Na, megszültem. Előre is bocsi, hogy kicsit hosszú lett és senkit nem akarok untatni, dehát az egész hosszú volt.
Vasárnap este bevágtam egy tál pattogatott kukit egy pohár vörösborral, és lefojtottam egy adag eperpudinggal, közben azon keseregtem, hogy korán kell kelni, mert utsó vérvétel lesz reggel.
Hajnal 3/4 2-kor arra ébredtem, hogy hirtelen folyik valami meleg. Szóltam apának, hozott konyharuhát, de azt el is áztattam. Nagyon megijedtem, hogy akkor most szülünk vagy mi, felhívtam a dokimat, épp ügyeletben volt a szülésznőmmel együtt. Percekig csak remegtem az ágyban, apa nyugtatgatott, aztán öltözés, a maradék cucc behajigálása a félig összerakott táskába, és irány a kórház.
A szülőszobán megvizsgált a dokim, közölte, hogy minden teljesen zárt, és mivel akkor nem is nagyon folyt semmi, lehet, hogy nem is magzatvíz volt, de maradjunk bent. Annyian szültek aznap éjjel, hogy reggel 7-ig leginkább csak az öltözőben üldögéltünk apával. Amúgy esküszöm, kb. 10 gyerek született (ebből duplán ikrek), míg ott voltam (a Jóbarátokból rögtön Rachel jutott eszembe). Délelőtt is megvizsgált a doki, és mondta, hogy gyanús, hogy ez magzatvíz, bekötötték a kézfejembe a kanült, megkaptam az első adag antibiot meg hüvelybe valami méhszáj lazítót. A doki mondta, hogy este jön vissza, ha addig semmi változás, akkor bekötik az oxitocint. Ja, és még annyit megtett, hogy hozatott nekem ebédet az osztályról, mert egyértelmű lett, hogy nem 2 perc múlva szülök.
A nap viszonylag nyugisan telt, a vajúdóban ücsörögtünk apával, közben hébe-hóba feltették az nst-t, ami azt mutatta, hogy a baba jól van, én meg nem fájok. Még arra is rávetemedtem, hogy tévézzek. Aludni persze nem nagyon tudtam. Közben a szülésznőm mondta, hogy éjjel sajnos ügyeletben lesz az osztályon, és már két napja is elkapták, hogy átlógott az egyik kismamájához (ilyenkor cserélnek a szülőszobán ügyelővel), de mindent el fog követni, hogy ott lehessen a szülésnél.
Este, mielőtt bekötötték az infúziót, megvolt a borotválás, beöntés. Doki megérkezett, megvizsgált, semmi változás, bár a méhszáj kicsit puhább lett. Akkor elmondta, hogy tudja, milyen macerás és fárasztó ez az egész, de nem akar császárt, ha nem muszáj, viszont a méhnyaknak és a méhszájnak ugye kellett volna még egy hónap, hogy megérjen (amúgy utólag megköszönt, hogy ilyen türelmes voltam). Átköltöztünk az egyik szülőszobába, oxitocint bekötötték 1/2 8-kor, jött az anesztes főorvos is, és ő is bekötött valami infúziót meg berakta a kanült (semmit nem éreztem), hogy mire jönnek a fájások már csak adagolni kelljen az EDA-t.
Dokim jött 10 – 1/2 11 körül (addig a szülésznő nézett rám párszor meg az EDA-s dokinő), megvizsgált, és mondta, hogy 1 ujjnyi a tágulás, viszont megtalálta, hogy a tetején repedt meg a burok, megvan a buroksapka, aztán elment tűért, hogy burkot repesszen. Én meg még mindig nem fájtam… Megrepesztette a burkot, és mondta, hogy egy óra múlva visszajön. Na, akkor már elkezdtem fájogatni. Éjfélkor jött, és még mindig 1 ujjnyi voltam. Na, akkor mindenki tutira felkészült, hogy reggeli lesz a baba. Megint mondta, hogy egy óra múlva jön. Az EDA-t ugye még nem kaphattam, mert ahhoz 2 ujjnyinak kéne lenni. Fájogattam ott diszkréten, hol apa, hol a saját kezem harapdálva, felkeltem, lefeküdtem, párszor majdnem kirántottam a kanült a kezemből, elfeküdtem az nst-t, mert csak magzatpózban volt jó. Aztán 1/2 1 körül éreztem egy furcsa kis zuttyanást odabent, és onnantól erősödtek fel igazán a fájások. Már csak az órát lestem, hogy mikor jön a doki meg a szülésznő, éreztem, hogy kakilnom kell. Mondtam apának, hogy szóljon az ügyeletes szülésznőnek. A szülésznő annyit mondott (ránézve az órára), hogy akkor biztos kakilnom kell…
1 óra előtt megjött a szülésznő meg a doki (apa addig erősködött, hogy az ügyeletes szülésznő hívta őket), doki megvizsgált, és soha nem fogom elfelejteni az arcát, ahogy ránézett a szülésznőre és közölte, hogy 4 ujjnyi (!!!!) vagyok, akkor most szülünk. Később mondta is, hogy nem igazán látott még ilyet, és fogalma sincs, hogy voltam képes ilyen előzményekkel alig 1 óra alatt 3 ujjnyit tágulni.
Szóltak az EDA-s néninek, újszülöttorvosnak, csecsemős nővérnek, közben átalakították a szülőágyat, doki meg mondta apának, hogy hozhatja a fotóapparátot. Megkaptam az EDA-t, és csak annyit akarok hozzátenni, hogy így utólag baromira tudom értékelni, mert a kitolásból az első kettő EDA nélkül ment, a maradék kb. 3 meg azzal. És basszus, nem igaz, hogy nem érzi az ember. Dehogynem, csak nem fáj úgy. Jó, persze, szét akarsz szakadni, de ég és föld a kettő. És az is tök jó volt, hogy oda tudtam figyelni arra, mit mond a doki, mit hogy csináljak. Úgyhogy kb. 5 kitolásból gátmetszéssel meglett Kristóf. Felsírt, odarakták a hasamra, ettől elhallgatott. Hihetetlen érzés volt a kis kobold összekucorodva a mellemen.
Sajna belül is varrni kellett kicsit a méhszájat is meg a hüvelyt is a túl gyors tágulás miatt, de a varrásokból semmit nem éreztem, mert kaptam közben is az EDA-t a külsőknél meg Lidokaint. Mire hazajöttünk a kórházból már szinte semmit nem éreztem egyik sebből sem, és most már alig vérzek, elég a sima normál betét.
Hát, ennyi lenne, most megyek fürdetni