Új privát üzeneted érkezett!

[quote="lilka"]C írta:lilkasinicsani,

Hány hetes a terhesség most. Kontroll hüvelyváladék tenyésztés történt?
Annak eredménye?

Mit mond az orvosod?

Üdv:
Doki

Kedves Doki, most 26+3 hetes terhes vagyok, és mint irtam az antibiotikum kúra után 10 nappal volt újabb vizelet tenyésztés ami steril lett.
Dokim továbbra is hordozónak tekint és az előzményeimre való tekintettel nem javasolt egyelőre újabb tenyésztést , hanem azt mondta hogy csináljam az 1 hét atb 4 hét szünet kúrát, és majd a 34. hét tájékán akar hüvelyváladékból is vizsgálni...egyelőre ennyit közölt velem, ennyit tudok.
Én azon filóztam h a steril eredmény után érdemes-e elkezdeni az újabb atb kúrát ?(ettől függetlenül most elkezdtem a második kúrát).Szerintetek is kell tovább folytatni végig ezt a beállitott rendszeres atb kezelést a negativ eredmény ellenére is ?

Anikó

Kép

Kép
csinicsani

Kedves Csinicsani,

Azt javaslom, hogy kövesd kezelőorvosod előírását. Ahogy írtam, a terhesség során BÁRMIKOR, a vizeletben kimutatott bármilyen alacsony Streptococcus Agalatiae csíraszám esetén szüléskor antibiotikumot kell adni, bármilyen későbbi tenyésztési eredmény birtokában is. Egyszerűbben fogalmazva, az anyát hordozónak tekintik, ha volt Streptococcus B a vizeletben.
Orvosod a biztos megoldást választja. A babának az antibiotikus kezelés NEM ÁRT. Én örültem volna egy ilyen orvosnak...

Üdv:
Doki
lilka

Kedves Enci,

Február 4-én ugyanazt írtam, amit a gyermekorvos mondott a János Kórházban, azaz a vajúdás alatti antibiotikum kezelés fontosságát hangsúlyoztam. Tanulmányban kimutatták, hogy a legkisebb esély fertőzésre ilyen kezelés esetén van.

A János Kórházban van újszülött intenzív osztály, az orvosok és nővérek megfelelő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy probléma esetén újabb vizsgálatoket kérjenek.

Bízz bennük. Ha agyermek korábban születne, vagy gyanút látnak bármire, fognak tenyésztést végezni.És persze az anyuka is figyeljen. Evés, sírás stb.
Üdv:
Doki
lilka

Sziasztok,

Múlt hétfőn (március 2-án) megszületett a lányunk. Pár nappal hamarabb érkezett. Mivel nem volt fájásom és egy műszakváltás is volt, amig a szülőszobán voltunk, igy volt időm megkapni a 2 adag antibiotikumot. Ezért Zsófi nem kapott semmit. Tenyésztést nem végeztek. Már a kórházban tudtam szoptatni, azóta is jól eszik. Igaz, aludni nagyon szeret, éjjel mindig csak egyszer kel fel, pedig még csak 10 napos. A negyedik napon kicsit besárgult, azóta ez fokozatosan múlik. Fejét emelgeti.

Köszi a támogatást és a tanácsokat!

Üdv
Enci
sthlm

Enci!

Nagyon örülünk Nektek! :D Sok tejcit kívánok. Én azt javasolom h., 3-4 óránál tovább ne hagyd szopi nélkül. Az ennyire picikéket még azért érdemes megkínálni éjjel is akár álmában is. Álmukban is szuperül szopiznak ám :wink: Bár nem tudom összességében mennyiket eszik és hányszor de szerintem iktassatok be még egy szopit valahova, ne teljen el 4 óránál több semmiképpen sem! Így a sárgasága is jobban fog oldódni. A sárgaságtól is lehetnek aluszékonyak a babók!

Sok sikert és gratulálunk Dokival!

Lilka
lilka

Enci: Gratulálok Zsófihoz! :D Sok boldogságot és jó egészséget kívánok nektek! :D
lamme

Sziasztok!
Március 3-án született a kisfiam, nálam kitenyészett a Strepto a 36. héten. Ezért szülés alatt kaptam antibio-t (Rocephin-t mert penicillin érzékeny vagyok, a többire pedig a baci nem volt érzékeny a tenyésztés szerint). Mivel azonban nagyon gyorsan megvolt a baba (a kitolás az infúzió lecsöpögése után fél órával kezdődött), egyből elkezdték neki az antibiotikum adást. Hála Istennek, mivel a 3 nap múlva kész tenyésztés szerint kitenyészett a füléből a strepto. Igaz, a neonatológus szerint ez még nem jelent fertőzést, csak azt, hogy megtapadt a fülén. Mindenesetre a 3. napon néztek vérből cpr-t, az negatív lett, semmi egyéb gyanús tünet nem volt, így megnyugodtunk. Összesen 3,5 napig kapott bent szurit, itthon pedig még 5 napig folytattuk Augmentinnel a kezelést. A tenyésztést ismételni se a kórházi, se a házidoki szerint nem kell, mert gyakorlatilag biztos, hogy ezzel kiirtottuk a bacikat.
Nagyjából megnyugodtam, hogy hatékonyan kivédtük a fertőzést, de azért még aggaszt, hogy 3 hónapos koráig figyelni kell. Ugye, jól olvastam ki a korábbi hsz-ekből...? Mit is kellene pontosan figyelni? Össze tudná vki foglalni (az összes oldalt nincs időm végigolvasni...)? Nem fürdünk együtt, ez világos, ezen kívül? Láz esetén rögtön gyanakodni (=ügyeletre indulni?).
Köszönöm a választ!
Lilla
kislilla

Szia Lilla!

