Hát, biztos kijavítják majd...
Cat, nekem van, hogy csak ennyi egy gyümölcsnap
Bár többnyire eszem mellé magokat is. Délben egy marék olajos sós mag szokott lenni gyümölcsnapon az ebédem. Akkor már bírom másnapig
A csokival meg nem az a baj, hogy kívánom. Igaziból nem is. Egyszerűen ingerültebb vagyok, ha kevés a szénhidrát. Mostanában jövök rá, hogy minden általam eddig próbált nyugtatónál többet ér, ha megeszek valami cukrosat. Sokkal nyugodtabb leszek. Tudtommal semmi baja a cukor-anyagcserémnek, de majd rákérdezek, ha megyek legközelebb bármi miatt a dokihoz, hogy honnan lehet ezt tudni.
És szerintem is lefogyott a vállad is
És nagyon karcsú nyakad lett
Ildi, ha van időd pepecselni, akkor birsalma sajt.
Összedarabolod héjastul, csutkástul az almákat, a hibás részeket kivágod, és puhára megfőzöd annyi vízben, hogy épp ellepje. Elöntöd a levét (kevés cukorral és kicsit felhigítva, akár teával felesben nagyon finom!), és aprítógéppel vagy botmixerrel pürésíted. Az a kancsós mixer nem jó, mert túl sűrű a massza.
Aztán megméred, hány kiló. Felteszed egy lábosban csak a pürét, és folyamatos kevergetés közben addig főzöd, amíg keverésnél látszik a lábos alja, nem folyik a trutyi. Akkor beleteszel gyümölcspüré-kilónként 60dkg cukort, én tettem kevés gyömbért, fahéjat és őrölt szegfűszeget is, illetve diót. Nem darálva, hanem nagyobb darabokban. Mandulát is lehet. mogyoróval nem volt finom. És kb 15-20 percig még forralni kell, addig, amíg szép fényes nem lesz, és a tányérra cseppentve nem folyik el, illetve bőrösödni kezd, ahogy hűl.
Olajozott - vagy folpackos - formákba töltöd, és 2-3 napig hagyod benne, majd kiszeded, és 2-3 hétig száraz helyen naponta más oldalára fordítva szárítani kell, utána folpackba csomagolva mehet a polcra. Én most őzgerincbe és muffin formákba tettem, tavaly meg simán műanyag edényekbe
gyerekkel ne állj neki a massza főzésnek, mert ilyen gejzíres, és fröcsög a forró trutyi néha...
Kompótot úgy csináltam, hogy meghámoztam, kimagoztam a birsalmákat, annyi vízben, hogy ellepje, feltettem főni. A lébe tettem még cukrot - nem túl sokat, 20-30dekát a 7 literes láboshoz kb -fahéjat, szegfűszeget, és egy citromot is belekarikáztam. Egyszer-kétszer át kell keverni, és amint felforrt, elzárni, lyukas kanállal tiszta üvegbe szedni az almákat, feltölteni lével az üveg nyakáig - hely maradjon levegőnek - lezárni, és száraz dunszba tenni. Az üvegeket én a sütőben szoktam csírátlanítani, kb 20 percig 100fokon sütöm őket, meg a tetőket is.
Tegnap én egyébként elrontottam, mert nem zártam el forráskor, és a fele almapüré lett, de így sem rossz.
(Ja, és én a másik lével összeöntöttem ennek a maradékját, és még felöntöttem, ezt nagyon isszák a gyerekek
)