Dbea,
az, amikor át is szúrják, az az amniocentézis. Azt szokták rossz kombinált teszt esetén csinálni. Olyankor mintát is vesznek a magzatvízből, zért kell mindenképpen átszúrni.
Az amnioscopiánál felvezetnek egy kicsi csövet a méhszájba, amiben van valami fényforrás is, ahogy linácska írja. Ehhez valamennyire már nyitva kell lenni (nem nagyon), hogy a cső átmenjen a méhszájon. A fényforrás megvilágítja a magzatvizet (vagyis azt a részét, ami a baba feje előtt van). Kívülről belekukucskálnak a csőbe, és ha az átvilágítás során tisztának tűnik a víz, akkor OK, ha színesnek, akkor valószínűleg már meconium van benne. A babák rossz oxigén ellátás esetén reflexesen székletet ürítenek, ezért a meconiumos magzatvíz hypoxiára utal, tehát arra, hogy a méhlepény már nem látja el rendesen.
Én úgy tudom, eléggé fáj a dolog (de biztos lehet ügyesen is csinálni...
.)
Sok helyen azért nem tekintik már jó vizsgálatnak, mert egyrészt fertőzésveszélyes, hogy beledugnak valamit a méhszájba, másrészt akár megrepedhet tőle a burok, ha nagyon nekitámaszkodik a cső (ha ez kombinálódik egy fertőzéssel az az giazán rossz), harmadrészt, ha a baba feje már egész jól be van ékelődve, akkor lehetséges, hogy a feje előtti kis vízmennyiség tiszta marad, és így nem veszik észre, hogy pedig valójában már meconiumos a többi.
Mindazonáltal én Mo-n úgy tanultam, hogy a veszélyek ellenére ezt csinálni kell betöltött terminus után. Persze ha eléggé nyitva a méhszáj hozzá.
De talán a flowmetria és a CTG együtt kiválthatja... Ezt nem tudom, a legfrissebb nézetekkel és irányzatokkal már nem vagyok képben...
Eredetileg nekem is azt mondták, hogy az indítással várnak addig, amíg orvosilag indokolttá nem válik. Akár 2 hétnél is többet...
Aztán most meg azt mondják, hogy a lombik miatt 100% a terhesség kora, tehát ez a 10 napos túlhordás tényleg 10 nap, és ezért nem várnak tovább....
Hát, őszintén szólva én már nem is bánom...
Pár hete, amikor itt többek esetében felmerült az indítás lehetősége, és nagyon reménykedtek, hogy nem kerül rá sor, nem is igazán értettem, hogy miért lenne az olyan nagy baj. Most, hogy nálam is ez van, én sem vagyok elragadtadtva tőle. De nem is igazán tudom megindokolni. Valahogy nem túl romantikus, reggel 8-ra bemenni a motyóval. Én mindig úgy képzeltem, hogy majd éjjel felébresztem a párom, nagy az izgalom, stb...
Na de hát EZ igazán nem szempont... Romantika vs. a baba jóléte.... egy napon sem említhető... Szóval indítsák csak meg holnap. Ha már nem csinálnak amnioscopiát....
Dbea, szerintem kezdjél el paanszkodni a családodnak....
Hogy milyen rossz már az a várakozás, meg ilyesmi - akkor ők kell téged vigasztaljanak meg türelemre intsenek, és talán nem fognak izélgetni. Meg panaszkodhatsz a sok izélgető "ismerős" miatt is.