Új privát üzeneted érkezett!

Nikó: nem lehet, hogy az a gond, hogy kajcsi előtt kicsit eltelik a gyomra a cukros teával és nem tud annyit enni, mint igényelné? Ha így van, akkor tipikus róka fogta csuka esete: ha nem kap teát, akkor nem kakil, ha meg teát kap, akkor hamarabb éhes. Próbáld ki, hogy egyszer nem adsz neki teát, úgy mennyit eszik és meddig bírja.

Bea

Kép

Kép
dbea

Bea, Tündi,Linácska:

Köszi, 3700 g most Gréti az itthoni mérleg szerint. Megkérdeztem gyerekorvost 80-90 mehet simán. Ma megint sírunk 11 óta totál rossz napja van. Cumit kiköpi, elalszik egyszercsak felsír és abba se hadja. Gondolom poci fájás van.
nikó

Madaran: Hamlott a bore a kis dragamnak mert tulhordott volt es kiszaradt a magzatviztol. Erre kaptunk kenocsot, valami gyogyszertarit es el is mult a hamlas meg a borszarazsag. Aztan tejpottyos lett az arca meg a fejbore is, erre azt mondtak langyos vizzel mosogassuk (ezt furdetesnel meg is tettuk), meg esetleg a gyogyszertari popsikenoccsel kenegessuk (ezt nem csinaltam), de amugy elmulik majd szepen magatol. Szoptatott babaknal elofordul az anyatejbe kerulo hormonok miatt. Most mar muloban vannak a pottyok, egy-ket napig volt igazan csunya szerencsere.

Lanyok: Nekem olyan furcsa, hogy kamillateat meg ilyeneket javasol a doki, meg szelcsovet... Nagyon sok helyen olvastam, hogy elvileg az is normalis lenne, ha napokig nem lenne kaki, mert az anyatej lehet akar olyan osszeallitasu is, hogy minden felszivodik belole es nem termelodik salakanyag... De hat az orvosok biztosan jobban tudjak... :(
Azert remelem hamar helyre all a rend azokban a pocakokban. :)

Jo ejt!

Orew

Lilypie Third Birthday tickers
orew

Sziasztok, jó reggelt!

Egy gyors körkérdés: kinek hányszor eszik a gyerkőce? Az normális, ha Marci négy és fél hetesen csak napi hatszor???
Este nyolckor evett utoljára, aztán éjjel háromkor, majd reggel fél nyolckor ébredt legközelebb.
Aggódom, hogy ha csak hatszor eszik, akkor lesz-e elég tejem, hogy jól lakjon az egyes alkalmakkor.
És végre megvan a bűnös a pocifájásunkra: abbahagytam a szoptatós teát és rá egy napra Marci már nem tekereg, nyöszörög a hasa miatt :shock:
Mit tudok tenni, hogy a hatszori kajcsi mellett szaporodjon a tejem?? Ha minden etetés után fejek mindkét mellemből az jó lehet? (Mimi, mit is írtál, hogy kell szedni a Motherlove bogyeszt?)

Bea

Kép

Kép
dbea

Jó reggelt!

Írtam jó sokat és jól el is tűnt.

Bea:

Szerintem elég a napi 6, ha éjjel nem 3 óránként eszik az nem baj. Nekünk sem kel kelteni csak 4-5 órára ha bealszik.

Estére szegénykém úgy elfáradt a hasfájásba. Elaludt 7-körül és 22:30-kor alig bírtam felébreszteni. Már kezdtem megijedni, hogy baj van nem nyitotta ki a szemét még a kajára sem. De aztán felébredt és jó kedve volt.
Viszont ma apát átverte , kaja után sírt persze kapott még kajci na ki is bukta a felesleget. 80-90-et ehetünk azt mondta Dr.-nénink.

Nekem is lenne egy kérdésem, melyik elektromos mellszívó jó? A kézi semmit nem ér, Gréti meg csak cumizik a cicin ezért nem is termelődik és gondoltam az elektromos majd jol kiszívja a tejcit és beindul.
nikó

Sziasztok lányok!

Mi tegnap kiruccantunk, szüleimnél voltunk egész nap. Baba el is fáradt, éjszaka nagyon jól aludt, fél 8 után éjfélkor, majd fél 4-kor kelt és aztán reggel fél 7-kor ébredtünk, azóta fent van, de szépen elnézelődik/beszélget a kiságyában. Ha tele a poci, általában nincs gond :).

Nikó, nekünk azt mondta a védőnéni, hogy éjszaka nem kell költeni enni. Szerintem hagyd nyugodtan aludni, használd ki te is, hogy pihenhetsz -ha éhes, úgyis jelez ő! Nem tudom, van-e légzésfigyelőtök, szerintem érdemes beszerezni, nekem nagyon megnyugtató, hogy van.

Védőnéni: én nem tervezem, hogy veszek neki ajándékot. Igaz, ő már kapott tőlünk egy desszertet és kávét, mikor a mérleget hozta.

Bea, az nem jó, hogy még mindig fáj a sebed! Nekem jó sok varrat volt benne, de már abszolút nem fáj egy jó ideje. Nézesd meg, az a biztos.

Orsi, nagyon édi Zara baba :)!

Kép
angelita

Bea, nálunk is van, hogy csak 6x eszik Emma egy nap. Máskor meg 7x, néha akár 8x is és egy-egy nap is más mennyiséget eszik. Én már nem aggódom emiatt, mert szépen gyarapszik és ez a lényeg.

Kép
angelita

Medela elektromos mellszívó nagyon jó!
(Kézit nem próbáltam, de ez tényleg jól szív. Hozzá kell tennem, hogy egy idő után nem használtam, mert a saját kezemmel való fejés fájdalommentesebb volt - persze nekem ki volt sebesedve a cicim.)

