Cic,
Mesi=Tucsok13 (2006-os topik)
Hetfon megyek dokihoz, 4 vegtelen hosszunak tuno nap. Progibol mar csak egyet szedek...
Te pedig a 16 heten mesz, ugye?
Luisa,
Macskak, tenyleg errol is akartam irni. Nekem is volt mindig macskam, most is van a kornyezetemben. Foleg az urulekuk veszelyes... Ha volt mar cicad, akkor szinte biztos, hogy atestel a toxon (ezalol Cic ugy tunik kivetel
). Ugy tudom, aztan mar immunis a szervezet ra. De szerintem kerdezd meg a dokidat, ehhez biztosan jobban ert mint a hajfesteshez. Egyebkent husokban is elofordulhat ez az eloskodo... Mindenesetre en nem felek a macskaktol, ahogy Cic is irta egy kis odafigyeles es kesz. Ez egyebkent minden mas parazitara, virusra, bakteriumra is igaz.
Ja es ha kiderul terhesen, hogy frissen szerzett toxod van, antibiotikummal kezelik. Szoval csak az a gond ha nem kezelik, mert akkor mindenfele szornyuseg tortenhet... Csupan egy verteszt megtudni, hogy atestel-e mar rajta es akkor nincs tobb para.
Na ennyit az en szubjektiv velemenyemrol. Teszek ide egy cikk reszletet is a MedicInfo-rol, szerintem elegge fedi a valosagot.
"A Toxoplazmozis okozója a Toxoplazma gondii nevű élősködő élőlény. Emberről emberre közvetlenül nem terjed, de előfordulhat nyers húsokban. Többek között a macska a hordozója. A kórokozók az emberi szervezetbe úgy kerülhetnek be, ha például gondatlanul kezelik a macskaürüléket a gazdáik, ha nyers, vagy nem kellően átsütött, vagy főzött fertőzött húst fogyasztanak. Könnyen fertőződhetnek azok, akik húsfeldolgozással foglalkoznak abban az esetben, ha a feldolgozott álatok között volt fertőzött, s a feldolgozónak esetleg sérült a keze.
Hazánk hatvan év körüli lakosságának mintegy 60 százaléka fertőzött Toxoplazmozissal, azonban nem mindig okoz tüneteket. Ha csak kis számú élősködő jutott egészséges, jó ellenálló képességgel rendelkező emberbe, a paraziták elpusztulnak, vagy betokosodva szunnyadnak. Azonban, ha a szervezet védekező képessége károsodott, vagy ha nagy mennyiségben jutottak be a kórokozók, a különböző szervekben gyors szaporodásnak indulnak.
Az anyák a terhesség előtt szerzett Toxoplasmozist nem adják tovább gyermeküknek, csak a terhesség folyamán szerzett fertőzés - főleg a második hónaptól a hatodikig - jelenti a legnagyobb veszélyt. A magzati Toxoplazmozis vetélést, halvaszülést, vagy az újszülött neurológiai károsodását, azaz szellemi fogyatékosságot okozhat."