Gratulálunk a babához! :D

Amire figyelni kell, de nem szükségszerűen jelenik meg mind, ha már egyet is tapasztalsz orvos! Nem eszik, nem szopik rendesen, sugárban (nem bukik) hány, hosszú ideig sárga, bágyadt, vagy csillapíthatatlanul sír (visító fejhangon), lázas vagy hőemelkedés!

Ha tudsz angolul van itt egy angol honlap piktogrammokkal, nagyon hasznos!

http://www.gbss.org.uk/content.php?sect ... 0Infection

Lilka
lilka

Köszönöm, böngészem a honlapot, tényleg szuper! Az azért megnyugtató, hogy már egy hónapos kortól nagyon ritka az előfordulása...

Lilka, Doki, szuperek vagytok, köszönet!!!

Lilypie Fifth Birthday tickers
Lilypie Third Birthday tickers
Kép
kislilla

:D

Lányok, asszonyok, apukák, rokonok!

Itt vagyunk és várjuk a kérdéseket!

Lilka

:lol:
lilka

Kedves Lilka!

Elképzelhető-e, hogy GBS fertőzött édesanyát a szülés után olyan mértékben fertőzzön meg a nem megfelelően kezelt streptococcus, vagy annak a szövődménye, amely visszafordíthatatlan folyamatot indít el az édesanya szervezetében?

Válaszát előre is köszönöm
Péter

ui: A netet böngészve csak olyan esettel találkoztam, ahol a csecsemőt támadta meg a betegség.
szp

Kedves Péter!

A GBS, Group B Streptococcus azaz B csoportú streptococcus, más néven Streptococcus Agalatiae felnőtt embereket nem betegít meg.
Gyakorlatilag kízárólag újszülötteken okoz betegséget, (általában 3 hónapos korig, igen ritkán 6 hónapos korig), vagy már korábban a magzatot a méhben betegíti meg és okoz súlyos szövődményeket.

A GBS hordozása tudomásom szerint a szülőnőn, vagy a gyermekágyban az édesanyán nem okoz megbetegedést.

Mi az a konkrét visszafordíthatatlan folyamat amire a kérdés vonatkozik?
Annak ismeretében utána tudok nézni a szakirodalomban, hogy leírták-e az adott kórképet valaha a GBS-szel összefüggésben.

Üdvözlettel:
Doki
lilka

Kedves Doki,

Sajnos a mi történetünk drámai véget ért, és most utólag próbáljuk rekonstruálni, hogy mi történhetett.

Augusztusban a 8. hónapban feleségemnek GBS fertőzést állapítottak meg. Antibiotikumot kapott egészen a szülésig, majd a szülés közben infúzióval szintén antibiotikumot.

A szülés (szept. 10.) viszonylag gyorsan, a kórházba érkezést követő 5 órán belül lezajlott. Kétszer leesett a pici szívhangja, de nagyobb komplikációt én nem érzékeltem és a doktor sem mondott semmit.

Az antibiotikumok ellenére a pici is elkapta a fertőzést, amire kezelést kapott. Ő szerencsére azóta is jól van. A feleségem a szülést követő második nap kétszer egymás után lázas lett (38C). Először 17 órakor, utána lement a láza 36C-ig, majd 19 órakor újra 38C fok volt. Ő is kapott antibiotikumot, később nem volt panasza, így szeptember 15-én hazaengedték a picivel.

Otthon éjszakánként arra panaszkodott, hogy nem kap levegőt, különösen fekvő helyzetben, így 18-an a kerületi tüdőgondozóba (asztmások által használt pipát írtak fel neki), 20-án pedig kórházi ügyeletre mentünk. Ott kétoldalú tüdőgyulladást állapítottak meg. Olyan antibiotikumot kellett szednie 10 napon keresztül, amely mellett továbbra is szoptathatott. A kontroll azt állapították meg, hogy visszahúzódóban a gyulladás.

Október második hetében a feleségem alvása közben "szörcsögő" légzésére lettem figyelmes, így ismét elment orvoshoz. Köptetőt kapott, majd 17-én kontroll vizsgálat után sürgősséggel beutalták a Korányi tüdőkórházba.

