Ildikó,
részben csatlakozom Anyapochoz (mi mostanában minden topikban összefutunk?
).
Táplálékkiegészítöket én a terhesség alatt egyáltalán nem szedtem, és nem fogok ezután sem. Csak azt, és annyit, amit a nögyógyászom és a háziorvosom rendel. Pl. komplex terhességi vitamint én nem kaptam, hanem a terhesség elejétöl egy folsav-biotin-B-vitamin-készítményt, jódot és kalciumot, késöbb vasat C-vitaminnal (mikor a laborleleteim alapján szükséges lett) és magnéziumot (mikor a lábgörcseim jelentkeztek).
Mint Anyapoc is írta, egyes vitaminok,pl. az A-vitamin nem megfelelö adagolásban károsíthatják is a magzatot. A táplálékkiegészítök meg még annyira sem biztosak, mint a "hivatalos" gyógyszeripari készítmények.
Ha valamilyen táplálékkiegészítöhöz mégis nagyon ragaszkodsz, kérdezd meg szerintem a nögyógyászodat, és ahhoz tartsd magad, amit ö mond.
Amiben vitatkoznék, az az, hogy ami természetes és/vagy növényi alapú, az nem árthat. (Viccnek is rossz: nadragulya...) Komolyan: pl. egyes aromaterápiás készítmények is csak szakember felügyelete mellett alkalmazhatók, mások meg egyáltalán nem. Pl. a rozmaringolaj a vérnyomásnövelö hatása miatt nem ajánlott, de a "szédelgös" kismamákat lehet vele kezelni. Én is ilyen vagyok, 105/65 az átlagom!
Hajfestés:
1. A hajszálakon át ne szívódik fel semmi, mert a haj "halott" szövet.
2. A fejbörön át addig szívódhat fel, amíg a festés tart, miután kész a szín, és hajat mostál, ugyanolyan a fejböröd, mint azelött. Ez a mennyiség nem jelentös.
3. A hajfesték párája nem biztos, hogy teljesen ártalmatlan. Szellöztetni érdemes. A szellöztetés vonatkozik egyébként minden vegyi anyagra, pl. takarítás közben is.
4. Sajnos nem jegyeztem meg a következö hír forrását: Egy klinikai vizsgálatot végeztek várandós fodrásznökön, akik naponta több órán át dolgoznak hajfestékkel és más vegyszerekkel, jól-rosszul szellöztetett helységekben, és nem tudtak összefüggést kimutatni a baba állapota és a mama munkája között. Ami azért azt sem jelenti, hogy nincs is.
Véleményem: komoly ártalmat nem okozhat a hajfestés, se hennával, se másképp. Viszont nem bizonyított az sem, hogy teljesen ártalmatlan. Ha eddig is festetted a hajad, és fontos okból nem akarod abbahagyni, nem látok kivetnivalót benne. Ha azt mondod, "mindent a babáért", és erre a pár hónapra lemondasz a festésröl, azt is teljesen megértem.
Szerintem praktikusabb szempont az, amit Áfonya írt ugyanitt még februárban:
"Szules utani hetekben-honapokban meglehetosen keves idod lesz fodraszra, foleg nem festesre, igy olyan hajszint valassz a vege fele, aminel nem feltuno a lenoves." Ráadásul ez igaz lehet már a terhesség alatt is. Ki tudja, nem kerülsz-e kórházba, mennyi idöre, vagy hogy bírod magad a terhesség vége felé. Ha nem nagyon hosszú a hajad, vonatkozik mindez a frizurád formájára is.
Jó babavárást!
Lynn