Sziasztok!
Vannak esetek amikor igenis segít az EDA a tágulásnál, mivel ellazítja az izomzatot. Vagy ha van tágulás de nagyon lassan halad a szülés és a vajúdás elhúzódik, 10-14-16 órát és ilyenkor az EDA arra jó, hogy a kitolásnál legyen ereje az anyukának. A derékfájás meg nem bizonyított hogy az EDA-tól van, a lakosság nagyon nagy százaléka derékfájós és lehet hogy csak véletlen egybeesés, vagy a terhesség alatt csúsztak szét a csigolyák, vagy a gyerekcipelés nem tesz jót. Ezer oka lehet. Nekem EDA előtt is pontosan ugyanúgy fájt a derekam, mint EDA után. (Legalább akkor nem fájt, amikor hatott az EDA
)
Mondjuk én is szívesen kipróbálnék egy olyan szülést, amikor minden megy a maga természetes módján, de ez nagyon ritkán adatik meg mostanában, (sajnos) mivel az esetek nagy százalékában oxitocint kap a szülő nő, és így már minden csak nem természetes a szülés. Akkor meg ha már beleszólnak (mert kockáztatni meg senki nem akar) miért kell szenvedni, ha fájdalom nélkül is végig lehet csinálni.
Nekem nagyon jó élmény volt az EDA-s szülés, én inkább az elsőnél, EDA nélkül kerültem egy olyan lelki állapotba, hogy pár napig nem is tudtam igazán örülni a babábnak, mert annyit szenvedtem a természetesnek nem mondható (oxitocin) de EDA nélküli 16 órás szülésben. Természetesen azt is túléltem és amit túlélsz az csak erősít, de mégsem mondanám azt hogy egy olyan élmény volt, amit szívesen átélnék mégegyszer.
Félreértés ne essék, én nem azt mondom, hogy kizárólag EDA-val szülnék harmadszorra, csak azt hogy ha úgy alakul a helyzet akkor legyen meg a lehetőség rá.
Nem tudom a Dél Pestiben hogy megy az EDA. Én érdeklődnék a helyedben az orvosomtól és a szülésznőktől.
Sok sikert és szerencsét!
ÜDv.
Andi