Itt először embóliára (3 CT-t is végeztek rajta ezalatt a két hónap alatt es egyik sem mutatott ki embóliát), majd a november elejei vérköpés után autoimmun betegségre, vagy primer pulmonális hypertóniára gyanakodtak. Októberben többször szívtak le vizet a tüdejéből (az először leszívott vízben streptococcus csírát találtak). November közepére jobban lett, megszűnt a légszomja nyugalmi állapotban, már haza akarták engedni, amikor november 26-án hajnal 5 órakor rosszul lett és sajnos 6.10kor elaludt.

Az igazságügyi kórboncnoki vizsgálat idiopathiás pulmonalis haemosiderosist állapított meg, melynek következtében a tüdősejtek roncsolódtak és belső vérzés lépett fel, amely a halál közvetlen okozója volt. (Az idiopathiás pulmonalis haemosiderosis, amennyire jól tudom, egyrészt nagyon ritka betegség, másrészt elsősorban tinédzsereket támad meg, ha mégis felnőtteket, akkor elsősorban a férfiakat. Így nagyon kis valószínűséggel (többmillióból egy) alakul ki felnőtt nő esetén (32 év). Ráadásul semmi előzménye nem volt, a 2007-es utolsó tüdőszűrés teljesen negatív volt.)

Mi minden kezelő intézetből bekérettük a feleségem papírjait, ami alapján az általunk felkért szakértő kizárta az idiopathiás jellegét a betegségnek és a streptococcus-t illetve annak nem megfelelő kezelését tartja a tragédia okozójának. Véleménye szerint a szülést lebonyolító kórház a feleségem lázas állapotát követően nem adott megfelelő antibiotikumos kezelést, hanem hazaengedte. Ez és az a tény, hogy 1 hónapig nem kórházban kezelték, hanem otthonról járt az orvosokhoz, olyan visszafordíthatatlan folyamatot indított el, amit a Korányiban már nem tudtak eredményesen kezelni.

Azóta beszéltem több orvossal is, akik közül többen kizárták a Streptococcust, mint okozót, mások szerint viszont igaza lehet a szakértőnek. Én meg próbálom valahogy megtudni az igazságot.

Előre is köszönöm válaszát és elnézést a fórumot látogató anyukáktól, hogy ilyen tragédiával terhelem őket.

Üdvözlettel:
Péter
szp

Péter! :cry:

Nagyon sajnálom, ami veletek történt! Megkérem Dokit, hogy mihamarabb nézzen be, hátha most, hogy több információt tud, ír valami okosat.

Nem terheltél senkit és bármikor szívesen beszélgetünk Veled!

Nagyon sok erőt és kitartást kívánok Neked!
Lilka
lilka

kedves Péter!

A streptococcus baktériumoknak több típúsa van.
A GBS, B csoportú streptococcus az egyik fő csoport.

Emellett vannak az A csoportú streptococcusok, ezek okoznak gyulladásokat pl. szörtüszőgyulladás, torokgyulladás sőt súlyos betegséget is.

Nem mindegy, hogy a mellkasból leszívott folyadék milyen baktériumot tartalmazott. Nyilván a folyadékot nem a tüdőből szívták le, hanem a mellhártya egyébként folyadékot nem tartalmazó két rétege közül.

Feltételezem, hogy az elkapta a fertőzést meghatározás a baba tekintetében azt jelenti, hogy a baktériumot tenyésztéssel kimutatták, de betegség nem alakult ki.

Javasolnám, hogy a továbbiakban privát üzenetben beszéljünk, már csak azért is mert az itt ön által leírtak személyes adatoknak minősülnek.

Üdvözlettel:
Doki
lilka

hát ez a trgédia igen megrendtő és sok erőt és kitartást a baba felneveléséhez és nem is igen tudok mit mondani csak sírok itt a gép előtt.Ilyenkor döbbn rá az ember hogy elégedetlenkedik ezzel azzal ahellyett hogy élvezné hogy minden nap felébred és örülhet az életnek
bocsánat de muszáj volt kiírnom ezt
Sajnálom Péter!!!

PHPBB kód:
Kép
Kép
betti1

Kedves Lilka, kedves Betti!

köszönöm szépen a segítséget és az együttérző sorokat.

Kedves Doki,
válaszoltam priviben a kérdéseire.

Köszönettel
Péter
szp

Kedves Péter!

Én is elküldtem a válaszomat.