Kép
Kép
Kép
oui

Nikó: nekem Aventes van, én szeretem nagyon. Mi Medela kézivel kezdtünk, nagyon kivolt tőle a kezem, úgyhogy Apa meglepett ezzel az elektromossal (azóta is mondogatom neki, hogy ez a világon a legjobb találmány :lol: :lol: ). De van aki a Medela elektromosra esküszik, az Aventet meg szidja, szerintem egyénfüggő :lol: (a többit meg nem ismerem :D )

Kép

Kép
dbea

Van még egy körkérdésem: Ti hogy közlekedtek a városban? Én jelenleg ott tartok, hogy nem nagyon megyek sehová egyedül. Mi Kőbányán lakunk a Pöttyös utcai metrómegállónál. Ezen a környéken semmi sincsen. Max át tudok menni a József Attila lakótelepre, ott legalább van bolt, posta, stb.
De ha messzebre akarnék menni akkor bkv-val kellene mennem, de először le kellene jutnom az aluljáróba (kb 20 lépcső), aztán meg a metróhoz (még 30 lépcső). Ezt egyedül babakocsival nem tudom megoldani, hiába vettünk ultrakönnyű kocsit, azért babástól csak szép súlya van... (tudom, a hordozókendő megoldás :lol: , de attól nagyon félek...)

Bea

Kép

Kép
dbea

Sziasztok!

Orew,anyatejes babánál normális ha egy hétig sincs kakija,de nálunk azért csövezte meg doki néni,mert iszonyat mód fájt a hasa...úgy sírt,hogy elkékült a feje,és csikargatta magát...és ezrét csövezte meg.De mondta,hogy alig volt neki benne,és hogy nagyon jól haszonsít,azért is hízik hetente 200-300g között.Persze ez majd le fog lassulni...Csak tényleg jó lenne ha vhogy kakilna,mert látom,hogy szenved...és nagyon sajnálom...tegnap kaptam még egy tippet,anyalevél tea a neve,majd kipróbálom ha lesz a gyógy.tárban.

Dbea,én nem számolom hányszor eszik,és mennyit.Szépen fejlődik úgyhogy ezen nem aggódom.Fejhetsz is,de be fog állni a kereslet kínálat és akkor nem lesz kevesebb a tejed,mert annyi fog termelődni ami elég Marcinak.

Nikó,én nem keletm Zsombit éjszaka,sztem felesleges,ha éhes lesz úgyis felkel,sőt napközben sem keltem,ha alszik 4órát az sem gond.tudja ő mikor éhes :) Sztem éjszaka ne keltegesd.

Angelita,tegnap mi is mamáztunk,ott is aludtunk. :) Jó éjszakátok volt akkor :)

Írt Anett sms-t,hoyg ausztriában vannak,ma jönnek haza :)

Én meg képzeljétek hogy jártam tegnap,jöttem be a kapun,lehajoltam apostaládához és vhogy kiment a jobb térdem..alig bírtam lábra állni...azóta is fáj,sima terepen tudok menni,de ha meg kell emelnem,be kell hajlítanom iszonyat mód fáj :(

Kép
Kép
tundi24

Dbea:Én is így csinálom, hogy magára hagyom szegénykét a kis ágyba, de néha olyan lelkiismeret furdalásom van,hogy hogy lehetek ilyen gonosz!!!És amikor látom a kis szemét kisírva......!!!De ha nem teszem viszont állni fog a ház, mint a kupi!!!Hamarosan ez is megoldódik!!!Amikor már lefoglalják magukat, akkor már talán jobb lesz!!!És akkor láthatom a kis Pofiját!!:)

Fogamzásgátlás:Na kicsit túl korán örültem!!!Előző nap nem a legpontosabban vettem be a bogyót és úgy meg jött ma, mint a bűn!!!Ezt mondjuk hallottam, hogy ezt a bogyót viszonylag azonos időpontban célszerű bevenni!!Hát így jártam!!!A fogamzásgátlótól elmegy a tej?!?Ezt még nem hallottam!!Nekem még van!!!Én egy hete szedem!!Remélem nem megy el, mert akkor inkább abbahagyom!!Nem ér annyit az egész!!Apával meg majd megoldjuk máshogy!!:)

Tündi24:Én elkezdtem csak valamelyik nap szedni!!!Először azt hittem, hogy meg kell várni, míg megjön az első menstruáció, de a védőnőt kérdeztem, és azt mondja, hogy nem kell!!És a gyógyszertárba is ezt mondták nekem!!!
Meg el is gondolkodtam!!!És ha nem jön meg csak ha fél éves lesz a Manó?!?Akkor meg mi értelme van a fogamzásgátlónak?!?

Linácska:A koszmó csak a fejbőrőn lehet?!?Homlokon nem?!?

Na most megyek!!Felébredt a kicsi Lány!!!Később jövök!!!

Kép
bener

Kicsit eltüntem, meg nem működött a babanet. Azt hiszem befordultam, apa sokat dolgozik, és sokat vagyunk nélküle. Folyamatosan tervezem a programokat babás brátnőkkel de ugye apát nem pótolja ez......
Lehet rajtam most jön ki a depi?

Bea: ne aggódj inkább örülj neki. Zora már volt, hogy 9 órát is lehúzott egyben. Persze nem rendszeres, de 6-9 órákat alszik éjszaka.
Légzésfigyelő nekünk is van, és tényleg nyugtat a tudat. Amúgy akartam kérdezni h kinek milyen erőségen van, mert mi lejebb vettük Zora mindig "mászkált" az ágyban aztán tévesen beriasztott.

Ja szoptatós teát én sem iszom már, helyette vízet, de én nem fejem magam, "csak" előfejek.

Mimi, Zsizsa, Oui, voltam tegnap a babahordozós előadáson, és végre megtudom kötni a kendőt.
Ma megyek a cukiba rendelni tortát (anyumnak, és apumnak is a héten volt a szülinapja) és abban fogom vinni Zorámat.
Oui elhiszem h ilyen büszke vagy magadra (kendőben szoptatás) tényleg nagyon ügyi vagy.
Én erre nem hiszem h képes lennék, itthon is szopipárnával nyomom.

Linácska: koszmó végre vazelin. Jól megszenvedtek vele, de jó h végre megvan a megoldás.
Én is kaptam járokát a szomszédtól ugyan olyat mint nektek a képen van. Persze a mienk nincs még ennyire felszerelve(játékok).
De igyekszem potolni. Tök jó az a huzat ami benne van, azt hol szerezted be?
Amúgy egyém gyerek is most ebben szunyál. Arra jöttem rá mindegy neki h hol alszik csak egy légtérben legyen velem. Én most egy régi ágytakarót tettem bele duplán, de elég nehéz belőle kihalászni a gyereket.
Jó h talizál a másik fórumról valakivel, ismertétek már egymást?

