Szbettyna, jaj, nehogy már csak én vagyok a topikból, aki még ad pépet is a gyerekének???
:D
Muszáj, hogy egyen még pépeket, különben nem eszi meg az adott zöldséget. Pl. a borsót, kukoricát, répát csak kézi mixerrel darabosra összevágva hajlandó megenni (nem teljesen folyékonyra, hanem darabosra). Lehet, hogy a zöldségek színe vagy a formája nem tetszik neki, nem tudom. Akkor meg már inkább pépesítek, mert túl egyoldalú lenne a táplálkozása (amin most Lkata aggódik Norbival kapcsolatban).
Ma pl ez volt az ebéd: rántott hús darabok fűszeres vajban párolt, majd darabosra összeturmixolt kukorica-borsó-répa "főzelékkel". Az üveges gyümölcspépeket meg azért adom, mert olyan gyümölcsökhöz, mint pl. maracuja, egyszerűen itt nem jutok, és ha jutnék, gondolom, nagyon drága lenne.
Az eljárás az, hogy ezeket a pépeket kiteszem neki egy kis műanyag bögrébe, korpás kenyeret kockázok föl neki (vagy piskótát tördelek szét), és a kanálra jobb kézzel fölvesz egy adag pépet, majd a tetejére dob bal kézzel egy kis kocka kenyeret (vagy piskótát), és együtt kapja be a kettőt.
Imádják a gyerekek a mártogatós dolgokat, egészen iskolás korig lehet alkalmazni...sőt, még felnőtt korban is nagyon egészséges...szerintem ezen nem kell megrökönyödnöd...
És most már olyan ügyesen kanalazza egyedül, hogy egyáltalán nem eszi le magát. Én a főzeléket is úgy csinálom az esetek 95 %-ában, hogy egy kis fűszerrel megpároltam a zöldséget és aztán kb. a mennyiség felével sűrítettem be úgy, hogy összeturmixoltam...rántás vagy habarás "szökő évente egyszer", amikor hagyományosabb étkezési szokásokat tartó vendégek jönnek hozzánk. Gergő tejtermékek közül csak sajtot kap, azt is csak néha, amikor kér. De annyira nem rajong érte. A mazsola az egyik nagy kedvence. A múltkor meg liszt helyett zabkorpából csináltam a palacsintát, azt is két pofára tömte, töltelék nélkül, felcsavarva...
A másik tapasztalatom a pépekkel kapcsolatban, hogy sajnos vagy nem sajnos lényegesen nagyobb mennyiséget meg tud enni, mintha a gyümölcsöt feldarabolva adnám. (Az almát felkockázva eszi a legszívesebben, de most találtam nagyon olcsó almapürét és azt kapja, amíg el nem fogy. A körtét is felkockázva, a banánt egészben kapja, ő harapdossa le.) Az üvegesek közül meg kb. valahogy úgy tapasztaltam, hogy 3 egész gyümölcs kell egy 250 g-os adaghoz...hol eszik meg Gergő 3 egész gyümölcsöt, ha felkockázva adom neki?
Almából pl. általában egy egészet is meg tud enni...vagy ha kettőt eszik, akkor eltelik 1 óra a két alma közt. Egy 250 ml-es gyümölcspépet meg bevág 10-15 perc alatt (kenyérfalatkákkal, mindennel együtt). Szóval becsapós...igazából váltogatva jó. Dolgoztathassa is a fogait, meg élvezhesse is az evést. Ez utóbbi a kis tömegű gyerekeknél nagyon fontos szempont. A férjemet egész gyerekkorában azzal nyaggatták, hogy rossz evő, és mindenféle "trükköt" kitaláltak neki, hogy egyen. Én nem csinálok ekkora felhajtást a kajálás körül, nincs a falatnak a szájba reptetése, meg "ezt anya kedvéért, ezt apa kedvéért", hanem megpróbálom érdekessé tenni ezekkel a mártogatós, ide-oda pakolós dolgokkal. Így szerencsére Gergő saját maga irányítja az evését, aktívan részt vesz benne, és egyáltalán nem rossz evő, csak valahogy olyan az anyagcseréje, hogy hájat nem növeszt.
Nem is az én gyerekem.
Lkata, Gergő a tésztát nem szereti, mondjuk mi sem nagyon esszük, az tény. Hébe-hóba van, de inkább jázminrizs és krumpli. (Én már ezeket sem eszem egy ideje...pedig szeretem, különösen a rizst).
Sajnos megint van tejem.
Már kértem tanácsot Linhbabától. Megpróbálok a jövő héten homeós szerhez jutni itt a környéken. Addig is növeltem, növelem az edzés adagomat, és csökkentem az evésemet, hátha észbe kap az agyam, hogy nem szoptatok már.
Május körül utazunk haza, addig nem akarok itt kint egy nagyszabású kivizsgálási sorozatba kezdeni vérvételekkel, jó ég tudja, mivel.
De jó nektek, hogy Norbi bilizett! Nálunk valahogy óriási mumus lett a bili. Arra gyanakszunk, hogy ki is fogja hagyni, és egyenesen a wc-be akar majd, bár egyelőre a wc közelében is csak úgy szeret lenni, hogy a pelusból kihajítom a wc-be a kakát, és ő húzhatja le.
A frász se tudja, mit gondol. Az tény, hogy épp ma volt egy incidens, hogy fürdés közben úgy jelzett, mintha kakálnia kellene, de amikor kiültettem a bilire, üvöltött. Ez megismétlődött még 2-szer. Kérdeztem, hogy pelusba szeretne-e kakilni, erre azt mondta, igen, ennek ellenére nem kakilt...nem értem...
Peva, én is örülök, hogy jöttél, a múltkor elfelejtettem írni.
Zsuzsu, nagyon aranyosak a képek! Micsoda ügybuzgóság az ollós képen!!!