Üdvözlettel:
Doki
lilka

Kedves Lilka és Doki,
Végigolvasván a topicot, rájöttem, hiába telnek az évek, a problémák és megoldásuk módja se nagyon változik, se a hozzáállás bizonyos emberek részéről. Még szerencse, hogy vannak azért hozzátok hasonlók :D
Én jelenleg a 21. terhességi hétben vagyok, bővebb folyás miatt levett kenetben először Stapphilocossus baktériumot, majd antibiotikum kúra után az ellenőrzés során Strepptococcus agalactiaet tenyésztettek ki. (az előző eltűnt, de nem értettem, hogy egy Dalacin kúra után hogy jön oda egy másik baktérium.. :cry: ). Mindenesetre ott volt, és kaptam újabb antibiotikumot, Aktilt. Ami kérdezni szeretnék, hogy itt a Babaneten egy orvos hozzászólásában azt olvastam, ez igenis gyógyítható lenne, de pl sok esetben azért jön mindíg vissza, mert oda-vissza fertőződés van a párunkkal. Először ugyan a bélrendszeren keresztül telepszik meg az emberben (ezt a nőgyógyászom mondta), de e szerint a doki szerint ha már a férfi ondóváladékában is kimutatható, akkor fertőzhetik egymást a partnerek. Szerinte először akkor a férfit kell kikezelni, mert azt nehezebb, és utána a nőnek elég lehet egy gyógyszeres kúra is.
Mi erről a véleményetek? Küldjem el a páromat vizsgálatra, kizárni hogy benne van-e? Lehet ha igen és őt kezelik, már belőlem is kiírtható?
Köszönöm előre is válaszotokat.
kriszti

Őzike
Kép
Kép
Õzike31

Kedeves Őzike,

Ha az ondóváladékban a baktérium kimutatható, akkor a partner fertőzheti a kismamát, ez természetesen lehetséges. De nem gondolom, hogy a fertőzés visszatérését többnyire a férfipartner fertőződése okozná.

A kezelési elvek nem írják elő a férfipartner kezelését, vagy ondóváladék tenyésztését. Inkább a kismama szervezetében a terhesség kapcsán fellépő változások segítik elő a fertőzést, újrafertőződést.

Ha a férfipartnernek prosztata megnagyobbodása vagy gyulladása van, akkor természetesen vizsgálni és kezelni kell.

A leírt aggodalmra megoldás lehet óvszer használata, ez más esetleges kórokozóktól is védhet.

Tudni kell, hogy a baktérium a végbélben, hüvelyben, hugyutakban is megtelepedhet, sőt kimutathatósága ezen helyek között is változhat

Én megvárnám, hogy mi lesz az Aktil kezelés után és azután újra beszélnék az orvosommal.
Üdv:

Doki
lilka

Kedves Őzike,

Nem írtam amit mindig hangsúlyozni szoktam, hogy a legfontosabb megelőzés a vajúdás alatt adott antibiotikum. Ezt kell mindenképpen megadni.

Üdv:
Doki
lilka

Kedves Doki,
Köszönöm a választ. Remélem megnyugtatóan rendeződik majd ez a probléma :cry: A páromnak nincs gyulladása, vagy egyéb panasza, csak azt gondoltam talán őt is meg kellene nézni, hisz nekem sem volt különösebb panaszom, mégis kimutatták, akkor lehet a férfiak esetében is így van..
De megvárom mit mutat az ellenőrző mintavétel, és annak függvényében majd kitaláljuk a következő lépést. Kár, hogy akárhogy is van, a szülés közbeni antibiotikumos kezelést már nem tudom elkerülni, ha jó gondolom.
Szép napot!

Őzike
Kép
Kép
Õzike31

Kedves Őzike,

Ami a tüneteket illeti helyesen gondolod a streptococcus jelen lehet a férfiban is tünetek nélkül, bár tudomásom szerint ez nem jellemző.

A kezelés akkor szükséges ha tünetek vannak, bár ilyenkor más a kórokozó.
A szakirodalom és kezelési elvek nem írják elő a férfi ilyen irányú vizsgálatát vagy kezelését. Ahogy már írtam, nem is ez a visszafertőződés oka.

A vajúdás alatt adott antibiotikum a gyermeked életét , egészségét mentheti meg. Ez nem elkerülés kérdése, hanem megelőzésé. A betegségé. Ezt így kell értelmezni. Ez nem szükséges rossz, hanem adható jó...

Várjuk meg a további eredményt.

Szép estét, Doki
lilka

Sziasztok!
36. héten vagyok és pozitív lett a GBS tenyészetem. Az orvos felírt Semicillint, 2 dobozzal is. Nem ijedtem meg nagyon, mert azt mondta, hogy ez nem olyan nagy probléma, de a bejegyzéseket olvasva kezdek aggódni. Valaki meg tudná írni, milyen gyakori, hogy ilyen fertőzés fellép, mennyi az esélye, hogy (nem kora-) szülésig kigyógyulok, milyen hatása van az antibiotikumnak a babára, és milyen kockázata lehet a szülés után a fertőzésnek mindkettőnkre nézve? Mit lehet még tenni a mielőbbi gyógyulás érdekében? (pl nemi érintkezés tiltott?)
Gondolom itt-ott megtalálnám a válaszokat, de az összes bejegyzést nincs időm végigolvasni.
Köszönöm a választ,
dryas
dryas

Kedves Dryas!
A streptococcus szepszis gyakorisága 1/1000. Ismert hordozás esetén a vajudás alatt antibiotikumot kell adni, véleményem szerint még akkor is, ha a semicillin kezelés után a baci nem tenyészik ki újra.
A vajúdás alatt adott antibiotikus kezelésnek gyakorlatilag nincs kockázata, a babára nem ártalmas.
A fertőzés az anyára nézve nem veszélyes, de a baba számára igen súlyos is lehet. Tüdőgyulladás, légzészavar, Vérmérgezés, életveszélyes állapot, maradandó károsodás, légzésleállás.
Ha ezt az antibiotikum kezelést megadják, és a baba testváladékát, garat, fül vagy orr tenyésztik, és szükség esetén a babát is kezelik, a betegség gyakorlatilag megelőzhető, még akkor is ha hordozás volt.
A testi érintkezést nehéz megítélni. Ilyen terhességi fázisban talán érdemes a visszalévő pár hétben mellőzni. Azért is mert az együttlét alatt méhösszehúzódást okozó hormonok is felszabadulhatnak, melyek hatása nem előnyös, akár streptococcus jelenléte mellett, akár anélkül.

