Elég szájbarágós recept, a nagyja duma.
Én a kakós piskótához kb. 2 dekányi lisztet helyettesítettem kakaóporral.
Piskóta tortalap készítése
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
Elkészítés:
A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, azonos súlyban legyenek (a cukor nehezebb, mint a liszt).
Munkánkat kezdjük azzal, hogy a sütőt melegítsük elő (legalább 10 percig, 220 °C - on), s helyezzünk a kezünk ügyébe minden eszközt, anyagot, amire szükségünk lesz. Mire végzünk, a sütő is felmelegszik kellőképpen.
A tésztát középes, egyenletes hőmérsékleten fogjuk sütni, kb. 180 °C-on a középső sínre helyezve.
Előkészítjük a tortaformát (vagy tepsit, vagy akár egy zománcozott lábas is megteszi, 3 - 4 literesben megsüthető egy 6-8 tojásos lap), kizárólag csak az alját kenjük ki, ugyanakkorára szabott sütőpapírt helyezünk rá, azt is megkenjük, így sütés után könnyedén le tudjuk húzni a tésztáról. Ha az oldalára is kerül zsiradék, nem emelkedik fel.
A tisztára mosott, friss tojások fehérjét, sárgáját szétválasztjuk.
Legjobb, ha robotgép habverőjével dolgozunk, így biztos, hogy rövid idő alatt alapos munkát végzünk, de ennek híján a hagyományos kézi habverővel is jól boldogulunk.
A keverőtál, habverő legyen zsírmentes, és egy csepp sárgája ne kerüljön a fehérjékhez, mert nem tudunk habot készíteni.
A fehérjéket habbá verjük (pár csepp citromot, vagy ecetet is tehetünk bele, hogy könnyebben verődjön), beleszórjuk apránként a cukrot, tovább habosítjuk, míg jó kemény lesz.
A hab felverése a leglényegesebb része a piskóta készítésnek, kezdetben csak lassan verjük, egyenletesen.
Ezt a műveletet folyamatosan végezzük addig, míg a hab kellőképpen nem lesz szilárd (szinte vágható), és a cukorszemcsék teljesen feloldódtak benne.
A habot nem szabad túlverni sem, egyenletes, sima hab legyen, és ne verjük darabosra.
A tojások sárgáit egyenként hozzáadjuk, tovább verve a habot, majd óvatosan, hogy ne törjük a masszát, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet.
Ezt a műveletet lehetőleg kézi habverővel vagy fakanállal végezzük, ügyelve arra, hogy liszt egyenletesen keveredjen el.Fontos, hogy a fakanál mindig félkört írjon fentről lefelé.
A kikevert tészta állaga akkor megfelelő, ha jól megduzzad habosra, és szinte buborékossá válik a beledolgozott levegőtől.
A keverőpálcáról, habverőről a habot ne ütögessük le a tál széléhez ütögetve, mert ezzel a levegő egy része elillanhat a habból.
A kész anyagot azonnal tegyük be sütni, ne hagyjuk állni. Öntsük formába, egyengessük el a tetejét.
A sütő ajtaját érdemes egy hurkapálcával, vagy más vékonyabb tárggyal picit kitámasztani, hogy a gőz el tudjon távozni, ugyanis gőzmentes sütőben lesz szép magas.
A hőmérséklet ne legyen túl forró, mert a cukor hamar megéghet, a tészta felülete keményen megkérgesedik, a belseje pedig nem sül át. Ezért az első 10 perc után csökkentsük le a hőmérsékletet takarékosabb, mérsékelt hőfokra. Kb. 35 perc alatt készre sül.
Amennyiben úgy ítélnénk meg, hogy gyorsan barnul, sütőpapírral takarjuk le a tetejét.
Több tojásból készült a süteménynél 40-50 percre is szükség van.
A sütőt ne nyitogassuk, főleg a kezdeti időszakban ne, mert összeeshet a tészta, a sütési idő utolsó harmadában már megengedett.
Ha bizonytalanok vagyunk a sütési időt illetően, a befejezés előtti időszakban tiszta hústűvel szúrjunk a közepébe (tűpróba), s ha nem ragad rá a tészta, teljesen száraz marad, akkor jó.
A sütés idejét, a hőfokot mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjével, a recepteknél megadott erre vonatkozó adatok mindig csak irányadóak.
A kész tészta érintésre nem horpad be, rugalmas a felülete.
Amikor kivesszük a sütőből, pár percig még pihentessük, majd a forma oldala mentén éles, vékony késsel óvatosan lazítsuk meg a tésztát, s lisztezett deszkára borítsuk ki. Kicsit mozgassuk meg, hogy a gőztől ne ragadjon le, a papírt húzzuk le róla, majd rácsra téve hűtsük ki, így a gőz szabadon eltávozik belőle.
Csak akkor szeleteljük lapokra, ha már teljesen kihűlt, ezért érdemes előző nap kisütni, a friss lapot nehezebb egyenletesen vágni. Hosszú pengéjű, jó éles kést használjunk, vagy vékony, erős cérnát igazítsunk rá körbe, s a két végét, egymással keresztezve óvatosan húzzuk meg, így szépen el tudjuk szelni vele a tésztát.
Tortafűrészt is használhatunk, különböző magasságra állítva a huzalt, egyenletesen tudunk vele dolgozni, nagyon praktikus.
Ja, és még Nusi receptjéhez: ha legközelebb csinálom, biztos, hogy több Hulalát fogok használni, mert akkor több marad díszítésre. A fél liter annyira volt elég, hogy vékonyan beborítottam kívülről is, és 8 kis bogyókát nyomtam a tetejére habzsákkal. Most nem is kellett több dísz, mivel beleszúrtunk 60 szál gyertyát is