Új privát üzeneted érkezett!

[quote="evu"]h írta:evuttp://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,55404&_dad=portal&_schema=PORTAL#ny

Köszi, ide én is eljutottam, de a "Terhességi állományba vételt igazoló orvosi igazolás"-t ki állítja ki a nőgyógyász vagy a körzeti orvos (házi orvos)?

Kép
bogen

Bogi! Nekem a nőgyógyász állította ki a papírt. Mondjuk én a szülés napjától mentem TGYÁSra. Az aszisztens ajánlotta, m így jobban járok... Aztán a munkahelyemen is megerősítették. Amúgy nálunk is én intéztem, a munkahelyem csak ideadta a kitöltendő papírokat.

Teri

KépKépKép
pruci

Bogi..nyomozok :D

en is a szüles napjatol fogok TGYÁSra menni, mint Pruci :wink: most tappenzen vagyok a szüles napjaig. ha kideritettem, irom :D
Vendég

Bogen, remélem nem haragszol, h. belekotty.

ahogy a lányok is írták, ha megteheted szülésig mindenképp írasd ki magad táppénzre, és a szülés napjától kezd csak a tgyást.

összegben a táppénz és a tgyás u.az, viszont az utóbbit csak 168 napig kapod {utána gyed}.
tehát ha szüléstől kezded csak a tgyást, akkor 1 hónappal tovább kapsz magasabb összeget, mintha 1 hónappal szülés előtt indítanád.

remélem érthető voltam.

bocsi még 1x

Marcsi

KépKép
alon

sziasztok,
Holnap lesz a nagy nap, megyünk 12 hetes UH-ra... azt már tudom, hogy val.szeg ez még nem hasi lesz :(, de olyan lökött vagyok, hogy azt nem kérdeztem, hogy éhgyomorral kell menni, vagy ehetek reggel előtte? Húúúúú, én nem tudom, kaja nélkül hogyan fogom kibírni......
Evi, kitartás, nincs sok már hátra, ezt vhogyan még át kell vészelni....
Zsófi, Samu nagyon szép :)
Fatima, Neked is gratulálok Tarekhez, szívdöglesztő csávó lesz nagykorában :)
K.

KépKép
KépKép
kevinszpészi

Evu
Ha még szülés előtt igényled a TGYÁS-t, háziorvos ad igazolás terhes állományba vételről, ezt bevittem a munkahelyemre, ők kitöltenek egy foglalkoztaói igazolást ( a fizudról, biztosítási időszakoról stb.), lemásoltam hozzá a kiskönyvemet, amiből a kiírt dátum a fontos. Ezt a munkahelyem küldi az OEP-nek, de pont ma hívtak az OEP-től táppénz ügyben és erre is rákérdeztem, hogy be kell vinni az eredeti anyakönyvi kivonatot is (tehát a szülés előtt ebből nem látunk pénzt ... jó, hogy lehet korábban igényelni)

en is kerdezösködtem, es, mint latod, Marcsinak 100%-ig igaza van :wink:
Vendég

Kata: miért kellene egy uh előtt éhgyomorra menni????én szerdán megyek. nyugodtan egyél.
kerekpocak

tiszta bolond vagyok, a "vérvétel" szó kimaradt a levélből... szóval az is lesz holnap reggel, és arra vonatkozott a kérdés :) :) :)
K.

KépKép
KépKép
kevinszpészi

ja- értem. azt viszont nemtom. nekem afpvel egybekötött volt/lesz az első labor, h ne kelljen 2x szúrni. :) :) jó fej a dokim :) :)
kerekpocak

Köszi a tippeket és az infókat TGYÁS ügyben! Tudom, hogy anyagilag jobban járok, ha táppénzre megyek, de sajnos az elmúlt években is állandóan gond volt a TB-mel, magánnyugdíjpénztárommal, s a kolléganőm aki most szül szintén és ő elmánt már májusban táppénzre, még mindig nem kapott egy fillért sem, mert a könyvelő egy nagy sz*r, soha nem intéz semmit!
Így inkább most elmegyek TGYÁS-ra, s intézem a papírjaimat saját magam, mert az a biztos - ujjszülöttel pedig már nyugiban vagyok és nem idegeskedem!
Szóval kevesebb így a lóvé kicsit, de én nyugodtabb vagyok, mert én intézem és az a biztos!

