Napokig nem tudtam jönni, parkettát raktak éppen, és a párom is itthon volt, így sok egyéb ügyben is rohangáltunk. Ma anyósom elvitte Eriket magához, úgyhogy kettesben vagyok Laurával, és éppen semmi nincs az építkezésen, úgyhogy most volt időm visszaolvasni. Mondjuk inkább főzni és takarítani kellene, de hát mindannyian tudjuk, hogy mik a FONTOS dolgok ...
Eszterxx, nagyon sajnálom az apukádat! Igazad van, tartsd benne a lelket, legyél vele minél többet. Mi kibírjuk valahogy
nélküled...
Kvaszévi, remélem sikerül meggyőzni az apukádat, és vállalja a műtétet! Nagyon szorítok!
Marla, igazad van, a természet tényleg így találta ki a dolgokat, hogy a szoptatás alatt a nők kevésbé legyen termékenyek. Ezt a nőgyógyászom kifejtette részletesen. A megváltozott hormonális állapot miatt sokkal kisebb a libidója ilyenkor a nők többségének, és ha még akarja is az ember lánya, akkor sem olyan befogadó lent a környezet,
úgyhogy van, akinek pl. sikosító is kell, különben egész kellemetlen az akció.
Beuska, nekem Laura 7-8 hetes korában volt egyszer mensesem, azóta semmi. Nálunk is csak szopi van.
TV nézés: mi is azt csináljuk, hogy csak régi mese DVD-ket nézhet Erik. Most a Kisvakond (7 lemez van, ebből 3 az, ami rövid, érthető részeket tartalmaz, a maradékot nem nézzük, mert olyan 15-20 perces részek vannak bennük, mint a Kisvakond, mint filmsztár, amiben a Kisvakondot kiválasztják filmszereplőnek, forgatnak, majd turnéznak, követik a rajongók, majd megcsömörlik ettől, és visszamenekül a természetbe
), Kockásfülű nyúl, Vizipók (ez a legjobb,igazából ismeretterjesztő film a tavi élőlényekről, asszem egy biológus írta), Legkisebb Ugrifüles, és Pompom, amit 2 napja kezdtünk el nézni. Két éves koráig egyáltalán nem volt mese,és igazából azt látom, hogy most 3 éves, és nem érti a meséket még most sem, kétszer el kell neki magyarázni, és egy csomót kérdez, mire folymataosan követni tudja benne az eseményeket. Pedig nem hülye a gyerek
, inkább olyan fogalmak, érzések, szituációk vannak bennük, amikkel egy ekkora kisgyerek még nem találkozott.
Édességek: nálunk teljesen bevált az, hogy rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kapott kiskorában, semmit nem cukroztam meg, a gyümölcs volt az édesség, a nassolnivaló pedig bulta, a kölesgolyó, a natúr pufirizs. Mindent megkóstolhat már, amit mi eszünk, de abszolút nem édesszájú (nem úgy, mint az anyukája
), a túrórudit megeszi, de más édességekből max. egy falatot kér. Ha elmegyünk vendégségbe, akkor kiváncsiságból megkóstolja a sütiket is, van, hogy jegész sokat eszik pl. a kekszekből, de én úgy vagyok vele, hogy annak a pár alkalomnak nincs jelentősége, a lényeg, hogy otthon miket eszik és miket tapasztal. Nincs tömve a lakás csokival, keksszel, chips-szel, cukorkát, nyalókát még nem is kóstolt. Imádja a gyümölcsöket és a főzelékeket. Az ismerős anyukák minidg panaszkodnak, hogy a gyerek vagy gyümit, vagy főzeléket, vagy egyiket sem eszik, esetleg csak pogácsán, ropin és édességen él szinte a gyerek.
) Nem tudom, hogy nálunk azért van-e így, mert ezt szokta meg, vagy azért, mert egyébként is ezeket szeretné.
