Sziasztok!
Judit!
Üdv a topicban! Köszi a gratulációt! Bori 11 hónapos volt, amikor kistesó kopogtatott.
Autósülés ügyben:
Nekünk eddig Play autósülésünk volt, ami q drága (45ezer volt egy éve), de használható mélykocsinak is, rászerelhető a babakocsivázra, és autósülésnek is. Azért ilyen drága, mert egy dologban többet tud, mint az összes többi ülés: egészen vízszintesig dönthető (három fokozata van egyébként), így kíméli a baba hátát. Ez ugye még az elején fontos, mert a babát akkor is autóztatja az ember, közben pedig szegény összecsúszik a kagylóülésben.
Menetiránynak háttal köthető. Asszem, két márka van, ami ezt a koncepciót tudja: a Play (spanyol, ha jól emlékszem) és a Mutsy (holland). A
www.mutsy.nl-en meg is lehet nézni.
Mi most váltottuk le ezt az ülést, mert Bori kinőtte.
MaxiCosi mellett döntöttünk. Bennem is felmerült, hogy minek olyan ülést venni, ami 0-18 kg-ig jó, ha van olyan is, ami 0-36 kg-ig használható, de azt mondták a boltban, hogy azért lényeges különbség van a két típus között.
A 0-18-asok sokkal fixebben rögzíthetők, tehát biztonságosabbak. Meg is mutatták, tényleg elég meggyőző volt, a 0-36-osoknál csak átfűzték az övet, oszt kész.
Nem értem ugyan, hogy mi a logika ebben. Bori az első gyerekünk, tehát tapasztalatom nincs a témában, de azt gyanítom, hogy 2 avagy 3 év múlva is ragaszkodni fogok hozzá, hogy a lehető legbiztonságosabban legyen bekötve.
Azt is mondták még, hogy az árkülönbség főleg abból adódik, hogy mennyire masszív az ülés váza (mennyire bír ki egy komolyabb balesetet deformálódás nélkül) és hogy mennyire jó a mechanikája (értsd: mennyire könnyen használhatók a különböző fícsörök).
Ja, és mi olyan gyerekülésre hajtottunk, ami egy mozdulattal fekvő helyzetbe húzható, ha a baba elaludt. Mert egyébként ugye inkább ül, mert szeret kinézegetni az ablakon.
Na, ebből is két fajta van:
Van egy olyan, aminél az egész szék egy sínen csúszik és tényleg egy mozdulattal, a baba számára észrevétlenül fekvésbe húzható. Szerintem ez a jobb, mi ilyet vettünk.
És van egy olyan verzió, amelynél a kis kar meghúzása az ülőke és a háttámla által bezárt szöget növeli, így éri el a kvázi fekvő helyzetet. Nekem ez azért nem tetszett, mert az egész alkotmány zökkent egyet, kizárt, hogy erre ne ébredjen föl a gyerek. Ráadásul elég nehezen lehetett a kart meghúzni.
A MaxiCosi 46ezer volt a Váci úti Brendonban.
Én eredetileg a budaörsi Brendonban (volt Madrina) kezdtem, az van hozzánk közel.
Rengeteg féle székük van, több, mint a Váci úton, viszont az eladók nem voltak valami túl készségesek.
Ez meg azért elég drága mulatság ahhoz, hogy csak úgy rábökjek az egyikre, hogy "na, ez jó lesz".
Szóval kikérdeztem a dolgokat, már amennyire lehetett, aztán (még mindig elégedetlen lévén) gondoltam, inkább elmegyünk a Váci útra, aztán ott majd megmondják a frankót.
Meg kell mondjam, semmivel sem tudtam meg többet, bár az eladó nagyon készséges volt (úgy látszik, a madrinás kis "uncsi-fáni" is elhárfázta a lényeget, csak kissé kelletlenül), viszont kicsit megszívtuk, mert a jó minőségű középkategória itt nem volt kapható. Én ugyanis eredetileg olyan 30-max 35 ezerben gondolkodtam.
Na, az nem volt, csak a nagyon óccsó és gagyi, úgyhogy megvettük a MaxiCosit.
Egy baja van, a vállpánt magassága igen nehezen állítható.
Van ugyanis olyan autósülés is, ahol gyakorlatilag egy mozdulattal meg tudod emelni.
Na, a MaxiCosi nem az.
Mi ugyan megnyugodtunk abban, hogy a mostani, legalsó állás éppen jó, aztán hol van az még, amikor legközelebb állítani kell.
Egy hét múlva viszont rájöttünk, hogy a téli pufajkához bizony már nem elég magas, szóval mégis állítani kell.
Nem igazán jöttünk rá, hogy működik a dolog, úgyhogy innen, Budafokról visszamentünk a Váci útra, ahol elmondták, de itthon utána még mindig egy fél óra volt a procedúra, és az uram még a csavarhúzót is bevetette.
Na, átadtam nektek a tudásom!
Éljetek vele bölcs belátásotok szerint!
Mackoo