Bettica!
Én a Zandi PCOS ditéta alapjait tartom.
Tehát: 3 óránként evés és a gyors/ lassú CHok arányára figyelek.
De nincs gr-ra meghatározva. Szóval annyit eszem amennyit!
Bár tény és való, hogy időnként lecsekkolom a VC mat, de szerencsére nagyon kevés kaja van, ami megdobja.
21 hetesen nekem sem volt plusz kilóm (addig ment a 160gros diéta). Be is voltam tojva nagyon, hogy ez nem lesz így jó. De azóta gyarapszom.
(mert azóta nem mérem a grkat! ) De a cukrom nem dobja meg nagyobb adag CH sem! A diabos főorvos nem is könyvelt el GDMnak. De úgy tűnik igaza volt.
Én a 24 -ik héttől kezdtem "kívánós" lenni. "úgy ennék valami finomat" érzés.
Asszem innen is indult a súlybeli gyarapodás.
De én nyitott vagyok 12-15 kgra. A védőnő és doki szerint ennyi jöhet!
Hogy mi ez a hisztéria a kilókkal kapcsolatban???
Megmondom őszintén engem is idegesít.
először is, bárhova megyek szinte mindenhol ez az első kérdés: hány kilót híztál?
Mintha ez lenne a terhességben a legfontosabb dolog.
Én úgy vagyok vele, hogy aki megkérdi annak azért sem mondom meg!
(ez alól kivétel a védőnő. a dokit nem érdekli, ő szemre mér!
és a topik. itt nincs tabu
)
Ha meg nem mondom meg, akkor megy a találgatás!
Elég idegesítő!
Szóval van egy pár elméletem. De ez csak a normális terhesekre vonatkozik! Terhességi diab, vagy magasvérnyomásos, toxikózisos, ágyhoz kötött stb. kismamákra egyáltalán nem vonatkozik.
Egy problémás terhesség nagyon nehéz dolog. FŐleg a kismamának, de dokiknak sem könnyű.
Szóval:
1., vannak nők akik azzal hogy teherbe estek abban a tévhitben vannak, hogy kettő helyett esznek és indul a zaba. ezt hibának tartom, de ez az én véleményem:) Mert sem a nőnek, sem a GYEREKNEk nem jó!!!
2., vannak dokik és védőnők, akik csak a kilók miatt basztatják a szegény ember lányát. Persze értem én, hogy féltik a diabtól, meg a magas vérnyomástól, meg nem jó a szerevezetnek, ha túl sok kilót szed fel terhesség során, de sajnos vannak olyan védőnők, akik nem veszik figyelembe, hogy ki hány kilóról indult és aszerint tartsák soknak, vagy kevésnek a kilókat!
És sokan úgy mennek védőnőhöz, hogy már be vannak tojva, hogy megint lecseszik őket!
Ez is egy rossz hozzáállás.
3., vannak nő tipúsok, akik kurvára félnek minden felesleges kilótól. És borzasztó traumaként élik meg a terhesség alatti gyarapodást! Aztán ha megszültek akkor azonnal vissza akarnak fogyni.
Na ez a hiú picsa kategória, és amondója vagyok, hogy aki így érez, ne vállaljon gyereket! Ez is az én véleméynem!
Senki ne várja el magától, hogy szülés után 6 hétre teljesen visszanyeri eredeti alakját. Mert azért ez messze nem így müködik.
4., a média: nagyon nagy szerepe van és felelősége! Viszont időnként túllihegik az egészet, mert egyébről nem szól a történet, hogy X.Y. "sztár" ennyi idő alatt fogyott vissza, vagy ennyit-annyit hízott. És a sok kismamaának ez a mérce!
Nos, én amondója vagyok, hogy a súlygyarapodás egyénfüggő és minden kismama más.
Mert lehet, hogy van két nő 21-es BMI-vel, de az egyik 180 cm és a másik 160 cm. Ez sem mindegy. Mert a gyerek mérete sem biztos hogy hasonló lesz! Ahogy Csakegy is mondta. Ne akarjanak egy pici nőbe 3,7-es gyereket belediktálni!
Szóval a titok az étkezésben van: mértékletesség!
És a másik titok: egy jó védőnő és doki, aki nem a standardokat veszi figyelmbe, hanem az egyént!
És akkor nincs fölösleges paráztatás és basztatás.
Ez az én véleményem.
Mégyszer mondom: a komplikációkkal tartkított terhességek és kismamák ez alól kivételek. Vagyis az én véleményem nem vonatkozik rájuk.