Töltött krokodil
Hozzávalók:
Tésztához:
500 gramm finomliszt (BL55)
100 gramm tejföl
2,5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
1 csomag száraz élesztő vagy 25 gramm friss
Töltelék:
Én tettem bele egy hagymán, olajon átpárolt darálthust sózva, borsozva, valamint párolt zöldséget (borsó, kukorica, répa....), és reszelt sajtot. De végülis bármivel lehet tölteni....sonkával-gombával-kukoricával, de akár édesen is lekvárral.
A tésztát dagasztjuk, kelesztjük, majd formázzuk.
(én a tészta kinyujtását eleve sütőpapíron kezdtem, mert ha már rákerül a töltelék, elég nehéz lesz a kroki, és sütőpaírral együtt könnebb a tepsire huzni)
Egy kevés tésztát félretettem a lábaknak-szemnek, a maradékból egy nagy téglalapot nyújtottam.
A közepére felhalmoztam a tölteléket.
A két oldalán derelyeszaggatóval csíkokat vágtam (3-4 cm), úgy, hogy a két végén hagyjak 1-1 nagyobb részt bevágás nélkül.
Felhajtogattam a csíkokat. Egyszer egyik oldalról hajtottam át a másik oldalra, majd a szemközti oldalról hajtottam egyet.
Az elején lévő részt egymásrahajtottam és jól összenyomkodta,, ez lesz a krokodil szája.
Ezután szemöldököt, szemeket, és 4 lábat gyártottam (a félretett tésztából), és jól odanyomkodtam a kroki testéhez.
Mikor ez megvolt, fogtam egy ollót, és fogakat vagdostam a szájába mindkét oldalt, és a hátát is bevagdostam.
Így kelesztettem még letakarva egy kicsit, majd előmelegített sütőben kb 180fokon 40 perc alatt megsütöttem.
Képek:
még nyersen, de már a tepsin
sülve
megvágva