Bondi és Orsi kérésére íme a fini túrógombi receptje!
Sült túrógombóc
Hozzávalók a gombóchoz:
1/2 kg túró
10 dkg cukor
1 tojás
1-2 zsömle, plussz egy pár kanál zsemlemorzsa
1 cs. vaníliás cukor
tej
Öntet:
2-3 dl tejföl
3 ek. cukor
1 tojás
1 cs. vaníliás cukor
Tetejére:
zsemlemorzsa
vaj/margarin
cukor
1-2 db zsömlét annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív. Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül egy tojást és morzsát is hozzáadom. (Annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy jól formálható legyen a massza.) Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm.
Közben egy serpenyőben margarint, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt rászórom az alkotás tetejére.
A receptet erről az oldalról koppintottam, kisebb módosításookal készítettem el (pl nem tettem bele reszelt citromhéjat, sem mazsolát, mert én azt nem tudom a túrógombóc ízéhez társítani, de aki szereti, úgy is elkészítheti):
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=27193755
Szerintem sokkal praktikusabb így készíteni a túrógombócot, mert így tuti nem fő szét a vízben, nem kell leszűrni, nem kell külön öntettel leönteni, csak ki kell szedni a jénaiból és már mehet is a pocakba!
Jó étvágyat hozzá!
Vakuval készült, de a lényeg látszik.