Szia MTünde!
A terhességem ugy indult, mint első terhességemmel, túl sokat hánytam, alig ettem, legyengültem, (akkor is 2x voltam korházban mert kiszáradtam,) most is 2x, ha meg nem itthon voltam, feküdtem, mert annyira hányingerem volt, hogy nem tudtam felkelni igazán, fekve kibirható volt. Persze enni nem ment. Utólag nem csodálkozom, mert előző terhességemnél is az első harmad igy telt, de az elején váratlanul ért, mert nem hittem hogy hasonló lesz, hisz nincs 2 egyforma terhesség, szokták mondani.
Aztán mikor másodszor voltam kórházban most, akkor rendes volt a nőgyógyász, mert hivott pszichiátert, hátha más, lelki oka van annak, hogy a kórházban semmi hányinger nincs, otthon meg 2 napot sem birok ki, mert folyamatosan hányok, még a folyadék sem marad meg...
A beszélgetéskor kiderült, -ismerem magam annyira, hogy szorongós vagyok, sokat izgulok, és ha túl ideges vagyok, az a gyomromra megy rá, és olykor hányok - hogy a szorongás növeli az amugy természetes terhességi hányingert, és ezért hányok sokat. Hajlam illetve hormonok a felelősek...
12. héttől Frontint szedtem egy pszichiáter javaslatára, igy végre tudtam enni, mert már enni sem mertem, annyira szorongtam hogy bennem marad vagy sem egy-egy étel, meg a sok hányás a hátam mögött sem volt egy kellemes feledhető élmény.
Amikor 15. hét felé jártam kezdtek elmúlni a hányingerek, jobb lett a gyomrom, igy elmúlt a sok hányástól való félelmem, amik miatt szorongtam, igy a végére a napi fél gyógyszert (25 mgból) épp el akartam hagyni, amikor teljesen más aggódalmak, félelmek miatt kezdtem el szorongani.
Miután tuljutottam a fizikai nehézségeken, amik az első harmadban jöttek, volt időm rádöbbenni, hogy két kisgyerekért leszek felelős, jó anya leszek e, újra jön egy bezártság itthon, (nem vagyok otthonülős tipus, nem tudok egyedül lenni egy lakásban), hogy fogom beosztani az időmet, hogy minden beleférjem, megint jó egy ideig egy kisbaba fogja "megondani" mit csináljak, sokáig megint nem lehetek NÕ, stb stb stb. Egyrészt a megnövekedett felelősségtől megijedtem, illetve mivel már van egy kislányom (3 éves) tudom mi vár rám, igy előre kezdtem félni.. és előjött a szorongásom, kiborultam, sirógörcs, iszonyú szomorúság gyötört, semminek nem tudtam örülni, üresség, értelmetlenséget éreztem, stb - ezek pánikszerüen jöttek rám. Akkor gyorsan felhivtam egy új pszichiátert, és elmentem, hogy segitsem feloldani a félelmeimet, rájönni vele együtt mitől szorongok, mert akkor megszünnének a tünetek, elhagyhatnám a Frontint (amiből ujra többet kellett szednem, hogy tudjak létezni).
2x voltam nála, de már rengeteg dologra fény derült, többek közt, hogy miért lettem szorongós, (gyerekkor, szülői nevelés) és hogy azért szorongok, mert nincs önbizalmam, stb. Igy próbálom átgondolni a dolgokat, próbálom önbizalmamat összeszedni. Már sokkal jobban érzem magam.
Szeretném összeszedni magam, és elhagyni a gyógyszert már a terhesség alatt, mert gyógyszer ellenes vagyok, de mindenki azt mondta, többet ártok a szorongásommal, mint a Frontinnal, ami már modern gyógyszer, és nem kezdetektől szedtem, hanem amikor már kialakultak a szervek, azaz ezért sem árthatok a babának. De mégis... egy anya mindenért aggódik, hogy nehogy baj legyen. Meg szeretnék szoptatni, és bár azt mondják van olyan enyhe gyógyszer, ami mellett lehet, azt már szeretném elkerülni.
Most 5. hónap telik be 1 hét múlva, de sokat segitett az orvos, és a sok barát, igy pár napja megint kevesebb gyógyszer elég, lehet hogy már jövő héten letehetem, de tudom, nem szabad ezt sem siettetni, illetve erről a gyógyszerről fokozatosan lehet csak leszokni.
Most optimista vagyok, de örülök, hogy erre jártál. Olvastam korábbi beirásodat. Ti most hogy vagytok?
Mónika