Sziasztok!
Huhh, hát eléggé belendült a téma.
Sokkal-sokkal feljebb Orsi kérdezett, hát válaszolnék rá:
Kedves Orsi!
Én sem reklámoztam lépten-nyomon, hogy otthon készülök szülni. Márcsak azért sem, mert végülis az utolsó pillanatig, sőt még abban sem igazán biztos az, hogy az ember hol fog kikötni.
Másrészt, hogy a kérdés lényegére feleljek: tartottam tőle, hogy mit szólnak hozzá. Anyósomékat speciel azért nem informáltam, mert nem akartam, hogy aggódjanak. Azokat az információkat, melyeket egy hét alatt felszedtem Áginál, azokat nem lehet egy - esetleg nem is higgadt vitában - visszaadni.
Fő kérdés persze a biztonságosság. Fentebb is volt róla szó, hogy mindenkinek máshol, máshogyan, egyáltalán, hogy a szülés biztonsága a szülő nő szempontjain keresztül szűrve válik konkrétan meghatározhatóvá.
Ez így sokkal bonyolultabb, mintha egyszerűen kijelentem, hogy x számú, y modern műszerrel felszerelt kórház z felkészültségű orvossal.
Na, mindegy kicsit belebonyolódtam a dologba, de lényeg, hogy ezt nem lehet megbeszélni olyan egyszerűen.
És az orvosomnak is csak utólag mondtam el,hogy egyszerűen inamba szállt a bátorságom és nem mertem elmenni a kórházba még NST-re sem.
Azóta többségében bátornak neveznek az otthonszülésemért. S én általában azt válaszolom, hogy ez így nem igaz, mert nekem a bátorság a kórházi szüléshez kellett volna.
És amikor már közeledett a szülés és még nem töltöttem be a 37. hetet, akkor ugye még nem tudhattam, hogy mi lesz, hol szülhetek, akkor azt gondoltam, hogy milyen jó, már ezért megérte ez az otthonszülés-tervezés, mert NEM FÉLEK a szüléstől.
Anyukám nagyon támogatta az otthonszülést, ő előre is tudta a dolgot.
Az apukákkal azért még annyira sem egyszerű, mert hát rajtuk is nagyobb a felelősség otthonszülésnél. Főleg ha valaki úgy szül mint én, hogy akkor hívja a bábát, amikor már dudorodik a fejecske
Persze nem volt szándékos, csak hát annyira szültem, annyira belemerültem, hogy úgy megfeledkeztem róla.
Azért nagyon jó volt, amikor megérkezett... pont akkor, amikor már nem tudtam, hogy hogyan tovább... Ági, Fényes Csillag!
Istenem! Még most is olyan jó érzés visszagondolni rá.... csodás élmény volt! Szerencsére ezek a dolgok nem mosódnak ki olyan nagyon az emberből.
Még most utólag is nagyon megoszlanak körülöttem az emberek, volt aki akkkkkoráááát nézett, amikor mondtam, hol született Petike, hogy rögtön láttam, teljesen abnormálisnak tart. Volt aki egyenesen felelőtlennek nevezett... Volt aki rögtön belelkesedett...
Hát így van ez.
Mindannyiótoknak, a leendőknek is sok örömet kívánok Anyák napjára!
Zsuzsi