Akkor mindjárt indulok is a háziorvosomhoz, hogy megírja ezt az igazolást, aztán majd pótolom postán a születési anyakönyvi kivonatot.
Bár én úgy tudtam, hogy a pénzt folyósítják már erre a hónapra is, csak ha a beadást követő 42 napon belül nem pótolom a szül.anyakönyvi kiv-ot, akkor leállítják... de majd holnap kiderül... akkor viszem be a papírokat az OEP-be, ha ma sikerül a háziorvossal....

Szóval mindenkinek köszi, mégegyszer:)

Kép
bogen

Sziasztok,
vérvételre akkor kell éhgyomorra menni, ha terheléses vércukormérést kért a doki, ilyenkor szúrnak evés előtt, aztán meg kell inni egy nagy bögre cukros vizet, és 2 óra múlva újra szúrnak. Nyilván nem célszerű előtte enni. (Laborkérőn OGTT lehet a felirat.)
Az UHt nem befolyásolja, nyugodtan lehet előtte enni. Ha még kicsi a terhesség, szokták mondani, hogy tele hólyaggal menjetek, mert akkor a húgyhólyag nem takarja el a babát. (Más kérdés, hogy ha nőgyógyászati vizsgálat is várható, és a hasát nyomkodják az embernek, akkor ez mennyire jó ötlet... - de ez csak magánvélemény.)
Én is mától vagyok TGYÁSon, ami elvileg a kiírt időponthoz képest a -28. naptól indulhat, tehát durván a 9. hónap elejétől. Ha van valamilyen lelet, pl. UH, ahol egy konkrét időpont szerepel a szülés várható időpontjára nézve, akkor annak alapján a háziorvos adja a "szülési szabadságos" papírt. Ha még több, mint 28 nap van a szülésig (elvi adat mindig) akkor is ő vesz keresőképtelen állományba, de a nőgyógyász írásos javaslata alapján - ilyenkor sima táppénzes papírt kapsz. A kettő nagyon hasonló nyomtatvány, és mindenképp a háziorvos adja, ezt kell utána a céged bérszámfejtőjének leadni.
Remélem, segítettem valakinek.
zizi
1zizi

Bogen,
szerintem fizetés kérdése, hogy rosszabbul, vagy jobban jársz, ha a TGYÁS a 9. hónaptól indul. OK, erre a hónapra a járandóságod esetleg kevesebb. De ez csak fizetés kérdése, hogy kinél mennyire jön ki a vége!
Azt ne felejtsétek el, hogy a TGYÁS után következő GYED ill GyES már a baba szülinapjához van kötve. Azaz: ha a TGYÁS a -28. naptól indul, akkor egy hónappal tovább kapsz GYEDet, mintha csak a szülinaptól - ugyanis ekkor a GYED idejéből "veszitek el" az időt a TGYÁSsal. (Mert a GYED nem napra megy, heanem a baba 2. szülinapjáig tart.)
Szóval összességében mindenki a saját fizetési adataival számoljon azért utána, és a teljes 3 évet nézzétek, ne csak ezt a hónapot.
z
1zizi

Kedves Evu,
úgy látszik, ezek a Vandák már csak ilyenek... A mi Vandánk is őrületesen rúg, meg ugrál, így nálunk csak per "Kenguru" vagy "Kanga" emlegetődik...
Ja, és az én pocakomnak is a jobb oldala áll előrébb, de jóval.
z
1zizi

cukorterhelés: a jánosban nekem nem így volt. 1x szúrtak, zsömlét és tejet kellett ennem- innom és 2 óra múlva bemennem h 1x vegyenek vért. szal a cukros dolog nem általános.
kerekpocak

Na, ma voltam a házidokinál és meg is csinálta a TGYÁS-os papíromat, szerdán viszem is be az OEP-be, mert nem bízok a könyvelésünkbe, már az elmúlt években jártam párszor pórul, mert hónapok múltán sem küldték tovább.
Kisajtoltam a munkáltatói igazolást is, remélem mást nem kell vinni!!!

1zizi
: ezek szerint ugyanakkorra vagyunk kiírva, mert nekem is a szüléstől visszaszámolva ma van a 28. nap! Még a végén találkozunk a kórházban!!!
Te hogy állsz a kórházi csomival és minden egyéb izével? Én nagyon halogatom....

