Sziesztok!
Már egy ideje olvaslak Benneteket, és csak ámulok, hogy mennyit tudtok...
Altatóorvos vagyok, de még így sem volt, és most sem könnyű eligazodni ebben a témában.
A törénetem talán szolgálhat néhány tanulsággal... meg hát jól is esik az embernek a bíztatás, úgyhogy gondoltam billentyűzetet ragadok... Az apropó az, hogy ma "ünneplem" az utóbbi tíz év első normális vérzését...
Na de inkább kezdem az elején: soha nem volt normális, sosem jött 40 napnál hamarabb... mondták, majd "kialakul", a mellem sem nőtt meg igazán... mondták fiús alkat vagyok...
Aztán 23 évesen produkáltam egy 130 napos szünetet, kivizsgálás, hormonprofil, UH... talán PCO, de az UH-on nem látni, fejletlen méh... Hormonkezelések, a mellem meg a többi megnőtt ahogy kell... hát mégse fiús az alkatom...
mentsruálni viszont csak nem kezdtem... úgyhogy fogamzásgátló, több futamban több féle. 25 évesen laparoscopia, aminek során nem láttak cystákat, dehát ez még nem sokat jelent... akkor már végzős orvos voltam, de én is csak utólag jöttem rá, hogy felesleges volt a műtét, akkor még nem gondoltam babára. Utána további 5 év fogamzásgátló, a legtöbbnek volt valamilyen kellemetlen mellékhatása, úőgyhogy néha elegeem lett, és abbahagytam - legutóbb másfél éve. Akkor 5 hónapig nem jött meg, aztán amikor igen,akkor az elállíthatatlan vérzés miatt a műtőben kötöttem ki... Közben már jelentkeztek a PCO egyéb tünetei is: nem lettem sem szőrösebb, sem pattanásosabb, viszont evés után 3-4 órával alig éltem, leesett a vércukrom, újra enni kellett... lehetőleg cukrosat, hogy hamar hasson... szörnyű volt, napi 5-6-szor ettem, híztam 20 kilót... Persze látott diabetológus, endocrinológus... diéta, Merckformin. Nem mondták, hogy nem szabad egyszerre elkezdeni... négy hét vizes hasmenés után már nem bírtam abbahagytam, maradt több mint fél évig a cukor-tészta-édesség-kenyér- stb mentes diéta. Lefogytam, a cukrom helyreállt, a vérzésem nem... Közben Dianét szedtem, amellett jöttek szépen a megvonásos vérzések. A cukrom néha kiakadt, olyankor újra diétáztam, az segített... Így telt el 10 év...
Mostanában szeretnénk babát, így kezdtem el magam beleásni újra a témába. És amire jutottam: a ma elképzelhető (szerintem) legjobb választás a metformin. November óta szedem, a Dianét kis átfedéssel decemberben hagytam abba. A metformint NAGYON FOKOZATOSAN kell elkezdeni, én 2x1/4-del kezdtem, és még így is fájt a hasam tőle... kb. két hetente tudtam emelni, 3x1/4,3x1/2,3x3/4 és csak után a 3x1... tehát majdnem két hónap alatt. Ami még fontos: mindig csak akkor szabad emelni, ha az előző adag már nem okoz panaszt, különben romlik a helyzet, és nem bírod. Most épp egy hónapja nem szedem a Dianét, és ma megjött... hihetetlen élmény volt, 30 éves fejjel éreztem először az elmúlt néhány hétben, hogy úgy működöm, ahogy kell... Fájta a mellem előtte, meg volt féléidőben híg folyás... meg minden ami kell
A cukrom a metformin mellett tök jó, ehetek csokit is, sokkal kevesebb az étvágyam, és fogytam két kilót
Talán tényleg elindult valami... és remélem, hogy az a kicsi ember, aki minket nézett ki magának, és most valamelyik felhőn ücsörögve arra vár, hogy megérkezhessen, értesül róla, hogy jöhet
Remélem nem untattalak benneteket, és remélem, hogy egyre többen jutnak hozzá a metformin kezeléshez azok közül akiknek szükségük van rá...
Már csak egy dilemma van hátra, és ez sem könnyű kérdés: ha összejön a baba folytatni kell/szabad-e a metformint? ...ez még a jövő kérdése, még én sem tudom, mit tennék, vagy mit fogok tenni...
mindenesetre én drukkolok magunknak, és mindenképp jövök még erre, jó lenne Veletek megdumálni ezeket...
Adri