Ádibaba én is jártam így 6 évesen, úgyhogy átérzem Ádám fájdalmát. A mai napig tisztán emlékszem rá, hintából repültem ki a betonra.

Kaki, nekünk meg pont az ellentét. Még minden pelusban van, ha hapcizik akkor is jön, és etetések között is van h többször tisztába kell tennem. Nem viseli el ha kakis a pelus, de a kakival, és a pukikkal ugyan úgy fájdalmasan szenvedünk. Ez normális még? Szóval ez sem túl jó, jó lenne az arany középutat megtalálni.

Nekem mostanában olyan mensi szerüen fáj a derekam, meg a hasam, de mensi még nem talált meg....

Anna milyen volt az Ikeában?

A babák gyönyörűek.

Tündi, úgy volt mi is megyünk lagziba, csak a menyasszony lelépet az esküvő elött 2 héttel. :roll:

Adri

Kép

Kép
irdab

Ja azt el is felejtettem írni, h jövő héten megyünk beiratkozni a bölibe.

Adri

Kép

Kép
irdab

Bener,nem mindenkinek megy el tőle a tejcsije..ez emberre válogatja.

Adri,hát apáink nélkül nagyon nehéz az biztos...Lucával jobban viseltem amikor nem volt itthon,de így két kicsivel,tényleg összeteszem a kezem,hogy ilyen rendi mamikánk van :)
Nem semmi a menyasszony,de még mindig inkább most,mint esküvő után...sajnálom azért a vőlegényt :?
Milyen bölibe íratkoztok be????
Mi jöv hét szombaton szülinapozunk,akkor lesz Luca 2.ik szülinapja :wink: Boldog szülinapot a szüleidnek! :)

Kép
Kép
tundi24

Én is hoztam egy új képet, már régen tettem fel :). Kép

Tündi, én sem szeretek egyedül lenni, most is jön hozzánk Anyukám. Meg családi házban én sem szívesen aludnék egyedül a gyerekkel. Jó, hogy Neked is van a közelben segítséged :)!

Adri, a hétvégét együtt tudjátok tölteni Apával? Remélem, akkor nem kell dolgoznia. Kitartás, már mindjárt itt a péntek este :)!

Kép
angelita

Adri, mikor tervezitek bölcsibe adni Zorát? Hallottam én is, hogy ilyen durva a helyzet, hogy akár évekkel előre be kell jelentkezni.

Kép
angelita

Még egy mai is: Kép

Kép
angelita

Bener én erre nem lennék képes. De lehet h én nem csinálom jól, de amikor apa itthon van (kevés időből) 1,5 óra alatt rendbe rakom a lakst. Én nem hagyom így sírni Zorát. Igaz nem is nagyon tudok töle semmit sem csinálni :roll: , szóval.....

Angelita, a munkahelyemen úgy beszéltük meg h 2 évet maradok itthon. (2 évre vettek fel helyettem egy csajszit) Most ugye van/lesz szabim is. Szóval még nem tudom h hogy lesz mert Zora júli 29-én született, böli szeptembertől van, be is kellene szoktatnom, na de majd megoldom valahogy.

Tündi honvédségi bölibe fog menni protekcióval. Itt a városban vagy egy böli, bazi nagy várólistáva (40 fős a böli)l. Van egy fizetős böli (mi azt nem tudjuk beválalni, létszámot nem tudok, de kevesebb mint 40 gyerek).
Most nyílt református böli 15 fő asszem+ fizetős.
Meg a honvédségi 20 fős. Mivel a szüleim katonák voltak, és én is meg a tesóm is odajárt, meg a főnöknő az én ovonénim volt, na meg anyukám elintézte :roll: :oops: :lol:

Zsizsa, Mimi, Oui beleraktam Zorát a kendőbe 15 percet járkáltam vele a lakásban, aztán elkezdett ordítani.
Pedig olyan jó érzés volt nekem. Van még esélyem h elviseli majd a kendőt?
Mondjuk ma elég nyügi, lehet h a frontot érzi?! Meg azok a fránya pukik....
Most próbáljam vinni a kendőbe a cukiig, de a biztonság kedvéért toljam magam elött a bkocsit? :roll: :?

Csajok lehet h nálunk az infacoltol van ez a sok makka? Valaki írta h az Ő gyerekét meghajtotta (nem tudom ki volt :oops: )
Lehet h fosatom a gyerekem? :oops:
De a makka állaga szép sárga, benne a kis csomók. Igaz néha zöld, de az úgy tudom a túlevéstöl van.

Adri

Kép

Kép
irdab

Előkerültem én is, az anyunál alvásból.

Orew,
nekünk azt mondta a doki, hogy nem kóros, hogy 7 napig nem kakil Levi, csak nem kívánatos. Most is kedden kakilt, de keményet, ki tudtam borítani a pelusból. Na ilyet azért nem kellene.

Niko,
a teával én is bajban vagyok, mert ugye kaja előtt azért nem issza, mert nem arra vágyik, kaja után azért nem, mert már nem éhes. Két kaja között szoktam próbálkozni, ha nem felejtem el :oops:
Nehogy keltegesd Grétát, ha alszik, örülj, hogy Te is tudsz. Levi volt, hogy 8,5 órán át nem evett, de a barátnőm 9 napos gyereke már este 10-reggel 6-ig aludt. És onnantól végig.

Dbea,
ugye én nem Pesten lakom, mi símán autóval közlekedünk. De itt helyben én sem sétálnék, úgyhogy utazunk 20 km-t, leparkolok, és babakocsizunk, aztán vissza.
Amúgy én a lépcsőkön emelni nem tudom Levit, de a kocsit a hátsó kerekénél leengedem lépcsőnként, vagy felhúzom. Apuhoz pl. így megyek fel. Amúgy én 7 éven át az Ecseri úti metrónál dolgoztam a Zágráb holtel épületében, csak a másik bejáratánál a Telekom oktatóközpontjában.

Bener,
a koszmó lehúzódhat a homlokra is, meg a szemöldök alatt is szokott lenni. Levinek is van ott, meg a két szemöldöke között az orra felett, de az azért nem olyan durva.