Minden jót.
Üdv: Doki
lilka

Kedves Streptococcus szakértők :)

Ma kaptam kézhez a GBS tenyészetem eredményét. Egy szót sem értek belőle és a dokim szabin van :(
Tudná valaki Nekem értelmezni? A lényege az, hogy Str. B pozitív lett és jöhet az infúzió szüléskor?
Nem értem mi az az E és R betű sem javascript:emoticon(':oops:')

Aerob: pozitív
Gomba: gomba nem tenyészett ki

Mikroba: Proteus Mirabilis
Csíraszám/ml: (ez nincs megadva)

Amikacin E
Amoxicillin-Clavulánsav E
Ampicillin R
Cefepime E
Ceftazidim E
Cefuroxim E
Ciprofloaxacin E
Centamicin E
Imipenem E
Sulfametoxazol-Trimethop R

Válaszotokat előre is köszönöm!
haudrey

Haudrey: Szia. Én abban az egyben tudok neked segíteni, hogy az a felsorolás, amit írtál, azok antibiotikum hatóanyag fajták. (Ez most lehet, hogy nagyon konyhanyelvű megfogalmazás volt :D )
A mögöttük lévő E betű azt jelenti, hogy érzékeny rá a talált baktérium, tehát használható ellene, az R betű pedig azt jelenti, hogy rezisztens, vagyis hatástalan. Értelemszerűen valamelyik olyan hatóanyagú antibiotikumot fogsz kapni, ami E betűs.
Szerintem hamarosan ír majd Lilka vagy Doki, és ők tudni fogják azt is, hogy mi is pontosan ez a proteus mirabilis :wink:
lamme

Szia!

Ezt találtam az előbb:

"Proteus mirabilis baktérium a normál bélflóra tagja, de sok helyen (pl. a talajban) is előfordul. Pelenkás ill. kisded korban (egy kisgyermekes anyuka kérdezte az internetes dokit erről a p.m-ről - lamme megjegyzése :D )a székletben levő baktériumok alulról jutnak fel a húgyutakba. A szervezet immunstátuszához köze van, ill. nyilván a baktériumflóra egyensúlyának megbomlásához is köze lehet, valamint a korábbi antibiotikus kezeléshez. Mivel a széklet és a vizelet távozásának útja közel esik egymáshoz, visszatérő folyamat lehet, mert évek múlva is közel esik egymáshoz a húgycső és a végbélnyílás. Higiénés viszonyok betartása segíthet megelőzni. Székelés után a WC-papír helyes asználata fontos, előlről hátrafelé kell kitörölni a gyerek fenekét. A Proteus mirabilis speciálisan a húgyutak megbetegítője, így a legújabb Infektológia könyv az alacsony csíraszám kezelését is javasolja. Cél a steril vizelet elérése visszatérő húgyúti fertőzés esetén, különben a kiújulás esélye nagy."
Forrás: http://209.85.135.132/search?q=cache:m4 ... =firefox-a
lamme

Kedves Haudrey,

Nyaralunk és az internet kapcsolat limitált.

A GBS teyésztés egy olyan tenyésztés, melynek célja a GBS hordozás kimutatása vagy kizárása, de ez a tenyésztés más baktériumokat is kimutat.

A Proteus Mirabilis nem GBS baktérium, de ettől függetleül szerintem kezelni kell.

Lamme már leírta, hogy az E az érzékeny, az R a rezisztes az antibiotikum érzékenység kimutatásakor. A talált baci ampicillin-re rezisztens, azaz nem öli el a baktériumot az ampicillin, (pl semicillin).
Ugyanakkor ez a baktérium kezelhető Amoxicillin + clavulánsav azaz Augmentin antibiotikummal.
(A GBS egyébként érzékeny lenne ampicillinre.)

