Kedves Akron, Rambóka és a PCOS ügyért küzdő fórumozók!
Remélem nem baj, hogy ismeretlenként írok a fórumra, de bízom benne, hogy jól esik nektek a bíztatás és a köszönöm. Főleg az elmúlt napok eseményei után. Elnézést, ha hosszú leszek.
Két éve olvaslak benneteket a PCOS és a gyereknevelés fórumon (most már ritkábban, mert az 15 hónapos kisfiam mellett egyre kevesebb időm marad).
Ezúton szeretném megköszönni, hogy ennyit tesztek ezért az ügyért, és ilyen sok embernek segítetek.
Véletlenül találtam rátok a PCOS honlapon keresztül, amikor az orvosom mondta, hogy valószínűleg PCOS-em van, bár később az ultrahang és a hormonok alapján ezt visszavonta. Viszont addigra én már annyira beleástam magam a témába a fórum és a honlap segítségével, hogy megcsináltattam még jó pár vizsgálatot saját költségemre, és elmentem az MM-be. Akkor már 9 hónapja próbálkoztunk sikertelenül a babásodással. A PCOS-t Tűű doki is csak valószínűsíteni tudta, viszont az inzulin rezisztenciám bizonyított volt, így kaptam metformint. Egy hónap kellett hozzá….és a pocakomban volt a baba.
Azóta 3!!! barátnőmnek tudtam segíteni. Ez csak azért furcsa, mert az utóbbi időben a környezetemben ők hárman szerettek volna babát, és mind a 3 esetben kellett és segített a metformin.
1. Kb. 5-6 év sikertelenség, vetélések és lombikok után Tűű doki rendbe tette a pajzsmirigyét, kapott metformint (PCOS csak valószínűsíthető, inzulin rezisztencia bizonyított), következő lombik sikerült (nála természetes úton már lehetetlen volt a teherbeesés), pár héten belül születnek az ikrei.
2. Tipikus PCOS tüntetek, felvilágosult székesfehérvári orvos, rögtön adta a metformint, két hónap után teherbeesett. A probléma csak az, hogy a doki nem is említette a PCOS-t. Úgyhogy most én próbálom győzködni, hogy nézzen utána, mi ez a betegség, és szoptatás után jó lenne ha visszatérne a metforminhoz.
3. Másfél éve próbálkozott a harmadik barátnőm. Ciklus rendben, hormonok rendben, nincsenek PCOS-re utaló tünetek. Nagyon el volt keseredve, nem tudta feldolgozni, hogy miért nem sikerül, idegenkedett a lombiktól. Győzködésemre elment az MM-be, ahol megcsinálták az inzulin tesztet, ami kicsit volt csak emelkedett, ezért diétát javasoltak, és ha 2-3 hónapig semmi, akkor kaphatott volna metformint csökkentett adagban. Elkeseredett, nem bízott a diétában, egyébként is egészségesen táplálkozott már pár hónapja. Csináltunk egy olyan dolgot, amit nem szabad. Én fel tudtam íratni a metformint. Megbeszéltük, hogy nem valószínű, hogy baja lesz tőle, ha elkezdi szedni. Két hónap kellett a teherbeeséshez….
Azért írtam le ezeket az eseteket, hogy négy ember nevében megköszönjem, hogy létrehoztátok a honlapot, hogy írtok a fórumokra, és Akronnak, hogy van az MM (én személy szerint csak végső esetbe megyek sztk-ba, kórházba, mert ritkán veszik emberszámba a betegeket, ezzel a problémával pedig szinte esélytelen, hogy megfelelő kezelést kapj).
Remélem, hogy a néha jelentkező nehézségek, nézeteltérések nem veszik el a kedveteket, és folytatjátok…
És még egy gondolat a metforminnal kapcsolatban. A 4 esetből 3-nál a PCOS-t csak valószínűsíteni lehetett, vagy egyáltalán nem is volt. Inzulin csak kicsit volt emelkedett (sőt határértéken belül volt, csak arányaiban nem volt megfelelő a többi értékhez képest – ezt most nem tudom világosan elmondani, de Tűű doki jól elmagyarázta, csak nem tudom visszaadni). Szóval lehet, hogy nagy butaságot írok, de szerintem minden teherbeesési problémával küzdő nőnél (ahol nincs egyéb egyértelmű ok), nézni kellene egy inzulint, és adni a metformint, ha az értékek indokolják, PCOS-től függetlenül.
Még egyszer elnézést a hosszú levélért, csak bíztatni szeretnélek benneteket, hogy szükség van a munkátokra.
(Akron 2x1% ment
)
Andi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vandrea75 2009.07.18 20:55-kor.