Szia Cory,
nem feledkeztem el Rólad, csak tudtam, hogy ez picit hosszabb lesz, mint Mentának szóló.
Talán még ott voltál, amikor felsorolták a javaslatokat, mit érdemes bevinni. Aztán ajánlották a málnalevél teát az utolsó idõszakban, legkésõbb az utolsó hónapban (2-3 csésze is lehet egy nap), mert tágulnak tõle a szövetek. Majd a fájdalomcsökkentõ eljárásáokról: légzéstechnika (hasi légzés), masszázstechnika (masszázsolajjal, de jó a testápoló is) deréktájékra és a testhelyzet megválasztása ill. változtatása. Ezt követték a fájdalomcsilapító eéjárások:injekciós (bódító hatású) és peridurál-remélem jól értettem!-(fájdalom megszüntetõ) Ez utóbbit a tágulás feléig kell eldönteni és az orvossal megbeszélni.
De a végsõ javaslat és tanács az, hogy tartsa be a szülõ nõ a fokozatosságot: elsõ körben próbálkozzon a fájdalomcsökkentõ eljárásokkal esetleg NO-SPA injekcióval, aminek csak izomlazító hatása van, de hasznos lehet és aztán a többivel.
Szülõágy kényelmes fotellé alakítható
, ezt aztán meg is nézhettük, mert szülõszoba látogatás is volt. Érdekes, hogy sehol senki, mármint szülõ nõ, pedig 3 szobát (a 4. ajtaja csukva volt -lehet, hogy ott mégis csak készülödött vmi ill. vki?) és az alternatív szobát is megnézegethettük. (ennek köszönhetõen 1/2 8-kor indultam csak haza!)
Aztán beszéltek még a gyermekágyas idõszakról (korai:5-6 nap, egyébként 6 hét). És, hogy muszáj kipihenni a fáradalmakat (lehet, hogy ezért nem engedik elsõ éccaka a bébit a mama közelébe?) és igenis tessék segítséget kérni a nõvérektõl!
Ami nagyon tetszett, mert nekem akárhogyis, de újdonság volt: mikor érdemes mellre tenni a babát elõször? Amikor cuppogni kezd
. Ez kb. 20-30 perc múlva esedékes. Mellbimbó kisebesedése ellen javasolt a Garmastan kenõcs. Halkan megjegyzem, a dokim ezt annak idején kapásból "lepontozta", amikor meglátta a polcomon (pedig akkor is a szülésznõm ajánlotta...), mert a krém alatt nem szellõzik a bõr és esetlegesen megtelepedett bacik ott jól érzik magukat
. Azóta tudom, hogy legjobb védelem, szabadon hagyni a mellet vmint rajta hagyni a tejet és a pici nyálát megszáradni.
Látogatási rendrõl:gyermekágyas osztályra látogató nem teheti be a lábát (prof. rendelet, DE anyukák kérésére!)babákat üvegajtón át lehet megmutatni(vagy, ha vki bevisz egy kamerát és felvételt készít), beszélgetni a társalgóba lehet csak.
2. nap vérképet csinálnak a mamának.
Hazamenetel: gyerkõcnek 96 óra, tehát 5. napon lehet távozni. Ha a mama teljesen rendben, akkor csak a bébi állapotától függ minden. A 2 zárójelentés legkorábban 11 óra körül készül el, de a vidékieket sem dobják ki, ha éppen még nem érkezett meg hozzájuk a "felmentõ sereg"
.
Hm, kb. ennyi. Örülök, hogy találkoztunk, élõben is nagyon édes a kisfiad!!
Üdv. minden babavárónak és babára készülõnek, Évica 22+5