Sziasztok!
Csecsemősnővér és Bébicsősz,
Ugyan már rég nem aktuális a topik, de nosztalgiából időnként beleolvasok. Nagyon örülök, hogy VÉGRE a "másik oldal" is jelzi jelenlétét és kifejezi véleményét egy jobban működő és közvetlenebb kapcsolat érdekében!
Általánosságban mindenről az a véleményem, hogy a vélt/valós sérelmeket azonnal a helyszínen kell/illik tisztázni és rendezni, utólagos egymásra mutogatásnak semmi értelme. Személy szerint mindig így cselekedtem,
5 év alatt 3-szor szültem a Margit Kh-ban. Pont ma 5 évvel ezelőtt a első babámat:-)
A legelső szülésemet, majd utána a babámmal a PIC-en való tartózkodást éltem meg a legnehezebben/érzelmileg leginstabilabban. Utóbbi 2 szülésemen már semmi komoly negatívum nem maradt meg bennem, "kellemesebben" teltek az ott töltött napok. Hát ez nem is csoda, tapasztaltabb "margitózó" lettem:-))
Így Zseppymanó véleményével mindenképpen egyetértek. Mert minden elsőszülő anyára hirtelen tör rá a boldogság,kétségbeesés, felelősség, tehetetlenség érzése a babájával, a jövővel kapcsolatban, amire az embert a könyvek soha nem készíthetik fel. Mindannyian tudjuk, nem is kéne kihangsúlyozni, de mégis, mert tényleg ebben rejlik a rossz kapcsolat kialakulásának lényege főleg anya és csecsemősnővér között: terhességgel/szüléssel járó hormonális változások a velejáró fizikai és lelki megterheléssel óriási hatással vannak az anyai szervezetre (meg kicsit az apaira is:-). Kivéve az enyémre, de ezt az EDA hosszútávú és jótékony hatásának tekintem :-))) Szóval fő kiváltó ok alapból az anyák problémásabb viselkedésére.
Azonban az eü. ezen területe is óriási lelki megterhelés az ott dolgozóknak is, erre a hivatásra is születni kell. Kivételes emberek azok, akik mindennap felülkerekednek a testileg fáradt, lelkileg ingatag anyukák "ostromán". Jogosak/nem jogosak legyenek is az incidensek.
A anyának is lehet rossz napja és az átlag ezt nem tudja nem kimutatni. Kezelni persze intelligens emberhez méltóan kéne és lehetne is a nézeteltéréseket, de erre nem mindenki képes fent említett "belső zavar/kavar" miatt. Meg egyéb személyiségbeli okokból, de hát ilyen emberek megnyílvánulásait egyébként is félre kell tenni minden más területen is.
A nővér viszont NEM teheti, hogy elege legyen a hülyének látszó kérdésekből és viselkedésekből. Ez egy ilyen munkakör, ezen nincs mit ragozni. Szerintem problémakezelést is kéne tanítani a csecsemősöknek és tréningeket tartani, hogy jobban bírják a kiképzést élesben:-) Pl. egy hét csereműszak egy idősek otthonában. Az valszeg elég kemény lenne, hogy jobban állják az anyukák kitöréseit:-))
Poént félretéve talán több empátia, türelem és lazább felfogás hiányzik azokból, akik az anyukák "célpontjainak" érzik magukat és tényleg azzá válnak.
Jó ötlet, hogy a kórházi előadásokon jelen legyen csecsemős is, hiszen "ismerős" arcok elősegítik a későbbi bizalom kialakulását és viták elkerülését.
Az osztály falait meg lehetne frissíteni újabb babás képekkel, majd azok tartják a falakat össze, ha kórházbontásra kerülne sor...:-)
Viki