Nelli
Ne aggódj az biztos nem használ. Én azt mondogattam magamban, hogy az éhező afrikai asszonyok is tudnak szopttani, akkor biztos én is tudok. Ami nekem az elején sokat segített az az volt, hogy tényleg befeküdtem az ágyba Balázzsal két napra és amikor csak enni akart adtam neki, és addig hagytam a cicin, ameddig rajta kart lenni. Kb csak pisilni és enni keltem fel. Persze nekem nincs másik két gyerekem.
Még egy homeos bogyó van a közismert Urtica Urens 5ch-n kívül : Alfaalfa D6 szopi előtt 15-20 perccel 3-4 bogyó, ez a tejleadó reflex beindulását segíti.
Az Urtica Urensnél is fontos, hogy max 5 napig szabad szedni,mert utánn apasztani kezd. Öt nap után pár nap szünetet kell tartani. Nekem azt is mondták, hogy az Urtica Urenssel nem szabad együtt inni a laktoherbet, mert kioltják egymás hatását.
És van még két dolog amit én nem próbáltam, de állítólag segít:
Tejserkentő golyócskák:
Hozzávalók (kb. 40 golyó):
250 gr búza, 150 gr árpa, 100 gr zab, egy marék kesudió, 150 gr vaj, 150 gr barnacukor.
Elkészítése:
a gabonát lisztté őröljük, a kesudiót finomra aprítva aranybarnára pirítjuk, ezután hozzákeverjük a vajat, cukrot. 10-15 másodperc múlva levesszük a tűzről, és ha kicsit kihűlt, 3-5 evőkanálnyi vízzel elkeverve 2-3 cm átmérőjű golyócskákat formálunk.
Teakeverék:
40g kerti kakukkfû
30g bazsalikom
80g kecskeruta
50g csalánlevél
50g édeskömény
50g ánizsmag
25g majoranna
ezt össze kell keverni, 1/2l vízbe 2ek., leszürve ízesíthetõ.
Egy másik teakeverék:
-kecskeruta
-bazsalikom
-kakukkfű
-csipkebogyó áltermés
-édeskömény
-csalán
-ánizs
-majoranna
Összeönteni az egészet egy nagy edénybe, összekevered, ebből fél liter forró vízhez 1 púpos evőkanál fű kell.
És végső esetben tápszert (is) fog kapni Brigi, akkor sincs semmi, szépen fel fog cseperedni úgyis. Csak ne stresszeld magad ezen a tejkérdésen, mert az árt a legtöbbet.
Az a baj ezzel a szoptatás dologggal, hogy annak ellenére, hogy legtermészetesebb dolog kellene legyen, annyit okoskodunk-töprengünk rajta, hogy amiatt nem megy. És persze mindenki nyomatja a jórnacsokat, mint én is az imént. De szerinem ténylegnem több vagy kevesebb valaki attól, hogy tud-e szoptatni vagy sem, a lényeg, hogy ne éhessen a baba és szeressék. Nem?
A szüléssel is ugyanez van. Pont most olvastam egy cikket, hogy menniyr fontos a szülsé utáni első óra (az aranyóra
) a kötödés szempontjából. Hát nem tudom, nekem császár volt, így nem volt aranyóra, de Balázs anniyra kiegyensúlyozott baba, hogy jobbat kívánni sem tudnék (de nem is karok, mert ő az én tündérherceem (csak a férjem rá ne jöjjön
)). És anniyra kedves, hogy ha meglát egyből rámvigyorog. Sőt, annyira édes, hogy ha pl fáj a pocija és sír miatta, akkor amikor vígasztalom, akkor két hüppögés között kinyom nekem azért egy mosolyt. Imádnivaló
Szóval a kötödés és az hogy hogyan nő fel a gyerek nem aranyórán (milyen hüly név egyébként is, olyan mintha érettségi ajándéklenne a gyereknek
), meg szoptatáson múlik, hanem a szereteten és a törődésen. Szerintem
Uff. Most annyit írtam, hogy egy hónapig megint nem jövök