Cas
Szegény Sebi jobbulást neki! Myra írta a nurofenes fecskendőt, nektek van olyan? Vagy adjak nektek egyet?
Szilvi
Melyik csütörtökről van szó?
Boglárka
Gyere talira és segédkezz, főleg nekem, mert én béna és türelmetlen vagyok az ilyenekhez!
Myra
Jó kis témát dobtál fel, úgy érzem legalább úgy megírták a többiek a véleményüket, mint anno nekem a bölcsitől való óvásomkor (szarul esett, de be kell látni néhány dolgot).
Néhány saját véleményem: verekedés, én soha nem neveltem erre Korit, csak hát a talikon Koritól mindenki mindig elvett mindent (méretileg a legkisebb). (Ezen a téren pedig nekem az a nevelési elvem, hogy ha valaki játszik valamivel azt ne vegye el, ellentétben a többiekkel!) Ebből jött ki Koriból az, ha tőle elvesznek valamit akkor azért harcol (foggal, körömmel). Verekedésről a véleményem: szerintem nem jó dolog, de pl.: az esések sem jó dolgok. Ha Kori felmászik a székre és leesik, akkor egyszer csak megtanulja, hogy ne másszon fel. Ha mindentől megóvnám avval a gyerekemmel csesznék ki, szóval ha kell "verekedjen", vagyis védje meg magát. Azt írtad, hogy nem akarod, hogy Lilla szokása legyen a verekedés. Nem hiszem, hogy az lesz, de ha igen, akkor ahogy több esze lesz, és ti szülők elmondjátok, hogy az nem jó, változni fog - szerintem. Amúgy azt hiszem normális ember vagyok, pedig irtó rossz (kétszer is elmentem világgá, és a Hármashatár hegyen találtak meg), akkor még nem ismert szó volt a hiperaktív, de én az lehettem, és mégis egy normális ember lettem (bölcsis is voltam). Az tuti, hogy még most sem vagyok egy ücsörgő típus (nem ülők le egy 1,5 órás filmet megnézni, nem szoktam könyvet kiolvasni együltőmben, stb.). Itt a hegyen nőttem fel, szinte egész nap az utcán voltam a fiúkkal, gondolhatod miket tanultam (nem volt lány itt a hegyen). Na igen az oviba egy kisfiúval állandóan eljátszottam csukd be szemed, nyisd ki szád, adok neked cukorkát, helyett földet tettem a szájába. Félreértés ne essék, ezt nem büszkeségből írom re, csak azért, hogy mégis normális vagyok, legalábbis annak tartom magam (azt hiszem van önkritikám).
A dadusokkal beszélve, és sok más vélemény is elhangzott, együtt 3-4 évesen játszanak a gyerekek, vagyis a Lilla korosztálya még nem. Mesélted, hogy ott volt egy ismerős 6 éves gyereke, és milyen jól elvoltak. Na igen, a szomszédban van egy 7 éves kislány, Kori imádja és tényleg jól eljátszanak, DE máshogy "játszanak"nem úgy mint a kortársaival! Ha jól vettem ki a szavadból ez egy egyszeri dolog volt. Kori szeptemberben minden nap együtt volt Brigivel, és napok múltán már változott az együtt játszás! Arról szólt a dolog, hogy Brigi sokkal okosabb, mintha a tanítója lenne, nincs vita, figyeli amit csinál. Amúgy én is azt tapasztaltam, hogy Kori az idősebb gyerekekkel jobban el van. Kori csoportjában 2 vagy 3 gyerek van, aki már elmúlt 3 éves. Elvileg húzó erő lehetne, de én nem ezt látom, vagyis annyit nem töltöttem ott, hogy ezt láthassam.
Aranyhold említette a szabályokat: na ez engem szíven ütött, és én is csak azt láttam, hogy mindent úgy csinálnak, hogy a dadusoknak jó legyen. Pl.: az tök idegesített, hogy kb. negyed órát egy helyben kell ülniük, amíg megisszák az üdítőt. Azért idegesített, mert mi Korival nem vagyunk egy ücsörgős típusok. De belegondoltam, egyik gyerek megitta és elmegy játszani, megindul a másik gyerek, aki esetleg még nem itta meg, de a kezében van a pohár, stb. Szóval be kell látni, hogy ez az ő kényelmük, de egyben a gyerekeké is. Ha egyfolytában avval lennének elfoglalva, hogy itt-ott összeszedjék a poharakat, felmossák, akkor itt már nem a "gyerekfelügyeletről" van szó!
Ami engem még kiakaszt, hogy kértek egy "fogalmazást" a gyerekről, adtak hozzá sémát. Mire figyeljenek: leírtam, hogy ne hagyják sokat sírni, mert hányni fog. Ehhez képes az első nap, amikor otthagytam és láttam az udvaron sírni, nagyon elkeseredtem.
Bölcsiben még nem tetszik, hogy a beszoktatás szerintem nagyon gyors ütemben akarják véghez vinni, holott nem hajt a tatár, nem állok maholnap munkába.
Óvoda: nem vagyunk tisztába a szabályokkal, vagy ennyire különböznének a bp.-i és vidéki szabályok? Családban van óvodavezető (Nyíregyházán) és azt mondja az nem igaz, hogy szoba tisztának kell lennie a gyereknek.
Kika honnan tudtad meg, hogy melyik a legjobb bölcsi a kerületben? Ahány emberrel beszélek (anyukák, védőnők), annyi félét mondanak. Bölcsis témában teljesen egyet értek! 100% ez játszódik/dott le bennem! A legfontosabb: nekem is sok problémám van néhány dologgal, de a lényeg, mégis az, hogy ha Kori jól érzi ott magát, akkor félre kell tenni a kitöréseimet, és a jól beolvasok c. dolgaimat. Tényleg az van bennem is, ami Kikában, mindent az itthoni dolgokhoz hasonlítottam.
Kukkolás: nekem is ezt mondták, ha lebukok rosszat teszek, mert ez azt jelentheti, hogy nincs bizalmam a dadusok felé. Holott nem is csak ezt figyelem! És megint csak Kikának van igaza, nekem sokkal nehezebb ez az elszakadás, mint Korinak. Néhány percig sírás, aztán tök jól elvan! Nehéz ezt feldolgozni! Én is túlzottan magamhoz bilincseltem a gyerekem, már csak azért is talán, mert soha nincs, nem volt segítségem (21 hónapja összesen max. 5-8 órát voltam nélküle).
Na én is befejezem a kis regényem a bölcsiről, bocsi, de ezek így kijöttek belőlem is.