Egyedüllét: hát nálunk, mivel apa Pesten dolgozik, elmegy max. reggel 7-kor, és van, hogy este 8-9 között ér haza, de 6 előtt soha. De jó is lenne, ha nálunk is 3-kor itthon lenne. Ettől függetlenül, én a két gyerek mellett is símán elvégzek mindent. Egyszerűen muszáj. Most is Levit megetettem, Lili már zokon vette, hogy ő nem kapott enni, még gyorsan főzni is kellett, igaz, egy kis lekváros prézlis tésztával letudtuk. Volt, hogy Levi sírt, de ennyit neki is ki kell bírnia. Most még indítok egy mosást is. Levi már alszik, Lilit is fektetem, és én is alszok egy kicsit.

Irdab,
ezt a járókabetétet még 4 éve a Kikában vettük. A járókával együtt. Vagyis a járókát is ott vettük, meg a huzatot is, de nem egyben volt a kettő.

Mimi,
ha holnap reggel elmegyünk Bécsbe, és csak szombat este jövünk haza, szerinted nem lesz gáz a kiskutyának, hogy csak szombat reggel, vasárnap reggel (nagypapa által), és vasárnap este kap enni. Amúgy már kétszer eszik egy nap, de így egy etetés kimarad. Gondolom azért éhen nem hal, de ugye egyedül is lesz két napig. A másik kutya ugyan itt lesz, de még felügyelet nélkül nem szeretjük őket együtt hagyni.

Angelita,
nagyon édes Emma.

Na megyünk aludni. Muszáj, mert most valamiért alig van tejem. Nekem az alvás nagyot dob rajta.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska

Jah Emma nagyon Édeas

Adri

Kép

Kép
irdab

Itt tökre beborult, meg lehűlt a levegő. Jó h most terveztem sétálni menni a csajommal.

Orew ezek a du, esti sírások nálunk is vannak sajna. Én ilyenkor viszem sétálni mivel addig is alszik.
Én azt olvastam, h annyi infót kapnak a babák, h nem mindegyik tudja feldolgozni, és a feszültségüket így vezetik le. 6 hetes kórtól van kb 6 héten keresztül.
Nah felhívtam a dokinénimet a rotátol is lehet a több kaki.

Angelita apa most hétvégén nem dolgozik, de kéthetente minden szombaton igen sajna.

Tündi jobbulást neked.

Adri

Kép

Kép
irdab

Irdab, de jó, hogy megmutatták, hogy kell megkötni!
Én azt tapasztaltam, hogy ha az elején nyűgösködik is a kendőben, ahogy kilépek a lakás ajtaján, megnyugszik attól, hogy friss a levegő, és járkálok. A lakásban csak nem olyan tempóban megy az ember, mint odakint:). Egy próbát megér szerintem, indulj el nyugodtan. (Olyan mondjuk nekem is volt, hogy kendőben Mira, babakocsit toltam magam előtt. De azért, mert a babakocsiban nyűgösködött, így felkötöttem, egy perc alatt el is aludt.)

Kép
Kép
Kép
oui

Találtam egy jó bejegyzést, nem tudom ki küszködik az otthoni rendtartással (én sokszor igen...), ez egész jó módszernek tűnik!

http://charmed.animehq.hu/blog/2009/03/23/flylady-tedd-rendbe-a-lakasod-tedd-rendbe-az-eleted/

Kép
Kép
Kép
oui

Na gyorsan magnkrol, mert le kell fekudnom, ugyanis a korhazban sok alvas nem jutott nekem.
Hazajottunk a 2 napos korhazazas utan. :( Hat igazabol jo hirek es rosszak is vannak. Robi sulyosan refluxos (a jo benne, hogy ki fogja valoszinuleg noni 4-6 hoas korara). A reflux okoz neki egy csomo panaszt, valoszinuleg nem is hasajos, hanem a sav marja a kis torkat, azert sir legtobbszor. A gond az, hogy mivel meg csecsemo az idegrendszere a refluxra neha ugy reagal, hogy nem vesz ejjel levegot es volt ezert 7 sulyosnak nevezheto legzeskimaradasa is, amig rajta volt az erzekelo. Igy beigazolodott az apnoe. Ezert a bolcsohalal kockazata nagy, vegig legzesfigyelon kell altatni. A fura hagok meg abbol adodnak, hogy kisebb az alla a szokvanyosnal es a nyelve nem nagyon fer el a szajaban rendesen, igy az nagyobbnak tunik az atlagnal. Igy osszessegeben horkolgat miatta. Ezt is ki fogja noni, ha majd megno a szaja. :roll:
Szopi szinte biztos ezert is nehez, mert a nyelve es a szaja kialakitasa nagyon megneheziti azt, hogy ez zokkenomentesen mukodjon.
Pluszban van ra jelzes a verkepeben, hogy tehentejfeherje allergiaja lehet, ezert nekem tehentejfeherje mentes dietat kell tartanom, amig szopizik meg.
Az izomtonusa is fejlesztest igenyel, igy itthon 2-3 alkalommal majd tornaztatni kell. De ez nem tragikus merteku, csak jot tenne neki.
Az igazan jo hir, hogy nincs semmi rossz kinoves a hangszalain, nyelocsoveben, a gegejen stb, plusz semmi genetikai betegsege sincsen, mert ezek mind gyanusak voltak.
Hat ez van. Kapott gyogyszert a refluxra, meg valami trutyit, amit majd etetesek elott kell neki adni, hogy besuritse a gyomraban az anyatejet.
Meg egyiket sem sikerult kivaltanom, nem tudom mit fog hasznalni.
A heim Pal nagyon profi hely, raadasul a Belgyogyaszat, ahol mi voltunk egy gyonyoru modern epuletben is van, igy teljesen jo volt az ellatasunk, minden renden volt, nem panaszkodhatok, Nagyon profi es kedves szemelyzet, Europai szinvonalu kornyezet es alapos kivizsgalas.
Hat ez van. Azert ha lesz 3. gyerekunk szeretnem az elso evet korhazon kivul tolteni. nem jo dolog iylen pici babaval sem korhazba menni. :cry: Timivel is borzaszto erzes volt.

mellszivo:
En elektromos medelaval fejtem Timinel, (amit berelni lehet, a legnagyobb gep). Most elektromos aventtal fejek. Mind a ketto jol sziv, de a medela erosebb szerintem, az avent meg kenyelmesebb.

eves:
Robi meg mindig 8x eszik naponta, kb 80 ml alkalmankent. Ejjel-nappal...

utazas:
Sosem tudtam normalisan bkvni Timivel, a kendo jobban mukodik, mint a babakocsi, de hosszu utra menni vele faraszto es nehez cipekedni meg a gyerek mellett pluszban.
A buszoknal mindig neztem, hogy alacsony padloju legyen, ez ki van irva a megalloban. Egyszeruen ugy idozitettem, hogy akkor mentem, ha lehetett. Most 2 gyerekkel meg nem mertem nekivagni semmilyen hosszu utnak. meg setalni is inkabb segitseggel megyunk le.

baratodildi

Sziasztok!

