helyében már megszólalni sem mernék
Lásd fennt. Pedig szólni kell, küzdeni kell. Igaza van Snoopynak, a jó bolondok fölötti réteget egyszeruen ki kellene rugni, kevesebb, de lelkes orvosnak több fizetés jutna, a betegeknek magasabb színvonalú ellátás. De ezt melyik kormányzat tenné meg? A mostani kórházvezetok túlnyomó többsége az én kezdoorvosi idomben a legaktívabb párttag volt, most meg a legaktívabb hívo.
Norcsi!
kicsit titkos információként kezelik azt a tényt, miszerint a kórház nem téríti az epidurál költségeit. Tehát ha ténylegesen igénybe fogom venni, akkor a gyógyszer, stb. összköltségeként 15.000.-Ft-ot kell majd fizetnem.[/i]
Ez is kezd a piacgazdaság felé haladni. Igény van, a kiszolgálása pedig nehézkes. Pénzt kérni a fájdalomcsillapításért szerintem etikátlan, de akkor minek nevezzem azt, amikor Ti kérdezitek egymástól a szülések, császárok "árfolyamát"? Miért, ingyen nem megy?? Ha nagyon naiv akarok lenni (nyugi, én is tudom mirõl van szó), akkor a szülészeti ellátás önmagában alapveto egészségügyi ellátás, és mint ilyen, ingyenes. Az epidurál extra, plusz, nem tartozik bele, ezért fizetni kell. OK, mondom én, de akkor tisztázni kellene, mit kaptok a pénzetekért. Ott lesz végig, vagy csak beszúrja és viszlát? Mi történik, ha nem tökéletes? Mi van, ha két szettet használ el? Az is benne van az árban? Mi van ha nem vagy elégedett a szolgáltatás minõségével, kinél lehet reklamálni? Mikor fizetsz, elotte, vagy utánna? Adnak számlát stb.? Mert ha ez hivatalos, akor az egy üzlet - szolgáltatást vásárolsz, amiért feleloséggel tartozik mindkét fél, aki nyújtja a szolgáltatást és aki igénybe is veszi azt. Pontosan ilyen alapon megy Angliában a magánbeteg ellátás. Egészségügyi szolgáltatás, ahol mutét elott az altatással kapcsolatos kérdéseket beszéljük meg éppugy mint az állami kórházban, de a viszlát holnap elott jön a kérdés, mennyibe fog kerülni. Mármint az, hogy többet kérek-e, mint amit a beteg biztosítója fizet, mert akkor a különbséget a betegek kell megfietni. De sumákolás, feketézés nincs. Ezért zavar engem az a "titkos" szó.
Üdv: Bunny