NARANCSOS KEKSZ
Hozzávalók:
Az omlós tésztához: 1 narancs, 50 g cukrozott narancshéj, 500g finomliszt, 1 kk sütőpor, só, 250 g lágy vaj v. margarin, 200 g porcukor, 2 tojássárgája, 1 tojás.
Továbbá: 150 g őszibaracklekvár, 2 ek őszibaracklikör, 2 csepp zöld ételfesték, 150 g málna, ribizlilekvár, 2 ek málnaszörp, 150 g sárgabaracklekvár, 2 ek barackpálinka, 50 g vanilíás porcukor.
1. Alaposan megmossuk és szárazra törölgetjük a narancs héját, lereszeljük. 2-3 ek narancslét kinyomunk a gyümölcsből. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk, vagy megdaráljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval.
2. A vajat/margarint és a porcukrot habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt és cukrozott narancshéjat, a narancslét, a tojássárgákat és a tojást, végül a sütőporoslisztet. Cipót formálunk belőle, gondosan folpackba csomagoljuk ésegy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszés szerint formákkal kiszúrjuk és sütőpapírral bálelt tepsikbe rakosgatjuk. A tésztaalakzatok felnek közepét kissebb formákkal, gyűszűvel kiszúrjuk. Fél órára tepsistől hidegre tesszük, aztán 180 fokra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 8-10 percig sütjük, hagyjuk egészen kihűlni.
4. Három külön edénykében1-1 percig forrósítjuk az őszibaracklekvárt az őszibaracklikörrel és az ételfestékkel, a málna vagy ribizlilekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt pedig a barackpálinkával. Szitakanállal sorban mindeniket áttörjük, kissé hűlni hagyjuk.
5. A vaniliás porcukoral vastagon meghintjük a lyukas tésztaalakzatokat. A lekvárokat kissebb nejlontasakba szedjük, egyik csücsküket kivágjuk. A teli tésztaalakzatokat 3 részre osztjuk, megpöttyözzük a 3 féle lekvárral és a tetejükre illesztjük a porcukorral meghintett párjukat. Hagyjuk megszikkadni-száradni őket. Jól záródó fém- vagy műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve 2-3 hétig eltarthatók.
Én narancshéj helyett szoktam tenni bele apróra vágott papaját. Azzal is nagyon finom.
A lekvárokat meg nem bonyolítom ennyie: összekavarom a baracklekvárt ribizlivel és teszek bele egy pici likört.