Moni!
Szóval a dolog nem zárt rendszer, ez biztos. (Nem csak petevezetös méhenkívüli terhességröl hallottál te sem, hanem biztos olyanról is, amikor a hasüregben ágyazódik be, és ott nagyon nehéz is megkülönböztetni, mert nagyon sokáig tud nöni! Ezért is jó, hogy van UH, mert igy rögtön látják, hogy jó helyen van-e.) A petefészek az igen, az zárt, de a petevezetö egy csö, ami egy tölcsérszerüségben végzödik (ezt ampullának hívják azt hiszem). A pete kiszabadulásakor a petevezetö körülöleli a petét, és a csillók segítségével vándorol be.
A petetvezetöben termékenyül meg, majd jut tovább.
Ezért is irtam, hogy ha nincs teljesen elzáródva az elejétöl a végéig, és megtermékenyül, akkor szerintem nem fog visszafordulni, hanem ott helyben ágazódik be, és méhenkívüli terhességet okoz. (Tünetei: kb. a rendes menzesz elmaradása után 2 héttel elöbb enyhe barnás folyást okoz, idövel pedig fájdalmat és erös vérzést, mert a pete nem tud nöni, és feszíti, szétrepeszti a petevezetöt...) Ennek a kimenetele az, hogy elveszti a petevezetöjét.
Persze, az biztos, hogy a hasüregen keresztülhaladvan sokkal kisebb az esély szerintem, mert kevesebb az ideje a spermiumoknak, úgyhogy nagyon jókor kell jönniük.
De azért nem lehetetlen.
A pontosítás kedvéért:
Az endonál nem a vér a gond, hanem azok a méhnyálkahártya darabok (életképes méhnyálkahártya sejtek), amik benne vannak. Ezek tapadnak meg, és a ciklikus vérzésnél véreznek. Különbözö helyekre (méh, petefészek, kismedence) juthatnak a darabok, és különbözö panaszokat okozhatnak. (Pl. a petefészekben a felgyülemlö, eltávozni nem tudó vér okoz gondot, a hasüregben a nyálkahártya terjedése, vérzés és összenövések, a méhben pedig az, hogy erös görcsöket okoz, jelentös vérzéssel.)
Marcsi!
A Closti és a Serophene megnöveli az esélyt, mert szinte biztos, hogy lesz peteérésed (inkább általában attól tartanak az orvosok, hogy nehogy túl sok érjen meg egyszerre, mert a sokas (hármas, négyes) terhességek veszélyeztettek. (Persze jó, ha egyéb gond (elzáródás) nincs.)
Mit jelent, hogy egészséges nö?
Attól, mert esetleg nem elsö pillanatra esel teherbe, még nem leszel beteg. Attól se ha elvesztel egy babát. Ez tragédia
, de nem betegség.
Beteg vagyok-e attól, mert csak egy petefészkem van? Nem, ez egy rendellenesség, amiröl igazán nem tehetek.
Van akinél bevállt, hogy nem jönnek a Babanetre, nekem inkább az vált be, hogy minden bajomat megosztottam, másokat próbáltam vigasztalni, és örültem az örülökkel.
Kriszti!
Hát persze, hogy nem!!!
Edelweiss!
Köszi!
Beszti