Hány hetes a terhesség?
Mikor jön vissza a gondozó orvos szabadságról?
Üdv:
Doki
lilkamilka

sziasztok

ha tudnátok nekem információval szolgálni, nagyon megköszönném.
tegnap derült ki, h streptococcus B hordozó vagyok, a dokim mondta, hogy majd kapok antibiotikumot szülés alatt,csak 3 hét múlva találkozunk újra az orvossal, s hirtelen nem tudtam mit kérdezni, aztán meg nagyon megijedtem.

szóval 30 hetes terhes vagyok, már van egy kislányom, nála nem volt ilyen gond.
olvastam, hogy 4 óránként adnak antibiotikumot szülés alatt és az a legjobb.én attól félek előbb kint lesz a baba, mert 2. szülés és az első is 8 órás vajúdás volt.ráadásul be kell érnem a kórházba és még a kislányomat is rá kell bízni valakire.
az ÁEK-ban szülök.
nem tudjátok ott hogy van ez?
ha nem kapok elég antibiotikumot, akkor a baba kap majd automatikusan?így is megbetegedhet, ha kap azonnal antib-t?(olvastam, hogy milyen súlyos szövődmények lehetnek.)
az ÁEK-ban végeznek tenyésztést automatikusan vagy nem?
nem lenne értelme most gyógyszert szednem, hogy csökkenjen a kockázat?

ha valaki tud érdemlegeset mondani, köszönöm
aua
aua

Szia!

Én csak a saját esetemet tudom leírni (2007. november - OGYIK, Szabolcs u.-i kórház, dokim most ÁEK-es). Kb. 11:45-kor kötötte be a szülésznő az antibiotikumot, és 13:15-kor már meg volt a baba. Maga az infúzió nagyon gyorsan lement. A kislányom nem kapott plusz antibiotikumot, de állítólag fokozottabban figyelték őt a csecsemőosztályon. Viziten láttam, hogy a kartonjára nagy betűkkel rá volt írva, hogy STREPTO + Szerencsére megúszta, nem lett semmi baj!
Én akkor a kórházban két gyerekorvost is kérdeztem erről, de ők nem tekintették ezt olyan súlyos problémának :? , így a kislányomtól tenyésztést sem kértek. Azt mondták, hogy az első 24 óra a legkritikusabb, és ha az baj nélkül eltelt, akkor megnyugodhatok.... Sajnos itt a topikon is nem egy babánál bőven az első nap után jelentkezett a baj....

Lilka és Doki majd még több infót tud adni neked :wink:
lamme

Kedves lamme

köszönöm ezt az infot is
aua

Sziasztok,

Zsófi már 5 hónapos. Szépen lassan nő (3 kilóval született, most majdnem 6), csak szopik. Szüléskor én kaptam antibiotikumot a Strepto B miatt, ő nem.

Kb. 2 hete kétszer, illetve tegnap egyszer és ma egyszer szoptatás közben remegett a keze. Ha megfogom a kezét abbahagyja, de ha elengedem remeg tovább. Kb. 5-6 másodpercig szokott tartani. Ilyenkor egyébként félálomban van és cicizés közben végül elalszik.

Kedves Lilka, Doki! Okozhatja esetleg a streptococcus vagy egyszerűen fáradt? Mi a teendő vele? Hétfőn megyünk bemutatásra a gyerekorvoshoz, neki mindenképp említeni fogom.

Köszi
Üdv
Enci
sthlm

Sziasztok Lányok!

Egyenlőre még ritkán jövünk, de 20.-tól majd sűrűbben. Dokit megkérem nézzen majd fel.

Enci szerintem ne aggódj, nekem ez nem tűnik kórosnak, de nyugodtan említsd meg a gyerekorvosnak.

aua,

Az, hogy kiderült a strepto hordozás önmagában nagyon jó, mert így biztosan odafigyelnek majd rátok. Bővebben majd Doki ír.

Most csak ennyi volt!

Vigyázzatok Magatokra!
Lilka
lilka

Lilka

köszönöm, h írtál.
próbáltam visszaolvasni ezt a topicot.
egy helyen írtad a fokhagymát, hogy baktériumölő hatású.szerinted ez hathat, csökkenhet a csíraszám?
mert akkor eszek (bár nem szeretem).
megpróbálom megkérdezni, mi a protokoll az ÁEk-ban.
ahogy itt olvasom a topicot, vagy 2 antibiotikum az anyának szülés alatt, vagy rögtön a babának születés után, tenyésztés eredmény előtt-ez a legjobb.ehhez kell ragaszkodnom?
aua

Sziasztok,

bocs hogy nem jelentkeztem de igen el voltam foglalva.Mint régebb irtam nálam is Streptot fedeztek fel a terhesség alatt.Szerencsére a miénk happy end...:)
Kislányom május 29.én jött világra tervezett császárral a 38.betöltött héten 3 kg-al és 54 cm-el.Műtét közben kaptam antibiotikumot , de a baba születés után nem kapott, mert azt mondták a tervezett császár nagyban csökkenti a fertőzödés esélyét a babánál,plusz a 23. héttől csináltam az egy hét antibigyó 5 hét szünet kurát,és az utolsó a műtét előtt 5 nappal járt le.
Kicsim 9 nap múlva lesz 3 hónapos és makk egézséges :)))!!!!!!