Fogyókúrázóknak: hülyén hangzik egy alapvetően deszka szájából, hogy fogyókúrás tanácsokat osztogatok, de a férjem olyan szinten beleásta magát az egészséges táplálkozás témakörébe, hogy a dietetikusok többsége elbújhatna mellette. (5 hónap alatt 17 kilót fogyott úgy, hogy az izomtömege alig csökkent.) Én pedig kénytelen voltam ehhez asszisztálni úgy, hogy a fogyókúrájához megfelelő ételeket vettem és főztem.
Szóval: ahhoz, hogy az egészségetek ne károsodjon mindenképpen sportolni kellene a fogyózás mellett, főleg, ha drasztikus fogyásra törekedtek, mert a fogyás közben a test nem csak a zsírszövetből, hanem az izomszövetből is jelentősen veszit. (Így nagyon legyengülhet az ember fizikailag, a kar- láb-, de főleg a hátizmok gyengesége okozhat elég kellemetlen tüneteket, de ugyebár a szív is egy izom...) Ezt fehérjedús tápálkozással és spotolással lehet valamennyire ellensúlyozni. Arányaiban sokkal több fehérjére van szükség fogyás alatt, mint egyébként. (Ezért hülyeség a sok zöldség és gyümölcskúra pl.. )
Na mindegy, csak azt akartam írni, hogy a tejtermék, és húsok fogyasztása emelt mértékben ajánlatos, de azt sokan nem tudják, hogy pl. a sajtok többségének 40%-a zsír. Ehhez akartam egy-két praktikus tanácsot adni:
Trappista sajt helyett kiváló az Óvári sovány sajt, az Auchanban lehet kapni, és az Intersparokban. Érdemes egy-egy nagy kockát megvenni, mert sokáig eláll. Ennek asszem kb. 12% a zsírtartalma a trappista 40%-ával szemben. A Tolnai sovány sajt is jó lehet, annak asszem 18% körüli a zsírtartalma,de ez utóbbival kicsit rosszabb főzni, szerintem egy kicsit az íze is szárazabb.
Sovány telföllel főzzetek (12%-os), és sovány túrót vegyetek (Pl. Bakony sovány túró), ezeknek is kb. feleannyi a zsírtartalma, mint a félzsíros termékeké. A túróban nagyon jó koncentrációban van fehérje, így abból sokat érdemes venni. Vaj és margarin helyett inkább érdemes light krémsajtokkal kenni a kenyeret (Vagy inkább pufirizst, abonettet
). Háromszögsajtból pl. tök jó a Medve Light. Van egy Cottage Cheese nevű sajtfajta, ami kicsit olyan állagú, mint a tejfölös túró (angolra a mi túrónkat is így fordítanák asszem), a nagyobb bevásárlóközpontokban lehet kapni. Elég fincsi, és alacsony a zsírtartalma, 10% alatti, van amelyiknek csak 4%.
A húsokból fogyókúra alatt a zsírtartalom miatt a csirkemell és a pulykamell a legmegfelelőbb, no meg a tonhal. A tonhal szuper fehérjeforrás. A konzerv változatnál ügyelni kell arra, hogy ne olajban legyen eltéve, hanem saját levében, és tonhaltörzs legyen ráírva, különben nem haldarabokat, hanem csak egy cafatos pépet tartalmaz a doboz. Brrrrrr, undormány!
A gyümölcsök többsége igen magas cukortartalmú, úgyhogy azok közül sem mindből tanácsos sokat enni fogyókúrázóknak.
A termékeken lévő zsírtartalom nem mindig összehasonlítható, mert van, hogy a teljes termékre, van, hogy a szárazanyagra vonatkoztatva adják meg. Akit érdekel, annak küldök egy táblázatot, amit a férjem hosszas infógyűjtögetéssel állított össze az egyes ételféleségek fehérje-, szénhidrát és zsírtartalmáról, no meg az ezekből következő kalória-adatokból.
Pati drágám, ez szuper lesz! Megígérem a fiadnak, hogy nagyon jó anyós leszek, nem fogok az agyukra menni, csak segíteni megyek, önös érdekből csak ritkán, és nem maradok sokáig!
Teszek fel mindjárt helyespofis képet is, hogy ne csak a vigyoráért, hanem a szépségéért is bejöjjön a fiúnak!