A terheléses cukor nekem sem cukros víz volt, 2 zsemle+kakaó és 1 óra múlva újra vérvétel a Jánosban, tehát tényleg nem általános:)

Na további szép estét!

Kép
bogen

1zizi: kb.3x elolvastalak, mire megértettem, de asszem sikerült. :lol:
szal én abból indultam ki, h. az tgyás-om és \vagy táppénzem lényegesen magasabb volt, mint a maximum GYED.
önző módon úgy gondoltam, h. ez mindenkinél így van szal fel sem merült, h. másnál máshogy is lehet, de köszi Bogenék nevében, h. erre így külön rávilágítottál, h. kivételek mindig vannak.

cukorterhelés: nekem is tej+zsemle volt.

Marcsi

KépKép
alon

Jó reggelt mindenkinek!

Ma végre erőt veszek magamon és össze kell, hogy készítsem délután a kórházi csomagomat, mert nagyon halogatom!
Most indulok kismama jógára, aztán az okmányirodába... Ahhoz képest, hogy azt hittem, ha majd nem dolgozom mennyi rengeteg szabadidőm lesz, hát így is ugyanúgy elrohan a nap :cry:

Kép
bogen

jo reggelt :wink:

en is összeszedtem minden erömet(nem erzem ma magamat valami jol)es összerakom a korhazu pakkot..mar teleraktam a divanyt mindenfelevel..most betaskazom 8)

mindenkinek szep napot, pusszancs
Vendég

csajok, mielött tulmisztifikalom a helyzetet, gyors kerdes inkabb: a szülöszobai csomag kb kesz:
haloing,
innivalo,
papucs,
zokni,
tena fix,
textilpelus,
bugyi,
betet,
nedves törlökendö
-ami meg hianyzik: csoki, szölöcukor, fenykepezögep, gyümile.
igy jo?

a nagy taskaban
van:
haloing, pizsi
bugyi
tena fix
tena lady betet, normalis betet
fogkefe, fogkrem
tusfürdö
köntös
fürdöpapucs
zokni
szopis melltaro, melltartobetet
textilpelus
ujszülött pelenka
wc papir, zsebkendö
törölközök
viz
hajgumi
kerdes: kell cumisüveg? cumi? a babat a sajat ruhajaba öltöztetik vagy korhaziba?kissapkat, kiskesztyüt vigyek en?

iratok egyertelmü. na igy kb jo lesz?

help... :wink:
Vendég

sziasztok,
Ma voltam 12 hetes UH-on, mindkét törpe jól van, az egyik 60 mm, a másik 54 mm, a doki szerint ekkora különbség normális. A BPD 21 illetve 19 mm, ez nem tudom micsoda, és az NT nem ábrázolódik. Ért vki ezekhez a szakkifejezésekhez? :)
Én eddig 2,5-3 kg-t híztam, vissza kellene kicsit fognom magam, de nem nagyon megy, nem csillapodik a farkasétvágyam :(. De jövő 7en megyek a dokimhoz, lehet, hogy ha ő leteremt, egy kicsit sikerül visszafognom magam :)
Szép napot mindenkinek!
Kata

KépKép
KépKép
kevinszpészi

BPD=fej keresztirányú átmérője (két halánték közt)

Kép
niki30

Vani baby agyikoja :D
Kép Kép
Vendég

Na, most értem haza az ügyintézésből és most fogok nekilátni a kórházi csomagnak!
Te hogy állsz vele Evu?
Néztem a listád, szerintem majdnem tökéletes, de némi észrevétel! (Legalább én is átgondolom - mert nagyon összevissza van nekem mindez a lakásban)
A babának kórházi ruhát adnak, csak a hazahozatalra kell vinni egy garnitúra rucit, de én azt csak összekészítem aztán majd behozza a párom utolsó este...
Cumisüveg elvileg nem kell, mert vagy mellre teszed vagy ha nincs tejci akkor ők adnak cukros vizet ... én azért viszek mellszívót és az ahhoz tartozó cumisüveget.
Viszont ami kimaradt a listádból és szerintem fontos hogy vinni kell egy csomag nadrágpelenkát, hisz napközben mi tesszük tisztába meg minden, ha jól értettem a szülésfelkészítőn, tehát viszek popsikrémet is, meg popsitörlőt.
Meg én vettem a WC-re ilyen fertőtlenítő ülőke izét... biztos ami biztos, nem tudom milyen erőben leszek, s ha rá kell ülni...
Meg azt hiszem vinni kell magunknak poharat, tányért, evőeszközt - de ebben nem vagyok biztos! :roll:

Te hány hálóinget viszel?
Viszek egyet a szülésre, meg még egyet pluszba bentre... az szerinted elég?

