Sziasztok!
Utánanéztem kicsit a százalékoknak, bár ezek csak számok, nagyon sok terhességből összesítve, amik ugye nem mind ideális körülmények között zajlanak. A statisztikával mindig ez a baj, a legideálisabbtól a legrosszebb körülményeket is beleveszi (gondolok itt arra nem mindegy hogy valaki plAngliában, itthon vagy esetleg Ukrajnában szül).
Vagyis ezek csak számok amik a kockázat mértékét mutatják, nem a bekövetkezés valószínűségét.
Erika
A 16 % valóban soknak tűnhet, de a CVS-t a 9-12 hét között csinálják, amikor mindenkinél viszonylag magas a vetélés kockázat, akár megcsinálják a CVS-t akár nem.
A kor előrehaladtával nő a kockázat; a klinikai vetélés esélye 6,4% a 35 év alatti nők esetén, 14,7% a 35-40 éves nőknél, és 23,1% 40 év felett (de ez az egész 9 hónap átlaga).
Miután a terhesség klinikailag felismerhető lesz (35-50 nap), 25% végződik vetéléssel. A vetélés kockázata erősen csökken a 8. hét után az idő múlásával. Az első trimeszter végére a méhlepény elég fejlett lesz ahhoz, hogy átvehesse a progeszteron termelését. Ekkor a sárgatest elhal, s nem termel többé progeszteront. Ha azonban ez a két esemény nincs szinkronban, akkor csökken a progeszteronszint, a méh összehúzódik, s kilöki a babát.
És amit még találtam, az sem mindegy előtte hány terhessége volt az embernek és azok hogyan végződtek, mert ez még levehet vagy hozzátehet a kockázathoz.
Kicsit hosszú voltam de a lényeg, hogy egy kockázatszámítást csak tájékoztató adatnak kell tekinteni és nem szabad rajta stresszelni, ami ráadásul még árthat is a babának (a stressztől a szervezet védekező funkciói indulnak be és minden fölösleges funkciót igyekeznek leállítani ami ettől von el energiát).
Ja és még valami, fentebb írtam, hogy a genetikus itt nálunk elmondta nekem, hogy pozitív CVS esetén mindig megcsinálják a magzatvízvételt is, mert előfordulhat hibás sejt a boholyban, miközben a baba teljesen egészséges. Szóval csak nyugi és Szücsinek igaza van, fő a pozitv gondolkodás...
Nálatok miért kell CVS-t csinálni? Csak a korod miatt? És nem tudom mi nyugtatna meg téged, ha a számok akkor tudok még adatokat, esetleg keress meg emailben :-)))
aghe73@freemail.hu Szücsi
Utána egy hétig itthon leszek, majd a következő két hétben olyan dolgom lesz a munkahelyen amit itthon is tudok csinálni, majd megbeszélem a főnökömmel, hogy ittthon csinálhassam, itt azért bármikor le tudok feküdni. A férjemnek pedig már jó előre szóltam hogy egy hónapig rá marad majd minden nehéz házimunka és a bevásárlás, de ő ezt egy csepet sem vette zokon :-)))
A Magne B6 és nospa valóban jó "ötlet" az előzőt rendszeres, az utóbbit alkalmanként már szedegettem.
És nem mondom, hogy nem villan be időnként hogy történhet rosszul is bármi, de ilyenkor kb olyan vagyok mint Scarlett O'Hara, ma nem foglalkozom vele, majd holnap :-)))
És csakis pozitív dolgokat próbálok elképzelni, még az is lehet a rossz tarkóredő eredményt is én beszéltem be szegény picurkának, mert már előtte egy hétig azon rágódtam mi van ha túl nagy lesz a mérés eredménye.
Fura, de már a 14. héttől mocorog, akor még csak úgy mint a kis buborékok, de mostanra már rendesen érezhetően :-)) És nem tudom ki hogy van vele, én elmeséltem nekimi és hogyan fog történni, hogy ne ijedjen meg, és ne féljen, meg hogy nem eshet neki baja, ugyanúgy, mintha a 7 éves nagyfiamnak mondanám. Lehet, hogy butaság, de szerintem ő is jobban érzi magát tőle, nemcsak én :-)))