Kis dicsekvés..kéretik a blogot elolvasni :lol: :lol:

Lina!Nem lesz semmi baja.1-1 napra ha csak 1x kap enni az sem gond.
Mi van ,hogy elmegyünk 1-2napra úgy,hogfy 1 nap nem kap a Bella enni.Ha hosszabb útra megyünk akkor a szomszéd ad neki enni.

Bea!Én is autóval közlekedek Pesten :lol:
DE!!!! az autóból kiszálva hordozó kendővel most már.
Nekem magyon bejött ez a fajta hordozás.Nagyon kényelmes,akár órákat lehet így menni ,különösebb megerőltetés nélkül.
Nem húz, nem nyom,nem fáj...és a Regi végig alszik benne,egészséges kényelmes...
Hétvégén pl a Skanzenben voltunk.Régebben voltunk a SZabival is babakocsival.Háát ég és föld a különbség.AZért a Skenzenben eléggé car utak vannak,nehéz a babakocsit tolni.Mindenki ott szenvedett míg én a kendővel bárhová be tudtam menni.
Pesten is sokszor praktikusabb a tömeg közlekedésen.
Pont amiatt amit írtál,30lépcső fel le,meg egyebek...
Viszont van akinek nem jön be a kendő.Vannak olyan hordozók amik a kenguruhoz hasonlízanak de egyszerűbb és mégis egészséges.
A lényeg az ,hogy olyat kell nézni amiben terpesz tartásban van a gyerek!!!!A kenguru azért nem jó,mert megterheli a gerincet.Persze néha néha nem lesz baja ebben sem,de hosszú távra,úgy hogy 1-2órát csücsül benne a gyerek nem jó!!

Kaja!
Én nem mértem sosem mennyit esznek a gyerekeim.És az az igazság,hogy az órát sem nézem.Ha éhes megetetem,és még véletlen sem teáztatom!!!Mellesleg a kamilla teától fájhat is ám a pocakja...
Ok Lina Levije az 1hét kakamentességgel más,de ha 2-3 napig nem kakil eszembe nem jutna teát adni neki...
És a mérleget el kéne tenni.Nem is szabad napjában mérni mert csak depis lesz tőle az anyuka!!!Mellesleg a gyerekek érvágya tök változó.Pl a Fanni anno rengeteget evett.1hetesen simán a 150-et benyakalta,a Szabi 3hósan is épp csak ütötte eszt a mennyiséget.A Regi is szerintem sokat eszik.
De tényleg nem mérem.
Miért is kéne ha szépen fejlődik?? :lol:

mimi12

Ildi, de jó h hazajötettek. Ezek nem jó hírek, de a rosszban a jó, h kinövi, és orvosolható. Szívből örülök, h megoldódik majd minden bajotok idővel.

Oui nekem Zora el van a babakocsiban, de holnap is kellene menni egy csomó helyre. Kocsival mennénk és gondoltam a többit meg kendőben nyomnám. (mármint ha kiszálunk a kocsiból)De azt hiszem megpróbálom a kendős babakocsis megoldást a mai sétánál.
De egyszerűen babakocsival képtelenség bármit is intézni, vagy bárhová is bemenni.
De abban biztos van valami ha folyamatosan megyek és levegőn vagyok csak más neki.
Kendőbe mennyire öltözteted másképp Mirát mint babakocsiban?

Adri

Kép

Kép
irdab

Ja közlekedéshez még annyi..
Nekünk van egy jól bevált Peg Perego P3-as babakocsink.Ezzel ki lehet menni a világból.Könnyű,könnyen fel lehet venni,levinni felvinni,levenni feltenni stb.Tipikus városi babakocsi!!!
Na ezért foftam én anno a szót,hogy városba hót felesleges a mit tudom én milyen hipiszupi nagy kerekes babakocsi.Nagyon szép kinézetűek a bergon és társaik,csak anyuka legyen a talpán aki a buszra felpréseli,mellesleg aki esetleg fel tudja emelni :lol:
Ildi!Egy jól megkötött kendő nem kényelmetlen.Ha jól van meg kötve,akkor kirándulni is lehet menni nyugodtan.Én most a Skanzenban kb 6 órát hurcoltam a Regit és egyel talán nem fáradtam el.Aztán ha nagyobb lesz akkor hátra kell kötni,hogy ne húzza a derekamat hátamat.De most még jó és kényelmes elől is.
Amúgy így el lehet menni játszózni is,és vásárolni is.Mellesleg mehet kicsi kendőben nagy babakocsiban verzió is :lol:

mimi12

Hát a közlekedéssel azért van bajom, mert egyelőre egy kocsink van, az is céges és Apáé. Valószínűleg jövő év elején nézünk egyet majd nekem, valami olcsót. De addig is szeretnék egy-két helyre elmászkálni, például nemsokára mennék már baba-mama jógára, de az is a 11. kerületben van...
Én kendőzni biztosan nem fogok, mert eléggé tartok tőle, úgyhogy marad a babakocsi.

Most ezerrel elkezdtem fejni mind a két mellem, meg belevágtam a homeós bogyóba is, kíváncsi vagyok lesz-e hatása. Még sosem szedtem ilyen homeopátiás dolgokat, kicsit szkeptikus is voltam eddig, de most nagyon reménykedem :lol:

Bea

Kép

Kép
dbea

Mimi,
az a Peg Perego P3 szerintem a legjobban eltalált babakocsi. Nekünk nem ilyen van, de már nézegettük, csak hát volt másik. Hozzáteszem a mienkkel is tökéletesen meg vagyok elégedve, nagyon kényelmes vele közlekedni, csak beférhetne a Suzuki csomagtartóba is... mikor vettük, ez még nem volt szempont. Így a hátsó ülésen utazik.
Amúgy ez a teáztatás nagyon gáz. Végre örülök, hogy tudok szoptatni, ok, a lefekvés előttit pótoljuk, mert estére 70-80g-okat szopik Levi, ezzel meg nem indulunk neki az éjszakának, na mindegy, de még teáztassam is??? De az meg tényleg nem jó, hogy 7 napig nem kakil, és az sem, hogy csak kúppal tudjon.
Bella kutya mekkora? Mert nekünk a Bumbi ugye csak 4 hónapos. Szegény olyan kis szeles, de lassan szokik le az ugrálásról, harapdálásról.