Na, nem fecsegek tovább, neki kezdek a pakolászásnak! :wink:

Kép
bogen

De jó Nektek csajok, hogy már itt tartotok!!! :) :) :)

KépKép
KépKép
kevinszpészi

Bogi!

pelus Vanonak elrakva, elfelejtettem beirni a listaba :D
haloinget szüleshez adnak(ha jol tudom :shock: ) en 2 valtas pizsit es 2 haloinget tettem be-bizti ami bizti alapon
pohar, tanyer, evöeszköz-majd az utolso pill.ban teszem be
nekem mellszivom nincs-azt tanacsoltak, hogy akkor vegyek, ha szükseg van ra, azt pedig csak a szüles utan fogom latni
a cumisüveg benne volt egy kelengyelistaban, ezert kerdeztem, mert en (egyelöre :? )nem latom ertelmet..nem is raktam el
apanak papucs stb majd ha megyünk
tehat korhazi ruciban lesz Vano, akkor tenyleg en is kikeszitek elöre itthon mindent, majd Laci behozza :wink:
popsitörlö elrakva, popsikremem nincs meg..abbol te milyet viszel?
Vendég

Kevinszpészi :wink: neked is olyan gyorsan elszall majd az idö-meglatod :wink:
Vendég

Sziasztok!

Belekotyognék..vigyetek több hálóinget. Szüléshez adnak bentit az igaz, de le is kapják rólatok utána. Én 3-at vittem, de így is haza kellett küldenem mosni, mert véres lett véletlen. Elég rendesen dől a vér az első napokban.
cumisüveg: én vittem cumisüveget, jobb, ha saját van és szerintem már előre írjátok rá a gyerkőc teljes nevét, mert az enyémet is elvarázsolták.
wc ülőkét vigyetek, mert nem lesz erőtök "állva" pisilni, kénytelenek lesztek ráülni.
Úgy látom ennyi kérdéses téma volt.

Edis

Kép
ediske

köszi a tanacsot Ediske :D maris beraktam meg egy haloinget :wink:

akkor megis cumisüveg? :?
Vendég

evu: szerintem vigyél cumisüveget! Csak az esetleges szájpenész elkerülése végett.

Edis

Kép
ediske

Evu: bocsi, én is belekotyogok, de tényleg vigyél cumisüveget, mert ha esetleg beadod Vandát éjjelre, akkor tutira fel fog kelni, és valamit biztosan fognak neki adni, és inkább a saját üvege legyen, mint bármi. Rucit elég ha apa visz be, mikor jöttök haza. És ami még nekünk anno kellett, babának popsikrém. Ha nem ír receptet a dokid, akkor a sudocremet tudom ajánlani, nagyon jó, mi csak azt használjuk!! Babót pedig benn öltöztetik, nem kell saját, csak hazajövetelkor. Azért sem kell saját, nehogy elkeverjék fürdetésnél.

Kép

Kép
b79andi

Evu: Látom jó kis helye lesz Vandának. Csuda jól megcsináltad!!!! Édes ez sárga zebrácskás ágynemű!!! :lol: :lol:

Kép

Kép
b79andi

Ediske, Andi!! ertettem :wink: a magyarazat teljesen erthetö, cumisüveg mindenkeppen el lesz rakva!!!! köszönöm!!!
Vendég

Andi, köszi az agyiko-bokot :wink: meg jön az oldalara zsebes tarto, ha anyukam megvarrja :wink: alakulgatunk :D
Vendég

Evu: kell is kicsit igyekezni úgy látom. :wink: Lassan 37. hét :lol: :lol: Anyukád is igyekezzen. :wink:

Kép

Kép
b79andi

holnap 37.. :shock: :shock: :shock:
be vagyok azert tojva :?
:wink: :wink: :wink:
Vendég

