Még receptek. Ha valaki már írta akkor bocsi.
Bazsalikomos krumplipüré
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg burgonya
2 csokor bazsalikom
1,5 dl tej
1 dl tejszín
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, összevágjuk, és sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Közben a bazsalikomot leöblítjük, szárazra rázzuk, leveleit lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A tej felébe beleszórjuk a bazsalikomot, és bormixerrel péppé keverjük. A krumplit leszűrjük, azonnal áttörjük. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, és belekeverjük a pürébe. Végül beledolgozzuk a bazsalikompürét, sóval, borssal ízesítjük.
-------------------------------
Halászlé - alaprecept
Hozzávalók 4 személyre:
1,6 kg ponty
5 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
2 csapott evőkanál édes pirospaprika
Előkészítés: A pontyot megtisztítjuk, megmossuk, fejét (szemet, kopoltyút és az ún. keserűfogat eltávolítjuk), farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk.
Elkészítés: A hal csontjait, a farkát és a fejét fazékba rakjuk, ráöntünk kb. 2 liter vizet és belerakjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát (félbevághatjuk) hozzáadjuk, sózzuk, fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órát főzzük. Utána az alaplevet leszűrjük, átpasszírozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és újra fölforraljuk. Belerakjuk a haldarabokat, végül kb. 8 perc alatt rázogatva (ha keverjük, a halhús összetörhet) megfőzzük
-----------------------------------------------------
Fokhagyma krémleves
12 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál liszt
0,5 liter erőleves
3 dl tej
só
bors
Elkészítés: Megpucoltam 12 gerezd fokhagymát, és bedobáltam őket az aprítógépbe. Egy fazékban alig 2 kanál olívaolajon megpirítottam a fokhagymát, majd rászórtam 2-3 evőkanál lisztet, végül felöntöttem fél liter erőlevessel. Hozzáöntöttem még vagy 3 deci tejet, megsóztam, borsoztam és addig kevergettem, amíg szép homogén, krémlevest kaptam. Megpirítottam és felkockáztam 2 szelet korpás kenyeret, és reszeltem egy csomó sajtot, plusz összevágtam egy kis lilahagymát és ezekkel szervíroztam a levest.
-----------------------------------------------
Hideg és fokhagymás krumplileves
40 dkg burgonya
1 szál póréhagyma
6 gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj
2 zöldségleveskocka
15 dkg tejszínes krémsajt
1 evőkanál gorombára vágott snidling
Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. A fokhagymát meghámozzuk, összevágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a burgonyát, a pórét, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 8 dl vízzel, és beledobjuk a zöldségleveskockát. Nagyon kíméletesen főzzük. Amikor megpuhultak a zöldségek, belekeverjük a krémsajtot, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk. (Ha nem teszünk a levesbe zöldségleveskockát, használjunk zöldfűszeres krémsajtot.) Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tálaláskor a tetejét megszórjuk a snidlinggel.
----------------------------------------------
Paprikáscsirkeízűtészta gyorsan, egyszerűen otthon:
Egy tyúkhúsleveskocka ,
egy pörköltszaftkocka ,
kb 3 dl víz,
tejföl,
sajt
A vizet feltesszük főni, ha felforrt akkor beledobjuk a kockákat és addíg keverjük, míg szét nem málltak. Akor rakunk bele ízlés szerint tejfölt, besűrítjük reszelt sajttal és kész. Ja persze főzzünk tésztát otthon hozzá.
------------------------------------------------
Egyszerű sajtkrém tejfölből:
Kell egy nagy tejföl, bele egy-egy kávéskanál só és cukor, összekeverni és állni hagyni fél napig szobahömérsékleten. Utánna belekanalazni egy tiszta konyharuhába, felakasztva csöpögtetni szintén fél napig. Ennyi. És isteni. Utána lehet pirospaprikával, vagy bármivel ízesíteni
-----------------------------
Kétsajtos csirkemell:
-két szép csirkemell
-füstölt sajt
-trappista
-tejföl
-tej
-fokhagyma
A melleket felszeljük. Tejbe paszírozunk fokhagymát, ízlés szerint- én egy egész fejet belerakok. A szeletelt melleket beleáztatjuk a fokhagymás tejbe kb 2 órát. Utána egy lapos tepsit bekenünk olajjal, belerakjuk a melleket egymás mellé. Szétkenünk az egészen egy nagy doboz tejfölt, reszeljük le a sajtokat, keverjük őket össze és szórjuk meg vele a tejfölös melleket. Sütőben kb 30-40 percig süssük 180-200 fokon. Isteni.
------------------------------------------
Gyors finom palacsinta:
3 tojás
1 l tej
liszt
1 zacskó vaniliáscukor
só
3 tojás sárgáját keverjünk össze kis sóval meg a vaniliáscukorral és öntsük hozzá a tejet. Tegyünk bele annyi lisztet hogy tejszín sűrüségű legyen a tészta. A tojásfehérjét verjük habbá, keverjük a tésztához és már lehet is sütni. Finom, vastag és nekem még egy sem égett oda.
Töltelék:
fél l tejföl
2 zacsi vaniliáscukor
kakaópor
A tejfölt a cukorral összekeverjük és kenünk a palacsintára belőle. Szórjunk rá kakaóport és tekerjük fel. Nyamm!!
-------------------------------------
Brokkoli főzi:
egy nagy széép fej brokkoli
egy kis pohár tejföl
egy vagy két natúr tömlős sajt
liszt
só
olaj
Mosuuk meg és szedjük kis darabokra a brokkolit ( a vékony szárát fel lehet karikázni) és tegyük oda annyi vízben főni, amennyi épp ellepi. Ja és sózzuk meg Ha megfőtt vegyünk ki egy kis főzővizet egy tálkába, öntsük hozzá a tejfölt és rakjunk bele lisztet (magyarul habarjuk). Keverjük össze és öntsük a főzire. Kevergessük és közben nyomjuk bele a tömlőssajtot. Jól főzzük össze és már kész is.
Egyenlőre ennyi. Fényképezni nem szoktam, csak a sütiket.