Ja, nem azt mondtam, hogy baj, hogy korán vásároltok, vagy apránként, csak azt írtam, nálunk hogy volt.
Na szóval annyit akartam még írni, hogy tök jól kiderült a hsz-ek alapján, hogy tényleg igaz az, hogy nincs egyetlen üdvözítő megoldás, minden az adott családon, anyán, babán múlik. Szerintem felesleges csepülni a tápszert, cumit, cumisüveget stb., mert annyira egyéniek az igények. (Azon túl, hogy persze, hogy üzleti érdek a sok reklám, szóval nem kell feltétlenül mindenkinek minden.)
Ezért csak azt tudom leírni, hogy nálunk hogy volt, és hogy tervezzük, de simán lehet, hogy ami nálunk bevált, jó volt, az másnál nem. És szerintem azt is fontos megérezni, hogy nincs tökéletes megoldás abból a szempontból sem, hogy igenis leszenk problémák, megoldandó feladatok akkor is, ha a gyerek nem kap cumit, akkor is, ha kap. Mert mindig van valami, nem lehet kikerüli úgymond a felesleges gondokat. Ha ez nincs, akkor lesz más.
Cumi: én sem akartam kapcsiból, nem is volt, csak amit ajándékba kaptunk, és a kórházas csomiból. Aztán a barátnőm meggyőzőtt, hogy semmi rosszat nem teszek vele, ha adok cumit a gyereknek, mert az segít neki abban, hogy magát megnyugtassa. Hát kipróbáltuk, és bevált, mert egyszercsak az üvöltő gyerek nem üvöltött. Nálunk nem volt gond abból, ha éjjel kiesett a szájából, nem ébredt fel rá (másra igen, de erre nem). Aztán kb. 8-9 hósan egyszerűen nem kellett már neki a cumi (főleg altatásnál használtuk automatice), mert inkább vizet ivott cumisüvegből altatásnál. Egyszerűen kiköpte a cumit és követelte az üveget. Azóta vízzel alszik el, és mindig cumisüvegezik, ha fáradt, unatkozik. Lett ebből elég baj, mert így viszont rengeteget iszik és pisil (állandó pelenkaátázások stb.).
Cumisüveg: ezt sem vettem, a mellszívóhoz volt. De amúgy vettünk volna, mert gyerek mellett suli volt, és már viszonylag korán el kellett mennem fél délelőttre kéthetente, amikor lefejt tejet kapott a gyerek cumisüvegből. Szerencsére elfogadta belőle. Viszont a csőrös itatót egyáltalán nem preferálta, itt áll a polcon vagy 3-4 fajta, de egyik sem volt használva. Amúgy cumisüveg nem kellett volna egyáltalán, ha nincs sulim, mert Tüci sem kapott anyatejen kívül semmi pótfolyadékot nagyon-nagyon sokáig, amikor először kapott teát, azt már a csőrösből is ihatta volna - akkor talán használta is volna.
Mellszívó: ezt sem vettünk volna, ha nem tudom előre a sulit. Nekem nem kellett volna fejnem, mert épp annyi tejem volt, ami Tücinek elég volt, nem kellett felesleges tejeket fejnem (nem volt mellgyuszim sem). Viszont épp a fejés miatt vettünk aztán mikrós sterilizálót, mert a főzögetés nem volt pálya. Vízkő, idő stb.
Kókuszmatrac: azt olvastam, egészségesebb, így ezen kár lett volna spórolni, főleg hogy a bababútor (pelenkázó, komód, sarokpolc, kiságy) ára mellett a kókuszmatrac relatíve már nem volt nagy tétel... Nálunk sem volt sok baleset, amíg a kiságyában aludt (most már velünk alszik), sose volt még kimosva a matrac, pedig nem vettünk rá védőhuzatot, az csörög-zörög, amennyire hallottam. Tüci nem volt bukós sem. De pl. nyilván ez is számít.
Légzésfigyelő: hát ezzel kapcsolatosan a legellentmondásosabbak bennem az érzelmek. Egyrészt eszemben sem volt venni, de kölcsönkaptunk egyet a barátnőmtől, úgyhogy végülis használtuk egy ideig. Aztán mikor már tök feleslegesen beriasztgatott (Tüci már nagy volt), akkor lekapcsoltam, eltettem a szekrénybe, majd visszaszolgáltattam. Most nem tudom, vegyünk-e vagy sem. Egyrészt feleslegesnek tartom, mert egy normál, időre jött újszülöttnél nem valószínű, hogy légzési probléma lépne fel. Másrésézt viszont annyira elterjedt nálunk (Mo-on), ki tudja miért, hogy lassan hülyének nézik az embert, ha nincsen.
Viszont nem volt se pihenőszékünk, se járókánk, nem éreztük hiányát. Nem volt hintánk sem, de most szeretnénk, mert Tücinél a hintáztatás mint altatási metódus, nagyon bejött, csak akkor nem volt rá pénzünk.
Na és akkor itt van a szagzárós szemetes, meg a különféle babakádak, állvánnyal, anélkül, fürdetővödör stb. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik, hogy vegye, ne vegye...