Bocsi, hogy bepofátlankodok, de megmondom őszintén, hogy nem hiszem el, hogy aki teherbe esik, nem tudja letenni a cigarettát!!! Az egy dolog, hogy káros a szmog is, káros a sok cukor és a stressz, na de a dohányzás a terhesség alatt, nagy arányban okozhat vetélést vagy vérzést, ott a koraszülés kockázata, a babák kis súllyal való születése és a bölcsőhalálról még nem is beszéltünk!!!
Én dohányoztam 10 évig, majd amikor elkezdtünk próbálkozni, letettem a cigit. Hébe-hóba szívtam egy-egy szálat, de amikor megtudtam, hogy összejött a baba, onnantól semmit! Szerintem a stressz alapból benne van a terhességben, izgulni a baba miatt, hogy minden rendben legyen a vizsgálatokon, nem szabad arra fogni, hogy a cigaretta, a nikotinhiány okozza, másképp kell hozzáállni a dolgokhoz innentől kezdve.
Ez az én véleményem, de azért beillesztek ide egy cikket, érdemes olvasgatni ilyen dolgokat is és arra gondolni, hogy akinek nem lehet babája, mit meg nem tenne érte, hogy összejöjjön, tuti le tudná tenni a cigarettát vagy egyéb káros szenvedélyét!!!
" Ma körülbelül ugyanannyi nõ dohányzik, mint férfi. Tizenöt évvel ezelõtt az Egyesült Államokban még a 15-18 éves lányok 60-70 százaléka dohányzott. Napjainkban ez a szám némileg csökkent. Sajnos nem jelentõsen, amit az is mutat, hogy a falusi (!) populációban vizsgált terhesek 46 százaléka dohányzott a kilencvenes évek elején. A dohányfüstben lévõ káros anyagok (az ereket roncsoló nikotin, a rákkeltõ szénhidrogének és az oxigén elvonásával az agyfejlõdést gátló szén-monoxid) visszatartják a magzat fejlõdését, és ennek eredményeként növekszik a kis súlyú újszülöttek vagy koraszülöttek száma. Az Egyesült Államokban például a terhesség alatti dohányzás felelõs minden évben mintegy 80 000 spontán abortuszért, 45 000 kis súlyú újszülöttért és mintegy 20 000 olyan csecsemõért, akik inkubátorkezelést igényelnek születésük után. Ezen túl, a dohányzás felelõssé tehetõ közel 5000 születés körüli elhalálozásért. Ezzel azonban még nincs vége a bûnlistának. A terhesség alatt dohányzó nõk 7-8 éves korú gyermekeit vizsgálva azt tapasztalták, hogy átlagosan 4 centiméterrel kisebbek, mint társaik, 29 hónappal elmaradnak matematikai képességben, 14 hónappal olvasási készségben, és 18 hónappal társadalmi érettségben a nem dohányzó anyák gyermekeitõl, ráadásul memóriazavarok is mutatkoznak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a dohányzó anyáknak nem születnek kiváló gyermekeik, csak az átlagot jelzik, ugyanakkor azt is, hogy a kiváló gyermek még kiválóbb lehetett volna az anya dohányzása nélkül. Még késõbb vizsgálva a dohányos anyák gyermekeit, kiderült, hogy esélyük a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre 50 százalékkal nagyobb, mint a nem dohányzóké és bizonyos daganatoknál ez akár a 150 százalékot is eléri. "
Mindenki döntse el, megéri-e neki dohányozni a terhesség alatt, magánügy, de azért ne takarózzunk már azzal, hogy annak is születhet beteg babája, aki sosem dohányzott. Na és? Akkor adjuk meg az esélyt, hogy a miénk is akár betegen szülessen???