Hemej!
Szerintem az a "normális", ami nálatok van.
Lehet, hogy most darázsfészekbe nyúlok, de véleményem szerint teljesen feleslegesen végeznek el egy csomó "szűrő vizsgálatot".
Negyedik gyermekemet várva már előre elfáradok attól, amikor végig gondolom a rám-ránk váró herce-hurcákat.
Az AFP-t pl. kifejezetten akkor végeztetném el, ha az anya-apa kéri. Mert az ugyebár-természetesen sok egyéb mellett- azt szűri ki, hogy van-e fejlődési rendellenesség.
Nos, ha egy pár már előre tudja, hogy akkor sem vetetné el a magzatot, ha beteg is volna, akkor ez teljesen felesleges. Persze mondhatjuk, hogy ez nekünk megnyugtató, mert legalább tudnánk, ha baj van és fel tudunk készülni a továbbiakra. De ezt akkor sem kényszeríteném rutinszerűre. Kérésre, ellenszolgáltatás mellett- persze csinálják meg, de NE LEGYEN KÖTELEZŐ.
Egyéb iránt első babámnál nem csinálták meg-hiába vették le a vért-mert a védőnő elfelejtette beírni hanyadik hétben vagyok,
s minthogy ezt csak a 16. héten lehet megcsinálni-hiába voltam annyi, de nem volt beírva,-nem nézétk meg!És engem cseszegettek, hogy miért nincs eredményem?!
Másodiknál megcsinálták ugyan, de ott meg félre mért a műszer, így kijött, hogy magas az eredmény és külön időpontra behívtak, ránk ijesztettek-legalábbis megpróbálták és csak értetlenül néztek, mikor mondták a rizikókat, mi pedig a férjemmel csak bólogattunk és biztosítottuk őket a felől, hogy minket nem érdekel, akkor sem kérdéses a Baba élete. Még azon a héten újra csinálták és tényleg nem volt semmi gond...de már elsőre elkönyvelték a babánkat nyomoréknak...
A cukorterhelés is indokolt esetben kellene csak, hogy történjen-gyors súly gyarapodás, családi örökletes dolog...
Bocsi, hogy hosszú lettem és nem akarok senkit sem megbántani. Tudom, hogy ezeket a mi érdekünkben teszik, csakhogy szerintem a legtöbb inkább a dokikat védi, nehogy később "reklamálhassunk", hogy "hogyha tudtuk volna akkor"...és pereskednénk...
És ha tényleg a mi és a baba érdekében történik, hát akkor már had mondhassuk már meg mi is, hogy akarjuk-e vagy sem.
Persze írjunk alá papírokat, ha nem akarjuk, és hogy ismerjük, mérlegeltük és vállaljuk a kockázatot, és hogy nem fogunk bűnbakot keresni.
De erre manapság még csak nagyon ritka és kivételes esetekben kerül sor. No és akkor utána vállalni kell a rossz pillantásokat.
Azért kivi volnék mások véleményére e témával kapcsolatban.
De tényleg nem szeretnék itt kedélyeket borzolni...