2007.07.31 10:11
Szerző: ajsa
Sziasztok!
Igen Panni, a szerződés szerinti béred lesz a mérvadó, de levezetem:
Mikor elmentél, br 70.000.-Ft volt a szerződés szerinti béred. A tavalyi jogszabály módosítás értelmében meg van határozva, hogy kinek milyen végzettséggel minimum mennyi ft után kell járulékot fizetni, azaz mennyi a járulékalap. Ehhez kell mindenkinek igazítani a bérét. És ez nem lehetőség, hanem kötelezettség, és nem csak az aktív dolgozók, hanem a passzív dolgozók (Pl kismamák) esetében is meg kell tenni, azaz kvázi új munkaszerződést jelent. Amikor a gyedet igényled, akkor van egy lap, amelyet a munkáltatónak kell kitölteni, és ott kérdeznek rá a szerződés szerinti bérre, és oda, már az új bért kell beírni,- így ez lesz az irányadó. De vigyázat: Ha a szerődés szerinti bér magasabb, mint a minimálbér kétszerese, akkor nem az lesz az irányadó! A kettő közül mindig az alacsonyabb!!(ügyes kis húzás ..) Szóval ha pl neked az új szerződés szerinti béred 140.000.-Ft lenne, de a minimálbér kétszerese az ugye jelenleg 130.000.-Ft , akkor de a 130.000.-Ft 70 %-át fogod kapni gyednek.Azt hogy mennyi most neked a járulékalapod, azt ha leírod a végzettséged (akár priviben), akkor anyu meg tudja nézni, ő könyvelő ugyanis-keni vágja ezeket a számomra egyébként elég bonyolult dolgokat.
Hogy a táppénzt ilyenkor mi alapján--azt nem tudom, de sztem azt is így. Csak azzal vigyázni kell, mert az 1/3-át kiterhelik a munkáltatóra! (csak nehogy berágjon rád..)- szóval vigyázni kell vele, ha nem vagy veszélyeztetett terhes, szóval orovosilag nem indokolt.. Meg egyébként, sztem úgy tényleg rosszabbul jártsz..Esetleg most néhány hónapig többet kapsz majd, tehát gyes helyett a táppénzed valszeg több lesz.
Ha segíthetek még valamiben, írjál!
Egyébként remélem, mindneki jól van ma (nincs hányinger., hasfájást, stb..) Én ezt nem mondhatom el, mert activia ide, oda- nekem ugyanolyan rossz a gyomrom.
Pumperka: Az elsőnél én is mindent csináltam, mert nem tudtam , hogy terhes vagyok! Álmomban sem gondoltam volna! Szóval azt az önromboló életmódot, most biztos kiakadtok: de még cigiztem is. Ő ilyen elsőre baba volt.. Amíg nem fogtam gyanút,hogy terhes vagyok,addig cigiztem. Persze rögtön letettem , ahogy gyanút fogtam.Utánna végigidegeskedtem és lelkiismeretfurdaltam a terhességet, Ez van..Hála a jó Istennek, semmi baja nem lett, sőt, makk egészséges, okos, szép,stb., Ezzel csak azt akartam mondani, amit már többen is, hogy ha egy baba egészséges, erős, akkor az megmarad.. Persze ne értstekek félre
folyt köv