Sziasztok!
Kristóf lázas és alszik. Lefeküdt, és elaludt egyedül. Most először használjuk a karácsonyra kapott homlok hőmérőt, sajnos pirosat mutat és 38 -at. Nem tudnám megmondani, hogy mikor volt utoljára lázas.
Nócika
Én meggy levest csinálok és bakonyi pulykaragut rizzsel.
Én Kristófot az ÁEK- ban szültem, Nórit meg a bajcsyban. Nem találtam dokit a Kistarcsaiban, aki elvállalt volna, mikor dokit akartam váltani. Én Pesten laktam, Pesti dokim volt, ezért az ÁEK, aztán meg mikor volt a petefészek mizériám akkor váltottam, így lett Bajcsy, amiben kellemesen csalódtam.
Egy két recept hétvégére ötletnek...
Betyár pulykamell
Hozzávalók: • fokhagyma
• füstölt sajt
• gyömbér
• kömény
• liszt
• méz
• zsemlemorzsa
• pulykamell
• citromlé
• füstölt kolbász
• tojás
Elkészítés: Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 20 dkg füstölt parasztkolbász, 20 dkg füstölt sajt, 2
tojás, liszt, zsemlemorzsa, gyömbér, 2 teáskanál méz, 1 citrom leve,
fokhagyma, köménymag,
Elkészítés:
A pulykahúst felszeletelem. Gyömbér, méz és citromlé keverékével bekenem
és egymásra rakom a szeleteket. Fóliával lefedem az edényt, és a húst
egy napig hűtőben érlelem. Felhasználás előtt a szeleteket jól
kiklopfolom. Sajtból, füstölt kolbászból, tört fokhagymából, őrölt
köménymagból, pirospaprikából 1 nyers tojással masszát készítek, és a
húsokra kenem. Feltekerem a szeleteket, megforgatom lisztben, felvert
tojásban, zsemlemorzsában, és forró olajban kb. 10 perc alatt kisütöm.
Burgonyapürével, céklával, ecetes paprikával és csemegeuborkával
körítem.
Elkészítési idő: 40 perc pácolás nélkül Italajánlat: A pulyka, a
fehérhúsú szárnyasok közé tartozik, ezért fehérbor illene hozzá, de
mivel most kolbásszal készítettük el, jó minőségű, könnyű vörösbort
ajánlunk.
Bemásoltam a receptet úgy ahogy találtam, de én ha még egyszer csinálok nem pácolom be, helyette inkább jól megfűszerezem, mert nekem az hiányzott. A köményt sem tettem bele. Ezt leszámítva a füstölt sajtos kolbászos töltelékkel igazán magyaros kaja.
Csirkemell sonkás sajtkrémmel
Hozzávalók: Hozzávalók:
• 1 nagyobb darab csirkemell
• sült csirke fűszersó
• olívaolaj
• A sonkás sajtmártáshoz:
• só
• bors
• 1 dl főző tejszín
• 10 dkg sajt
• kb. 6 szelet gépsonka
• aprított petrezselyem
• 2 evőkanál vaj
Elkészítés: A csirkemellet felszeleteljük a méretétől függően 3-4 szeletre. Bedörzsöljük sült csirke fűszersóval, majdolíva olajon kisütjük.
A sonkás sajtkrémhez 2 evőkanál vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, belerakjuk a 10 dkg reszelt sajtot, felolvasztjuk. Sózzuk, borsozzuk a sajtunk fűszerességének figyelembevételével. Amikor a sajt teljesen szétolvadt, beleöntjük a főzőtejszínt és az kockára vágott gépsonkát.
A csirkemell szeleteket nyakon öntjük a sonkás-sajtos krémmel, és aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Fűszervajas csirkemell
Hozzávalók: 4-5 db fél csirkemell filé
ujjnyi vastag sajt csíkok
zöld fűszeres, vagy fokhagymás fűszervaj
sült csirke fűszersó
bacon
Elkészítés: A fél csirkemellekre kis zsebeket vágunk, és bele dugjuk a sajt csíkot, majd mellé dugdosunk fél karika fűszervajakat. én mindig kiszúrom a csirkemellet ezért fogvájóval összetűzöm. Pici olajat teszek a tepsibe, baconba tekerem a csirkemelleket, beleteszem a tepsibe és szép pirosra sütöm őket