Az megnyugtat, ha azt mondom, hogy megszülni a legkönnyebb??? :lol: :lol: :wink: :wink:

Kép

Kép
b79andi

Ja, és utánna már nincs min gondolkodni. És még betojni sincs idő. :wink: :lol:

Azt hiszem, jól megnyugatattalak. :roll: :lol:

Kép

Kép
b79andi

igen, elhiszem egyebkent, hogy nem a szüles a legnehezebb..de most az a legismeretlenebb terep :shock: :wink:

aztan meg sodrodunk az arral...aaaaaaaaaaa :lol:

ilyenkor azert irigyellek am benneteket, mert ti mar tul vagytok rajta :wink: jaj...holnap reggel CTG, remelem lesz uh is, jo lenne a mehlepeny helyeröl nehany info :shock:
Vendég

Izgik ezek a vizsgálatok. Nincs benned, hogy lehet ez lesz az uccso??? Szerintem az a fontos, hogy ne izguljon az ember lánya semmin, mert a baba és az anyatermészet, no és a doki úgyis mindent megold. :wink:

A kiságy végében az a csíkos egy takaró? De jó!!!! Honnét van?

Kép

Kép
b79andi

izgik am :D hat en eleg izgulos vagyok, es föleg erzekeny..nehezen veszem pl, ha a korhazban(ahol persze rajtam kivül mindenki mas is fontos)nem fogok kellö figyelmet kapni..mostanaban sokkal hamarabb elsirom magamat pl. ha valaki ugy szol hozzam, hogy nekem az nem tetszik..ezt nehez kezelnem pl. :shock:

bizom a termeszetben es a szakemberekben 8) jaj, meg a porontyomban is, hogy együtt fog müködni velem :wink:

igen, az egy pihepuha takaro, Brendonos, par honapja vettük kuponnal, igy jo arban volt :wink: van meg egy masik szinben is a babakocsiban :D
Vendég

Fú, nagyon jól néz ki. Látszik, nem vagyok egy nagy brendonos, sem babamagazinos meg ilyesmi. Lehet, hogy most kár. Nagyon tetszik a takaró. :lol:

Hát, úgy tűnik, nekem mára ennyi volt a kimenő. Felébredtünk. :cry: :lol:

Kép

Kép
b79andi

Vendég

Hát, én most készültem el a csomival, úgy-ahogy!
Betettem tanácsotokra cumisüveget, bár még a napokban azt ki kell főzzem! Holnap meg veszek alkoholos filcet és rávésem babóka nevét!!!
Hálóingből is rakok akkor még be...
Popsikrémet én még nem raktam be, mert a gyerekorvos már megírta előre a recepteket és van benne popsikrém, majd a szülés után a férjem azokat kiváltja és akkor az is lesz.
Olyan furi tényleg, hogy már mindjárt itt az idő... Evu: azért jó lenne ha találkoznánk bent szülés előtt/közben/után!
Én is nagyon érzékeny lettem, minden rosszul tud esni, sírva fakadok olyanokon is, ami máskor fel sem tűnik - szóval ezek a hormonok lesznek!

Kép
bogen

Evu: Ja, mellszívót én sem vettem, szerencsére kaptam kölcsön! Viszem, aztán jó lenne ha nem lenne rá szükség :lol:

Kép
bogen

Majd szülés után figyeljétek meg, hogy mennyit fogtok sírni. Én az első héten RENGETEGET sírtam...mindenen. Mondjuk én nagyon sokat voltam egyedül és kezdő anyaként elég nehéz volt. A Kornél rengeteget dolgozott az első két hétben, szerencsére már többet van itthon.

A cumisüveget bent is kifőzik, ha megkéred. Én is így csináltam, mert mire beérsz az már nem lesz steril.

Edis

Kép
ediske

ediske: És nem keveredik el a cumisüveg, ha odaadom kifőzésre?!

