POGÁCSA alap:
- Fél kg liszt
- 20dkg ráma margarin
- 1 evőkanál só
- 1db tojássárgája
- fél élesztő
- kb. 1dl tej /van egy kisbögrém mindig abba melegítem/
- kiskanál cukor
-tejfőlből/joghurtból kb. 1dl
A titok,minden kb. egy hőmérsékletű legyen, vajat vedd ki előre a hűtőből.
A lisztet a margarinnal elmorzsolod szépen a kezeid között egyneműre.Benne lehet már a só is.
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatod- úgy csinálom,hogy nekem mindig van fagyasztott,előre szétvágott élesztőm a mélyhűtőbe.A cukros tejbe rakom a fagyos élesztőt, úgy be a mikróba és óvatosan felmelegítem együtt langyoskára, amikor langyi és pár műanyag! kanalas kevergetés után elolvadt az élesztő benne a tetejét kis liszttel megszórom/mintha kovász lenne/ és letakarom papírtörlővel a pohárka tetejét, benthagyom a mikro langyos belsejébe futni.
A felfuttatot élesztőt beleöntöm a lisztbe,elkezdem gyúrni,közbe a másik kezemmel beleöntöm a tojássárgáját, és belekanalazok annyi tejfölt,hogy közepesen lágy legyen a tészta. Ne túl puha. Imádok gyúrni szóval én szépen alaposan átgyúrom úgy, hogy az ujjaimmal kis lyukakat hagyok a tésztába, levegőt adva az élesztőgombáknak a tpvábbi sikeres kelesztéshez, Ha a tejbőlön elcsúsztál és lágyabb kicsit a tészta, kis liszttel még javíthatsz a dolgon. Ha kész a gyúrás jól körbelisztezem a tésztát és letakarva meleg helyen duplára kelesztem.
Kb 1cm vastagra nyújtom, kis stampedlis pohár nagyságúkat szoktam szaggatni belőle.Tetejét tojással megkenem és reszelt sajttal/néha vegyesen füstölt és trapista/ megszórom, vagy szezám,kömény,lenmaggal(- a teljeskiörlésű változatnál szoktam,akkor a fele liszt Tk,fele fehér.)
Megint kiszaggatva a tepsiben pihentetem letakarva egy negyed órát,amíg bemelegszik a sütő. Ez a második kelesztés. kb.180-200fokon sütöm szép barnára, sütés alatt vagy a tepsi eljára locsantok kis vízet,hogy a gőztől nem lesz száraz,fújós a pogácsa, elég veszélyes mutatvány mert felcsaphat a gőz az arcodba. Úgy oldottam meg hogy kis fémpohárba rakok vizet és a tepsi aljára helyezem így folyamatosan párolog a víz és gőzben sülnek a pogik.a vízmennyiség kb.fél max 1 dl.
Szóval eléggé túlbonyizom,de próbálok tökéleteset alkotni, nem mindig sikerül olyan jóra, most nyáron azért nem szeretek sütni, mert a sok vaj annyira felolvad a tésztába hogy sütés alatt lapos lesz a tészta, és nem magas. A receptbe azért kell ilyen sok zsíradék mer ettől lesz omlós,finomabb a tészta, tényleg így a tuti.
Kicsit türelemjáték az egész de ez nálam rítus, a kelt tésztákkal tisztelettel kell bánni, nagyon érzékenyek!