Csajok!
Higgyétek el, én pontosan ugyanígy éreztem!
Én sem ettem semmivel sem többet, mint korábban. És híztam!
És folyton fáradt voltam, és hullott a hajam. És a hócipőm tele volt saját magammal!
Hogy nincs időm magamra, hogy dagadt vagyok, hogy nincs lehetőségem mozogni, mert örülök, ha leteszem a seggem, miután hazahajtottam a két kölyköt az oviból, plusz párom túlórázik, esélyem sincs elmenni sehová.
Én sem tudtam elképzelni, hogy nem fogok éhenhalni. Súlyosan szénhidrátfüggő vagyok.
Úgy mentem föl a Mensbe, hogy az egyheti étrendem (becsülettel bevallottam mindent!) másból sem állt, mint mézeskenyérből, meggymártásos husiból, pradicsomos káposztából, tejberizsből és hasonlókból. Mert ezeket szeretem.
A zöldségeket utálom, a barnakenyeret dettó, a saláta a lovaknak való. A csirkemelltől megfulladok, olyan száraz, és egyébként is.....
Igen erősen szkeptikus voltam, de mivel a diabétesz előszobájában álltam, nem volt más választásom.
A dietetikus tök jófej volt.
Nem csak azt mondta, hogy mit nem ehetek, hanem azt is, hogy mi az, amit igen.
És minden tiltakozásomra volt megfelelő ötlete.
Szóval nem a szokásos: X kalória/nap és jöjjön vissza, ha lefogyott" jellegű a dolog.
Tényleg személyre szabott a diéta, hiszen átbeszélheted a dietetikussal, hogy mi az, amit hajlandó vagy megenni, és mi az, amit nem. És ő segít, hogy az általad fogyaszthatónak ítélt dolgok segítségével hogyan tudod úgy összeállítani az étrendedet, hogy megfelelő legyen az inzulinháztartásod szempontjából is.
Pl. nem tudom megenni a salátákat, de nyers répát és karalábét nagyon szívesen rágcsálok. Mostanra sikerült találnom pár barna kenyeret, amit meg tudok enni és nem csak malátával barnított műbarna, hanem tényleg rostban gazdag is.
Az sem mindegy, hogy mit mikor eszel és mennyit.
Szóval, higgyétek el, meg fogják találni, hogy hol került homok a gépezetbe.
És nem is olyan bonyolult változtatni.
És ami a leghihetetlenebb: egy percig sem éheztem! Sőt, inkább az volt a nehéz, hogy meg legyen az öt étkezés és mindig megegyem a megfelelő mennyiséget.
Az endokrin tanácsadáson az endokrinológus kiválasztja a számodra megfelelő gyógyszert, mert nem ugyanazt kell szednie egy kicsit túlsúlyos, egy nagyon túlsúlyos és egy nagyon vékony PCOS-nak.
Én a Merckformin XR-t szedtem hosszú éveken keresztül, mert az mennyivel egyszerűbb, ha csak este kell egy szemet bevenni. A tanácsadáson aztán kiderült, hogy ez volt a legkevésbé megfelelő verzió számomra.
De pl. anyunál megállta a fogyás nyár elején, mert a neki felírt Merckformin helyett az ugyanazon hatóanyagú Meforalt írta a háziorvos (tudjátok, OEP miatt a házidokiknak a gép által javasolt legolcsóbbat kell felírniuk). Most, hogy újra a Merck félét szedi, megint elkezdett fogyni.
Ez nem azt jelenti, hogy a Meforal nem jó gyógyszer, csak neki nem volt jó.
Pont ezért vannak a kontrollok, hogy ott átveszitek, hogy hogy állsz, mi változott, mi jobb, mi rosszabb.
Meg persze a diétás fegyelem idővel lanyhul.
Szóval én is elég szkeptikus voltam az egésszel kapcsolatban, de az eredmény magáért beszélt.
7 kiló pár hónap alatt! Nálam, aki soha semmitől nem tudott fogyni!
Sajnos most kezdhetem elölről az egészet, mert az elmúlt 6 hónaban folyamatosan kellett szednem a fogigátlót az endó lestoppolására, aminek meg is lett a következménye.
Saját tapasztalataim alapján a fogamzásgátló komoly tudatmódosító szer. Én legalábbis a hűtő körül hiénáztam tőle állandóan (tudjátok, amikor úúúúgy ennél valamiiiit!
). És nagyon nehéz volt neki ellenállni. Folyton éhes voltam. És a kilók már attól jöttek fel, ha csak ránéztem a kajára.
Úgyhogy diéta indul!
Most, hogy tudom, hogy a dolog műxik, sokkal könnyebb nekifutni!
De az a lényeg, hogy saját kútfőből diétázással többet ronthatsz a dolgon, mint javíthatsz. Főleg Crohnnal súlyosbítva.
Az Inofolictól mit vártok? Sima folsav tartalmú étrendkiegészítő. Persze, ha metformint szedtek, amellé kell, de önmagában nem csinál semmit, max a velőcső záródási rendellenességek (nyitott gerinc) esélyét csökkenti.
Izzi!
Igen, én vagyok a társszerző.
Látod, nem elég tudni, hogy mit kéne csinálni, néha kell valaki, aki elmondja, hogy hogyan csináld.
Sajnos a táplálkozási szokásainkat örököljük és az egyik legnehezebben megváltoztatható dolog.
De a PCOS magától nem fog megjavulni.
Mercket miért nem kell "már" szedned?