Ildi,
ezek szerint már elköltözött a belgyógyászat az új épületbe??? A nephrológiával együtt? Amúgy a régi öreg épületben is belülről nagyon szép (gyerekbarát) volt a belgyógyászat. Szerintem az az épület jó ha 1-2 hónapja kész lehet, mert mikor még kontrollon voltunk májusban, akkor még nem volt.
Amúgy amiket írtál, szinte ugyanez volt Lilinél is, csak neki a gégéjében volt az eltérés, azért nem tudott szopni, ő is pont 7-szer nem vett éjszaka levegőt, de pont olyankor, mikor beesett a gégefedője, és ki kellett szabadítania. Refluxa is volt, de nem vészes. Még vissza kellett mennünk valami ballont is fújni pár héttel később. Nektek nem kell? UH volt? És hogy bírtátok? Főleg te. Mármint a látványt, ahogy visszakaptad Robit.

Tündi,
mikor az előbb lefeküdtem, akkor jutott eszembe, hogy neked nem válaszoltam. De most meg már nem jut eszembe, hogy mire nem, és nem is találom. Ha tudod, megírod újra???

De jó, hogy én ebből a bölcsis-ovis mizériából kimaradok... 10.000 fő feletti városban lakom, de nincs bölcsödénk. (kötelező lenne, csak szerintem nem éri meg). Sok a kisebbség, szerintem min. 50%, na ők még oviba sem adják a gyereket, inkább itt rohangálnak az utcákon a gyerekek felügyelet nélkül. Amúgy meg munkalehetőség sem nagyon van, hogy visszamenjen idő előtt az anyuka. Aki meg igen, annak ott a magánovi, aki beveszi a 2 éves gyereket is. Meg néhány családi napközi, és ennyi. De legalább a magánovi teljesen megfizethető.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska

Tényleg Ildi, az miből látszik, hogy hajlama van a tejfehérje allergiára Robinak? Mert Lili is allergiás volt, 7 hónaposan derült ki, 23 hónaposan már kinőtte. Ha lehet, Levinél elkerülném, bár soha senki nem volt semmilyen allergiás se a férjem, se a saját családomban, nem tudom, Lili ezt honnan szedte, meg hogy egyátalán megjelenne-e Levinél.

Azért van annak előnye, hogy ma itthon volt Lili is. Nem kellett az ovihoz alkalmazkodni. Levi már 13 óra óta alszik, ha menni kellett volna Liliért, már rég kelthettem volna.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska

Lina!
A Bella a 10. évében jár :lol:
A PP babakocsi nagyon klassz!!Nekem egy gondom van csak vele.Itt nálunk a föld útón nagyon car tolni,ezért kellett egy nagy kerekű kocsi is.No az szipi szupi,de a bkv-ra fel sem lehetne tenni,sőt van ahol úgy kellett át préselni multiban :roll:

Ildi!Azért jó,hogy nincs nagy baj.A meglévőket majd kinövitek!Emeljétek meg a kiságy fejrészét ti is,hátha segít.

mimi12

Linácska: hová jártok sétálni? Átmentek egy másik városba?

Kép

Kép
dbea

Sziasztok!

Köszi a hiányolást, de mostanában kicsit zaklatottak voltak a napjaink, így aztán nem is tudtam jönni. Ábel náthás lett, ami alapján nem egy komoly dolog, mert szerencsére csak hőemelkedése volt, csak borzalmasan nyűgös lett az óránkénti orrszívástól, és attól, hogy nem nagyon tudott enni, mivel nem kapott rendesen az orrán levegőt. Amúgy nálunk minden OK, leálltam a szoptatások mérésével is, megnyugszom azzal, hogy Ábel szépen gyarapszik, mostanra már 5360 gramm és 65,5 centi.

Engem mostanában az oltások kérdése foglalkoztat. Tudom, hogy itt is beszéltetek róla, de én még mindig nem döntöttem el, hogy beadassam-e a nem kötelezőket. Plusz a munkahelyemről hívtak, hogy kaphatok ingyenes h1n1 oltást, de azon is nagyon gondolkodom, mert ha csak enyhe lefolyású, akkor lehet, hogy inkább nem is kellene. Persze azt nem szeretném, ha Ábel elkapná, szóval nehéz kérdés. A baráti körünkben egyre több az olyan beteg, akinek azt mondta a dokija, hogy h1n1-e van, ugyanakkor ugye senkit sem tesztelnek már rutinszerűen, szóval ki tudja.

Irdab,
nálunk a pelusok 98 százalékában van maka, én soha nem gondoltam azt, hogy ez káros lenne. Előfordult, hogy volt hasmenésre utaló jel, de ez csak egyszer-kétszer, és szerintem csak attól, hogy vmi olyat ettem. Zöldes is szokott lenni. Szerintem ezek teljesen normális dolgok, én őszintén örülök is neki, így legalább látom, hogy átmegy rajta minden, és egészséges. Amíg nincsen kiszáradásra utaló jel, addig minden OK.

Hordozás: A játszón Cscsivel tanultunk egy elölhordozási módszert, én azt próbálgattam, és egész jól megy. Annyira irigylem azt, aki így szoptatni is tud, azt én is szeretném megtanulni, úgy sokkal könnyebben járkálnánk bármerre. Nekem Nandu kendőm van, kettő is, és mindkettőt ajándékba kaptam. Tőletek olvastam itt ennél jobb kendőkről, gondoltam már arra is, hogy beruházok egy másikra.

bölcsi: Nálunk ugye mivel összesen 11 hónapra tudok itthon maradni, a bölcsikérdés nagyon is aktuális. Egyelőre azt hiszem, hogy a családi napközi, illetve a magánintézmény lesz a nyerő, mert itt nálunk sincsen hely a bölcsiben. Egy ideig talán a férjem marad itthon, de az sem lesz egy egyszerű menet, mert ő lenne az első a munkahelyén, aki hivatalosan ilyet csinál. :)

Adri

Kép
Kép
flake76

Dbea,
igen, ámegyünk egy másik városba :lol: Kecskeméten szoktunk sétálni. Nekem amúgy ott él a családom, ott nőttem fel, szóval mindig van kit meglátogatni.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska

Bori
Puszit megkapta :wink:
A 2 hónap már csak napok kérdése :wink:

Noki
Orvoshoz vinném én Rékát! UH-ra...

