Kedves Rita és Többiek!
Szerintem nagyon jó ötlet volt ennek a topiknak a létrehozása!
Azt gondolom, hogy nagyon sokan tényleg nem hallanak olyan dolgokról, amiket a terhesség alatt nem kéne csinálni - holott, ha hallanának az esetleges, feltételezett, vélt veszélyekrõl, talán mellõznék az adottdolgot az életükbõl!
A hajfestésrõl én is úgy tudom, hogy nem túl jó ilyenkor - részben a festék kipárolgása, "gõzei", részben a bõrön árt felszívódó vegyi anyagok miatt. EZ természetesen nem azt jelenti, hogy ne ismernék sokakat, akik terhesség alatt is festették a hajukat és egészséges babájuk lett, mert persze, sok ilyet ismerek. A hajfestés "veszélyei" nem abban rejlenek, hogy egy-egy alkalom láthatóan megbetegítene egy babát - szerencsére!
- ugyanakkor fokozhatják az allergia kialakulásának a veszélyét. Ami ugyebár jelentkezhet születés után nem sokkal éppúgy, mint a késõbbiekben bármikor - persze, roppant nehéz utólag megmondani, összeszámolni, hogy mi minden környezeti, örökletes és egyéb tényezõnek kell egyszerre jelen lennie ahhoz, hogy egy adott ember az élete során allergiás (vagy daganatos, vagy bármilyen egyéb beteg) legyen.
Az, hogy egy-egy - vagy akár sok! - nõgyógyász vagy egyéb orvos hogyan vélekedik egy kérdésrõl, érdekes lehet ugyan, de sajnos a dolgok igazságtartalmát tekintve egyáltalán nem mérvadó! Menta! Neked aztán gondolom, nem kell mondanom, hiszen sokkal jobban tudod, mint én, hogy egyes témákról mennyit tanulnak és általában, vagy "hivatalosan" hogyan vélekednek az orvosok és más egészségügyi szakemberek! Ugyebár a szoptatás körüli témák sem feltétlenül erõsségük - hát, szerintem a táplálkozás, életmód hatásai a szervezetre éppígy tartogatnak homályos vagy teljesen sötétben lévõ dolgokat!
Említenék még néhány dolgot (a teljesség igénye nélkül) a hajfestésen túl, amelyek szerintem érdemesek arra, hogy az ember végiggondolja, akar-e élni velük a terhesség alatt: (és a legritkább esetben esik szó róla orvosnál, védõnõnél):
gyógyszerszedés tilalma/csökkentése (ez nyilvánvaló)
alkohol, dohányzás, koffein, üdítõitalok tilalma (ezek általánosak)
nyers tojás, nyers húsok mellõzése (ez még ismert)
pasztõrizálatlan tejtermékek, sajtok mellõzése
konzervek teljes elhagyása (a bennük lévõ tartósítószerek, adalékanyagok: színezékek, aromák miatt)
felvágottak, hentesipari termékek elhagyása (uaz, mint fentebb + magas sótartalom, zsírtartalom)
bármilyen iparilag feldolgozott élelmiszeripari termék csökkentése (a fentiek, + a feldolgozás során "átélt" kémiai változások miatt)
primõrök elhagyása
És ezeken belül természetesen lehetne részletezni, hogy mit miért ne - de egyáltalán nem az volt a célom (és valószínûleg Ritának sem), hogy rémisztgessük egymást, sem az, hogy konkrétan lebeszéljek bárkit is ezek használatáról - csak jó, ha az emberek minél tájékozottabban dönthetnek!
Még annyit, hogy:
én sem tudom mindig mindegyik pontot betartani, bár igyekszem, mert azt gondolom, hogy így is rengeteg külsõ ártalomnak van/lesz kitéve a babám, ami ellen én nem nagyon tudok jelen helyzetemben tenni. Szóval, igyekszem attól megóvni, amihez van erõm, tehetségem, stb - lehetne sajnos többhöz is! (pld. a hajfestés most már hónapok óta foglalkoztat - eddig ellenálltam
-, mert nagyon zavarnak a mostanában jelentkezõ õsz hajaim (eddig nem festettem be, csak kb. 3-szor életembnen) - nem tudom, mi lesz?
Nem vagyok orvos, sem egyéb eü. szakember - viszont anyukám az, és történetesen (onkológusként és nõgyógyászként) a daganatos megbetegedések kockázati tényezõivel (mint pld. életmód, táplálkozás) foglalkozik - ebben a témában tehát számomra hitelesebb, mint egy "mezei" nõgyógyász. De természetesen könnyedén elhiszem, hogy másoknak nem õ a leghitelesebb - miért is lenne az? - tehát ezügyben sem szeretnék senkit meggyõzni.
A második babámat várom épp, úgyhogy nagyon is élénken foglalkoztat ez a téma és szívesen elolvasom mások véleményét is!
Most látom, hogy baromi hosszú lettem - remélem, írtam néhány közérdeklõdésre számottartó dolgot is!
Márti