Lányok,
mivel sok az IR-es (én is
), írok ide pár receptet, ahogy én szokom a hagyományos ételek variánsát készíteni!
Így - kis szerencsével - a család észre sem veszi, hogy reform-ételt fogyaszt, és mi is ehetünk belőle!
Szilvalekváros derelye ("barátfüle") "IR-módra":
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
10 dkg margarin/olaj/zsír
25 dkg liszt (fele-fele arányban szoktam graham és sima lisztet, de lehet csak graham is)
só
10 dkg zsemlemorzsa (graham kenyérből, otthon is készíthető)
5 dkg margarin
házi (cukormentes!) szilvalekvár
fruktóz (vagy egyéb édesítő) + fajéj a szóráshoz
Elkészítés:
A krumplit megfőzöm, megtisztítom, és összetöröm. Belekeverem a 10 dkg margarint és a sót. Kissé hagyom kihűlni.
Beleforgatom a lisztet és alaposan összegyúrom, míg félkemény tésztává nem válik (ha kell, közben még keverek hozzá lisztet). Kétfelé vágom, és vékonyra nyújtom az egyik felét (a másikat félreteszem). Teáskanálnyi szilvalekvárt adagolok 2-2 cm távolságban egymás mellé a nyújtott tészta egyik felére, majd ráhajtom a másik felét, és ujjal megnyomkodom a lekvárok körül. Derelyemetszővel "kispárnákat" formálok, és lobogó, sós vízben addig főzöm őket, míg fel nem jönnek a víz színére.
Közben a másik vaj-adagot megolvasztom, megpirítom rajta a zsemlemorzsát. Szűrővel kiemelem a párnácskákat és óvatosan beleforgatom (egyenként szoktam) a morzsába. Melegen tálalom, porcukrozva (édesítőzve).
A tészta másik felével ugyanezt teszem, ha soknak találom ebédre (nem kifőzve!) lefagyasztom.
Kb 60 párnácska lesz belőle!
Egy adag: (kb. 10 párna)
Energia: 2080 KJ
Fehérje: 13 g
Zsír: 26 g
Szénhidrát: 111 g
Figyelem:
IR-esek fél adagot fogyaszthatnak egyszerre (ez 5-6 párnácska!)
Jó étvágyat!