Linácska
Koszmó :cry:
Képek :lol: :lol: :lol: :lol:

Ádibaba
Szegény Ádám :cry:

Tündi, Niko
Milinél is van, hogy napokig nincs kaki... azután jön egy hatalmas adag...

Zsizsa
Nagyon jól nézel ki :lol: :lol: :lol: :lol:

Orew
Anykönyvezés :cry: :evil:
Képek jók!

Bikmakk
Dani baba nagyon ügyes! Tudja, hogy anyája mennyi mindenen ment keresztül, hogy ő lehessen... :wink:

Kamilla
Én azt hallottam róla, hogy nagyon allergizál, ne adjuk a babáknak!

Bener
Háztartás... van segítség :oops: :wink:

Dbea
Puszi az 1 hónaposnak :lol: :lol: :lol:
Mili van, hogy 6-szor, van, hogy 10-szer eszik egy nap.
Városi közlekedés: autóval...

Angelita
Emma is szép kislány :lol:

Ildi
Sajnálom, hogy ennyi gond van Robival :cry:

Mimi
Filmsztár :lol: :lol: :lol:
Vendég

Csajok,
csoda történt. Levi a keddi kemény kaki után most nyakig szarta magát :lol: A rendes kakitól számítva 8 nap.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska

Sziasztok
Bocsi ,hogy csak most jöttem,de folyamatosan van nálunk valaki :( :(
Már kezdem nagyon nehezen viselni ezt!!!!
Jó lenne már egy kis nyugi!

Tegnap jó hosszú napunk volt,de végre túl is vagyunk a vizsgálatokon.
2orvos nézte meg Rékát két különböző helyen.
Mind a két doki azt mondta,hogy szülésnél keletkezhetett egy hematóma a fején, ami most szívódik fel és víz töltötte ki a hiányzó részeket :shock: :roll: 3x2 cm nagy és 4mm-es(koponya és a fejbőr között),de a kutacsig nem ér el, tehát nem agyvíz.
1hónap múlva kell menni újabb UH-ra és vizsgálatokra.
Ha addigra nem múlik el akkor valószínűleg sebész veszi kézbe a dolgokat és le kell szívnia onnan :(
Remélem erre nem kerül sor!!!

Volt csípő, hasi, koponya UH is,de ezt csak a biztonság kedvéért kellett megcsináltatni, dokinénink javaslatára.
Itt minden tökéletes lett.

Szép estét mindenkinek!

Kép
noki&potyi

Sziasztok!

Kesobb jovok bovebben, most csak gyorsan kerdeznek valamit:

Ti mennyit teszitek hasra a babat?

Nekem azt mondta a dokineni, hogy tegyem idonkent hasra, hogy erosodjon a nyaka ahogy emelgeti a fejet. Viszont Zara egyenesen utal hason lenni... 2 perc sem telik el es mar sir, ha hason van. En meg nagyon aggodom, hogy nem fog megerosodni rendesen a kis nyaka... :(

Udv,

Orew

orew

Sziasztok!

Van újra rendes gépem :lol: :lol: :lol: :lol:

Gyorsan a képeket néztemmeg, mindegyik baba gyönyörű :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég

Orew,
Levi szinte mindig hason van. Úgy alszik, úgy játszik, és már szépen tartja is a kis fejét. Na meg a csípőnek is jót tesz. A lényeg, hogy ha lehet, minél többet legyen hason, ha nem is alszik úgy.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska

Sziasztok Lányok!

Én is vagyok. Olvasni szoktalak titeket de írni már nincs erőm sajna. Marcus iszonyat hasfájós még mindíg 2 óránként eszik és sehogyan nem tudom rábírni, hogy többet kibírjon. :cry:

orew: Jázmin sem szeretett hason lenni mégis megerősödött a nyaka. Ezért ne aggódj annyit lesz majd hason, hogy eléglegyen pl: játék közben stb én sokszor tettem a melkasomra kinyomta a fejecskéjét és beszéltem hozzá addíg tartotta magát. Marcussal is szoktam ezt csinálni igaz ő szokott hason aludni.

Noki: sajnálom a hematómát, de bízom benne, hogy felszívódik és nem kell sebész. Megkaptad az e-mailem?

Nagyon szépek a gyerkőcök olyan jó látni, hogy mindenkié szépen fejlődik. :lol:

Puszi
Beus

Kép
Kép
beusmimi

Aludni biztos nem aludna hason... mert ebren se viseli el... leteszem, fel perc es mar sir, aztan a vegen mar voroslo fejjel ordit, ez kb 3 perc utan van... :? :cry:
Tenyleg aggodom emiatt... :(

Orew

orew

orew: ez miatt ne aggódj akkor tedd a melkasodra ha ott elvan egy kicsit hason és ott is emelgetni fogja a fejét csörgővel meg játékokkal felkelted a figyelmét akkor majd emelgetni fogja a fejecskéjét ha magától nem akarja.

Nekünk Jázminnál volt, hogy egyik oldalra nem fordította a fejét mi is csörögtünk neki meg zörgős papírt gyürögettünk, hogy arra nézzen. És kinőtte nagyon hamar.

Kép
Kép
beusmimi

Ildi: jó, hogy nincs komoly baja Robinak. A tejfehérje érzékenységet hamar kinövik Jázmin is az volt, de ő tőlem örökölte mert én tejfehérje és tejcukor érzékeny vagyok sajnos de Mimcim,hála az égnek kinőtte. Marcusnak is megszeretném nézetni. Remélem nem lesz az.