Kép

Kép
csinicsani

sziasztok

köszi csinicsani

most én is beszéltem az orvossal.
az ÁEK-ban vajúdás alatt kapok először 2 g, majd 4 óránként 1 g antibiotikumot.
a baba nem kap, ha nekem már egyet beadtak.
csak akkor van tenyésztés, ha kérjük, és min 36 óra elteltével lesz eredmény.

nekem sanszos, hogy csak 1 adag antib. lesz.

ha császár, akkor egyáltalán nem kapok antib-t.

a doki szerint terhesség alatt nem érdemes antib-t szedni.

mi a véleményetek?

köszönöm
aua

aua!

Én csak azt írom le ahogy velem történt, miután tudott volt a korábbi strepto. fertőzés és a sérült baba. Azt nem akarom véleményezni amit a kezelőorvosod javasolt, mert adott helyzetben szerintem megfelelő lesz.

Én az 5. hónaptól havonta 1 hétig szedtem antibiotikumot, hogy alacsony csíraszámon tartsuk a baktériumot. Császár volt és előtte kaptam vénásan antibiotikumot, a babákat letenyésztették és amikor kiderült h., negatívak, befejeztük a terápiát.

Lilka
lilka

aua!

Az nem derül ki számomra az írásodból, h. a kórházi gyerekorvossal beszéltél-e. Én biztos elballagnék hozzá is, hogy mi a véleménye a baba kezeléséről.

Lilka
lilka

csinicsani!!!

HURRÁÁÁ!!! Gratulálok!!! :D
lilka

aua!

Bocsánat a fokhagymára nem reagáltam.

Szóval jól értettem hogy nem akarnak adni most Neked antibiotikumot h., kikezeljenek, annak ellenére hogy + vagy? :o Ebben az esetben a fokhagyma nem elég szerintem! Illetve, hogy úgy mondjam, nincsenek a kezünkben kísérleti eredmények erre vonatkozóan. A fokhagymát én inkább megelőzésre, mint kezelésre alkalmaznám és biztos hogy nem helyettesít egy antibiotikum kúrát!

De persze a kezelőorvosod mondja majd meg mit kell tenni, de azért csodálkoznék, ha most nem adna ismert hordozásra gyógyszert...

Szólj ha félreértettem valamit!

Lilka
lilka

Lilka

köszönöm, hogy írtál.

a fokhagymát én is csak pluszban gondoltam.

az orvosom nem tartja olyan nagy dolognak ezt a bacilust.azt mondta, hogy teljesen felesleges lenne antib-t szedni most. én meg szívesen szedném, 33.héten vagyok, ha ez segíthet valamit, hogy ne kapja el a baba.

most fogalmam sincs, hogy mit csináljak. írassak fel egy másik orvossal antib-t?
nem akarom túlreagálni, de olyan típus sem vagyok, aki meg tudja magát nyugtatni azzal, hogy így is kicsi az esély, hogy elkapja a baba.

próbálok beszélni a kórházi gyerekorvossal is.

azt olvastam, hogy a szent imrében adnak a babának automatikusan antib-t születés után, ha az anya nem kapott 2 adagot a vajúdás alatt.
aua

aua,

Akkor szerintem nyugodtan megmondhatod neki, hogy a fertőzött babáknak nagyon súlyos szövődménnyel járó agyhártyagyulladásuk is kialakulhat, de akár halál is! Nem akarlak megijeszteni és én nem adhatom azt a tanácsot, hogy írass fel mással antibiotikumot magadnak, de talán kikérhetnéd a háziorvosod ill., védőnőd véleményét is. Viszont a vajúdás alatt adott antibiotikumnak valóban elégnek kell lennie, ha más panaszod nincsen.

Én tuti kikérném más orvosok véleményét is, de ha megkapod az antibiotikumot vajúdás közben és a babát tenyésztik ill. kap antibiotikumot, biztos nem lesz baj!

Ha tudsz angolul, olvasd ezt el! http://www.gbss.org.uk/

Lilka
lilka

Sziasztok!

Szeretnék valakitől tanácsot kérni. Röviden leírom az előzményeket.

3 éve szültem császárral a kislányomat és most nagy örömünkre újra terhes vagyok.(14 hetes)
Sajnos az előző terhességem során ugyan a 36.hetes vizsgálat nem mutatta ki a Streptococcus-t a szervezetemben, de utólag kiderült az mégiscsak jelen volt, olyannyira hogy 2 hétig lázasan feküdtem szülés után, vért vesztettem stb.

Szerencsére a gyereknek semmi baja nem lett, aminek nagyon örültem, csak nekem kellett erős antibiotikumokat szednem miután kiderült mi is a bajom. (Szóval az anya szervezetét is megtámadja, igaz ritka esetben de sajnos így van)

A kérdésem arra irányul milyen megelőzést lehetne tenni mégis, hogy ne kerüljek újra ugyanilyen helyzetbe amire sajnos tudomásom szerint pedig van esélyem. Esetleg azzal hogy sűrűbben vizsgálnák a terhesség alatt jelent valamilyen kockázat csökkenést?