Hát, pedig azt hittem ez a sírós időszak véget ér a szüléssel! Az én párom sem lesz itthon velem, munkából 18.30 mire hazaér, a nap jelentős részét egyedül fogom én is tölteni :(

Kép
bogen

Sziasztok Lányok
mi november 4re vagyunk kiírva... Tényleg találkozunk? Jó lenne pár ismerős ... hm... most írjam, hogy "arc"? (na jó, esetleg veszek egy textilfilcet, és ráírom a hálóingre hogy zizi - hátha valamelyikőtök megismer... :lol:
Írtátok, hogy sokat lesztek/vagytok egyedül... Hogyan oldjátok meg a bemenetelt, ha "üt az óra"? Ugyanis én is egyedül leszek, de teljesen, a papa külföldre megy (szegénynek muszáj), én meg maradok itthon a 3évessel... mondjuk jön anyukám, és Botonddal ő marad, de nekem még akkor is be kell jutnom valahogy egyedül - és attól cidrizek, hogy ha mentőt hívok, akkor az nem a Jánosba fog vinni, hanem a SOTEra, mert hivatalosan én oda tartoznék. Ugyanakkor itt a kocsi az udvaron, de hát... nem tudom, bele merek-e ülni. (Esetleg anya nem enged...)
Meg azért annyira nem is biztos, hogy belevaló vagyok... Meg nem nézne ki hülyén, hogy "na jöttem szülni, mutassák meg, hol nem lesz útban a kocsi...." :oops:
Szóval akkor a cumisüveg komoly? Tudjuk mivel sterilizálnak? Mert ha vegyszerrel, akkor lejöhet az alkoholos filc... :( ...esetleg üvegfesték...?
Jaj, csajok tökre belém állítjátok a frászt... még a hasam is bekeményedett... Na, megadom magam: fürdetés után összerakom a kórházi cuccot. (Ja, szerintem tegyünk bele valami szilárd eledelt is, pl. egy csomag nápolyit, vagy ilyesmit. Nekem legutóbb jól jött, mert pont nagyon messze volt a következő abrakoltatás - egy csomag szőlőcukor nálam csak olaj a tűzre, ha éhes vagyok...)
zizi
1zizi

...hátha valakit érdekelnek az eszmefuttatásaim...
Szóval nem akarok nagyon okos lenni, tudálékos még kevésbé, de ne izguljatok a szülés utáni "sírós" időszakon. Ez teljesen normális, úgy hívják, hogy gyermekágyi depresszió, és mindeki átesik rajta. Második babánál állítólag erősebben jelentkezik. De 1-2 hét alatt vége. Szóval nehogy valakinek lelkiismeretfurdalása legyen, ha "nem örül eléggé" a babának! Attól nem rossz anya!!! Az anyai ösztönök kialakulásához is kell egy kis idő. Van, akinél ez még szülés előtt kialakul, és akkor nyerő, de van, akinél csak a depi elmúltával - addig nem nagyon tud mihez kezdeni a törpével, hülyén érzi magát, ha beszélget vele, stb... de amúgy meg olyan anyatigrises a hangulat, hogy ha valaki nem néz elég szépen a gyerekemre, akkor esetleg meg találom tépni... Szóval picit vegyes az eleje, és szerintem azért jó, ha ezt előre tudjuk, mert akkor utólag nem teszünk magunknak szemrehányást, és átvészelni is könnyebb...
Engem pl. a kedves rokonok azzal b...piszkáltak, hogy "puszild már meg! na miért nem puszilgatod már?!" - amitől jobb kedvem nem lett, ellenben őket szerettem volna felrugdosni... Aztán nagyon hamar mondtam, hogy ebben az influenzás időszakban (az is ősszel volt) inkább ne látogassák a picit, csak telefonáljanak. Érdekes módon ezt hajlandó volt mindenki betartani, és mit tesz Isten, meg egy kis nyugalom együtt: kb 2 nap múlva újra tök nyugi voltam, és minden rózsaszín volt, nehézségek nyomtalanul eltűntek, de lehet, hogy nem is voltak, stb...
Bocs, hogy ilyen bő lére engedtem a filozofálgatást, csak annyit szerettem volna tanácsolni, hogy fogadjátok el Magatokat olyannak, amilyenek vagytok, és higgyétek el, a legszuperebb anyuka mindenki a kezdet kezdetétől, nem pedig azzá válik - csak ne engedjetek senkit belebeszélni --- :D velem az élen...
1zizi

lányok: nekem SEMMILYEN sírós időszakom nem volt!!!!

EGYÁLTALÁN.

zizi: nincs egy barát aki bevinne a kórházba?? taxi?
kerekpocak

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?