Ja és képzeljétek Marcus nem örökölte a lisztérzékenységet a férjemtől köldök vérből kimutatták, hogy még hajlama sincs rá. Én annyira örülok ennek. Egyik gyerek sem örökölte. :lol:

na jó lelövöm magam mert velem lesz tele a lap

Jó éjt
pussz Beus

Kép
Kép
beusmimi

Linácska: én pedig Kecskemét mellett, Nagykőrösön nőttem fel :lol: :lol: :lol:

Kép

Kép
dbea

linacska:
Nem kaptam vissza, menni kellett vele A no aki felszerelte ra a dolgokat kifejezetten mondta, hogy segitsek neki benne. :roll: Igy turheto volt, csak a gyomorszondat nem neztem, ahogy be meg kiveszik, de a tobbi igazabol csak egy ragtapasszal rogzitett erzekelo volt, az nem fajdalmas ugyebar...
Nekunk aznap rutin kivizsgalas-kikerdezes, aztan ujjabol vettek vert, masnap venasan (engem ez viselt meg a legjobban, mert nem talaltak el a venajat csak masodszorra, de elotte ossze vissza szurkalta, ahogy keresgelte benne), nyeleteses rontgen volt (itt neztek, hogy hogyan jon neki vissza a folyadek), hasi es koponya uh (legalabb emiatt nem kell mar menni sehova), gyogytornasz, ful-orr gegeszeti vizsgalat. Meg egy napot maradni kellett, mert nyelocso tukrozese is volt delelott, aztan genetikus foorvos nezte meg. A gasztroenterologia viszont csak konzultalt a belgyogyasz dokival, idopontot csak oktober kozepere adtak... Arra kell visszamenni, meg meg a gyogytornasz betanitja a tornat. A gasztroenterologiarol meg lehet visszakuldenek egy ujabb kontroll SIDS vizsgalatra, de erre remelem nem kerul mar sor.
A tejfeherje erzekenyseget verbol neztek meg. Nem tudom pontosan mi a neve annak amit neztek.

fektetes:
Robi bezzeg allandoan hason szeret fekudni... Aludni meg foleg, aminek az csak a baja, hogy a bolcsohalal pont nem jo hason fekve...

baratodildi

Dbea,
mi most Lajosmizsén lakunk, azért nem Kecskeméten, mert Pesten dolgozunk mind a ketten, és azért ez így csak közelebb van.

Ildi,
menned kellett??? :shock: Akkor ezek szerint ez már nem ugyanaz a nő volt. Nekünk másnap csak az a nyeletéses röntgen, meg az UH volt, más nem. De nem is találtak problémát. Van Robi alatt légzésfigyelő??? Mert akkor a hason alvás sem lehet gond.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska

Kedves Kismamik!

Újra zavarnálak Benneteket egy picikét. :) Utoljára nyáron írtam a topikba saját készítésű MEI TAI-jokkal kapcsolatban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, gyártóvá léptünk elő és eljutottunk idáig: www.mei-tai.hu .
Ezt az oldalt szeretném Nektek bemutatni. :)
Amennyiben valamelyikőtöket komolyabban érdekelné eme babahordozó, az kérem írjon nekem privit!

További kellemes babázást és/vagy pocakosodást! :D

Gremese

Kép
Kép
Kép
gremese

Sziasztok!

Beusmimi: Ki fogom probalni amit javasoltal. Remelem mukodni fog. Koszonom a tanacsot!

Linacska: Drukkolok Levinek, hogy rendszeresse valjon ez a kakilas! :)
Nekem az elozo baratom lakott Kecskemeten. Nagyon szerettem menni hozza. Nekem sokszor tul sok a pesti elet... Ott meg szerettem azt, hogy van nyuzsges is ha arra vagyik az ember de ugyanakkor nyugalmat is talal. Raadasul szerintem nagyon szep varos. :)

Noki: Drukkolok, hogy minden rendben legyen Reka buksijaval es ne legyen szukseg semmifele sebeszeti beavatkozasra.

Angelita: Emma is nagyon cuki a kis husi pofijaval. :)

Irdab: Zara is nyugos mikor felkotom magamra, egeszen addig amig el nem indulok lefele a lepcson. Ott mar rajon, hogy tok jo, mert anyahoz kozel van de megis seta lesz. :) Altalaban eleg hamar el is szokott aludni igy. :)
Bizom benne, hogy Zora is megszokja es megszereti majd ezt, mert olyan jo ugy setalni, hogy barmikor adhatok neki egy puszit a fejere meg simogathatom a kis hatat menet kozben. :)

Tundi: Remelem Zsombinal is beall ez a kakilas dolog, mert olyan rossz amikor kinlodni latja a picurjat az ember... :(

Dbea: Nekem is kb 6szor eszik egy nap Zara, de van amikor csak 5szor es olyan is van amikor 7-8szor. Este pedig 6-8 orakat alszik az vacsora utan. :) Ha rendesen fejlodik akkor szerintem semmi ok az aggodalomra.

Niko: Nekem mondta anno a doki is meg a vedono is, hogy ne hagyjam ennyit (6-8 orat) aludni meg 3 orankent etessem... Hat en meg ugy gondolom, hogy en sem szabott idoben eszem, hanem akkor amikor ehes vagyok es en is merges lennek, vagy legalabbis nem esne jol ha felebresztene barki is, hogy egyek. Ugyhogy en igeny szerint szoptatom mar a legelejetol fogva es egyszer sem keltettem fol eddig. Persze a dokinak azt mondtam, hogy 3 orankent etetem es fel is keltem csak hogy ne magyarazzon foloslegesen. Mind e mellett Zara teljesen rendben van, csodalotosan fejlodik, szoval szerintem kar is lenne folkelteni.
De persze mindenki maga donti el, hogy mi a legjobb az o gyerekenek es biztos vagyok benne, hogy Greti kivanni sem tudna jobb anyukat maganak. :)

Fogamzasgatlas: Mi egy picit bajban leszunk szerintem, mivel en gyogyszert nem szeretnek szedni, mert amikor szedtem megszunt letezni a libidom es egyeb gondokat is okozott. Hiaba valtottam gyogyszert ezek a hatasok mindig jelentkeztek, ugyhogy gyanitom, hogy a plusz hormonokat nem turi a szervezetem valami jol. Viszont akkor ugye jon a kerdes, hogy mivel vedekezzunk... ? Gumival? Az jo, ha az embernek alkalmi kapcsolata van, de hosszutavon semmikeppen sem. Meg szerintem amugy is hangulatrombolo... Spirallal? Haaaat, az meg olyan drasztikus dolognak hangzik...
Kedden megyek 6 hetes kontrollra majd megkerdezem a dokit, hogy milyen lehetosegek vannak meg.

Udv,

Orew

orew

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?