Sajnos az orvosom sem tud semmi jóval bíztatni, azon kívül hogy ígérete szerint a 36. héten leveszi a mintát és ha kimutatja akkor gyógyszerrel kezelni fogják. (de hozzátette ez csak is a gyerek érdekében)

előre is köszönöm a tanácsokat

üdv
szede
szede

Kedves Szede,

A korábbi oldalakon pontosan elolvasható, hogy a Streptococcus B nem okoz megbetegedést az anyában.
Vannak más streptococcus baktériumok, pl az A csoportú Streptococcus. Azok okoznak megbetegedést felnőttekben.
Szerintem valószínűleg ilyen más baktérium, vagy esetleg vírus okozhatta a lázas betegséget 2 hétig, és a B csoportú streptococcus vagy Streptococcus agalatiae csak melléklelet volt.
A jelen terhességre vonatkozóan az a véleményem, hogy ha volt korábban B csoportú streptococcus hordozás (egy előző terhességben), akkor lehet, hogy újra lesz.
A tenyésztést több alkalommal el lehet végezni, de a LÉNYEG, hogy ha a terhesség alatt nincsenek panaszok, (nem feszes a méh, nincsenek görcsök, folyás, stb.) akkor az antibiotikum kezelés csak vajúdás alatt igazán fontos. Akkor viszont adni kell, ha van hordozás.
A terhesség alatt meg lehet kísérelni a baktérium kiirtását, de ha ez nem sikerül, nem szabad elkeseredni.

Üdvözlettel:
Doki
lilka

Kedves Doki,

Köszönöm a biztató szavakat!

üdv
Szede
szede

Sziasztok!

Él a topik, mi olvasnánk és válaszolnánk, ha kérdeznétek! :lol:

Lilka
lilka

Szia Lilka!

Írtam egy kimerítő privit. Azt hittem nem él a topic, de örömmel olvastam az utolsó üzenetedet :)

A válasz nyugodtan mehet ide is :) Ezért röviden megint leírom a történetemet:
harmadik terhességem a mostani ikerterhesség. Eddig sose volt problémám fertőzésekkel, most azonban kb a 16. héttől kezdve mindig van valami. Először szimpla gomba + enterococcus tenyéseztt ki, majd egy kenetvétel erejéig tiszta voltam :) De ezt követően megjelent a staphylococcus nálam. Ettől kissé beparáztam, de aztán ezt sikerült kiirtani 10napos Augmentin kúrával. Ami az érdekesség, hogy pár nappal az antibiotikum kúra után volt ellenőrző kenet vétel, amiből kitenyészett a Streptococcus. Pontosan nem tudom még, hogy melyik válfaja, mert a dokival csak 3-án randizok. Mindenesetre a doki most hüvelykúpot akar majd adni. Mindemellett megnyugtatott, hogy ez a fertőzés nem annyira gáz, mint a staphylococcus volt, és hogy erre majd a szülésnél kell odafigyelnünk.
Röviden ennyi. Nem tudom hogyan lesz tovább.

Egyenlőre a babák egyike nem fordult meg, de ha befordul, nem bánnám, hogy ha természetes úton szülhetném meg őket. Most ez a fertőzés azonban elbizonytalanított. Lehet hogy jobb lenne a császármetszés??? Bár azt olvastam, hogy az sem védi meg tutira a babákat a fertőzéstől!

Másrészt amit a priviben is írtam, olvastam, hogy egyesek szerint a babáknak szülés után nem jó adni antibiotikumot, mert tönkre teszi a bélflórát, ezért inkább érdemesebb kideríteni a fertőzés fennállását. Mások szerint viszont jobb ezzel kezdeni a babák méhen kívüli életét. De ez a pár napos antibiotikum kezelés vajon védelmet jelent? Teljesen kiírtja a fertőzést náluk, ha esetleg megkapták, vagy így bizonyára meg se kapják?

Szumma-szummárum a kérdésem az, hogy lehet kivédeni, hogy a babák tutira ne fertőződjenek meg???

Köszönöm a segítséget!

Kata
labkat

Kata!

Érdekes, valahogy a privi elkerült, de majd megnézem újra. Nagyon örülök h., ide is írtál. Igazából a strepto. agalatiae ami bajt okoz, de lehet más strepto is, ami kitenyészett. Ha agalatiae (B., csoportos strepto) akkor, a vajúdás alatt kell antibiotikum és érdemes a babákat is kezelni. Mivel az antibiotikum ebben az esetben akár életet is menthet, nem foglalkoznék a bélflórával, de egyébként mivel valószínüleg anyatejet fognak kapni, így az majd rendbe hozza őket :wink:

Sajnos tuti nincs, mivel a B., csoportos strepto. a burkon keresztül is felszállhat, de mindenképpen kezelni kell és figyelni és minél kisebb csíraszámon tartani a kórokozókat, h., ne legyenek képesek az elszaporodásra. Ezt csak antibiotikummal lehet kivédeni.

Szólok majd még Dokinak is, hátha lesz még további ötlete.

Tarts ki, minden rendben lesz!

Lilka
lilka

Kata!

Megkaptam a privit! Érdekes, mert szokott nekem e-mailt küldeni a rendszer, de most nem küldött... Ne haragudj! :oops:

Lilka
lilka

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?